v rubriki dogodki:
.. / / / 20.01.2003

The Immortal Lee County Killers v Ortu

Vsi, ki vsaj kolikor toliko poznajo sodobno punkrock in garažarnih sceno, vedo, da je kar nekaj bendov (naj omenimo samo Dirtbombs, Zen Guerilla, Soledad Brothers, Doo Rag, White Stripes, Jon Spencer, King Brothers...), ki se pri svojem delu napajajo pri legendarnih in neznanih ameriških blues glasbenikih, preigravajo njihove komade in jim dodajajo še košček svojega hrupa in bluesa. Vendar pa skoraj nihče ne gre tako do konca kot The Immortal Lee County Killers.

Bend oziroma punk blues duet The Immortal Lee County Killers je nastal leta 2000 v neki zanikrni kolibi blizu mesta Opelika v okrožju Lee v Alabami. Kitarist in pevec Chetley "El Cheetah" Weise in bobnar Doug "the Boss" Sherrard sta že po štirih mesecih treniranja pritegnila pozornost založbe Estrus Records, ki se sicer prvenstveno ukvarja s punk in garažnim rockom, izdali pa so tudi kar nekaj plošč bluesa ali pa močno z bluesom prežete muzike; npr. Jack O' Fire, Oblivians, Quadrajets in Thundercrack.

Njun prvi album z naslovom The Essential Fucked Up Blues je vzbudil precej zanimanja, pa ne le zaradi naslova. All Music Guide je The Immortal Lee County Killers proglasil za "začetniki morda najglasnejše in najbolj agresivne glasbe, ki temelji na bluesu", Whatzup Magazine pa je o plošči zapisal, da je "nočna mora za blues puriste." Glasba, ki jo na plošči ponujajo The Immortal Lee County Killers je nedvomno blues, in to v vsej svoji surovosti, kaotičnosti in nekonvencionalnosti,. Blues kot še kako živa in udarna forma.

Kitarist in pevec benda Chetley "El Cheetah" Weise, sicer tudi doktor ekonomije in profesor na Univerzi v Alabami je prepričan, da sta punk in blues slični glasbeni obliki iz katerih lahko nastane izreden glasbeni koktajl. "Tako blues kot punk sta odkrit in neposreden glasbeni odziv na življenje in svet", pojasnjuje. "To kar igrava je blues. Samo malo bolj navit je in hitrejši od ostalega bluesa."

Ko govorimo o sodobnem bluesu pač ne moremo mimo Jona Spencerja in njegovih Blues Explosion. El Cheetah sicer priznava njihov vpliv, vendar pa hkrati poudarja razliko med Killersi in Blues Explosion, ki da je predvsem v tem, da so slednji iz New Yorka, Killersi pa iz Alabame, z ameriškega juga, zaradi česar je blues The immortal Lee County Killers bolj primitiven in neposreden ter manj hladen in intelektualen od Spencerjeve severnjaške njujorške variante.

Kmalu po izzidu plošče je Doug "the Boss" Sherrard zapustil skupino. Zamenjal ga je J.R.R. Tokien aka The Tokien One. Vendar pa o Tokienu ne moremo govoriti le kot o zamenjavi, z njim se je bend povzpel še za stopničko višje. Oba, tako El Cheetah in The Tokien One sta bila soborca že pri bendu Quadrajets, ki si je v v času pred The Immortal Lee Killers zastavljal podobne glasbene cilje. Oba glasbenika sta se napajala v istem glasbenem vodnjaku (Skip James, Hound Dog Taylor, Muddy Waters, Stooges, Black Sabbath, Rolling Stones, Stax Records, John Lee Hooker, John Coltrane, Pussy Galore...), vsem tem vplivom sta dodala še konček svoje enkratnosti, energije, duše in trušča ter ustvarila svojo glasbo, prototip bluesa za 21. stoletje.

The Immortal Lee County Killers bodo nastopili v Klubu Orto v soboto, 8. 2. 2003 ob 22h.

Za FV in Klub Orto

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

The Imortal Lee - thumbnail

The Imortal Lee