v rubriki dogodki:
.. / / / 29.03.2011 10:20

Filmski festival Kino Otok od 8. do 12. junija

Od 8. do 12. junija bo v Izoli ponovno zaživel mednarodni filmski festival Kino Otok. Po tehtnem razmisleku je otoška ekipa letošnjo edicijo festivala z jesenskega zopet prestavila na termin ob vstopu v poletje.

Zgodnejši termin je festival še tesneje povezal z že tradicionalnimi partnerji ter omogočil številna nova sodelovanja z organizacijami in posamezniki. Osrčje festivala bo ponovno izbrana bera filmov v raznovrstnih festivalskih sekcijah, ki jih bosta dopolnjevala pester spremljevalni in izobraževalni program.

Kakor vsako leto bodo festival obiskali številni avtorji in drugi filmski gostje. Ekipa festivala torej že pripravlja vse, zaradi česar se zaljubljenci v film tako radi vračajo na filmsko praznovanje ob morju – na mednarodni festival afriškega, azijskega, latinskoameriškega in vzhodnoevropskega filma s prijatelji, festival Kino Otok – Isola Cinema.

Po tehtnem razmisleku in dveh sezonah, ko se je festival odvil ob koncu poletja, je festivalska ekipa letošnjo edicijo festivala prestavila na nov – stari termin, ko se poletje šele začne, konča pa šolsko in študijsko leto.

Poletni oddih ob morju, združen s številnimi s filmom obarvanimi doživetji, podčrtan s projekcijami pod zvezdami, so zanesljivo sanje vsakega ljubitelja filma. In vendar marsikateri film na sporedu ne bo oddih, temveč izziv, soočenje in spodbuda, s katerimi bodo gledalci lahko razširili obzorja pogleda in globino duha.

V petih dneh festivala se bo na štirih platnih – v Art kinu Odeon, v Kulturnem domu in seveda na platnu pod zvezdami, v Letnem kinu Otok na Manziolijevem trgu – odvrtela kopica skrbno izbranih filmov.

Marsikaterega med njimi bo spremljal tudi avtor in tako bodo lahko obiskovalci festivala z njim ali z njo svoje misli o filmu izmenjali na pogovorih neposredno po filmskih projekcijah ali na kateri izmed drugih festivalskih lokacij, kjer se bomo prijatelji filma družili, pogovarjali ali se celo zavrteli.

Pod zvezdnim nebom se bo vsak večer zgodil še en pomemben segment projekcij – živahen program Video na plaži, kjer bodo svoja filmska dela predstavili mladi, še neuveljavljeni in predvsem slovenski ustvarjalci.

Ob projekcijah bodo posebno, s filmom prepojeno vzdušje tvorili tudi raznorazni programi, ki bodo obiskovalce festivala popeljali še globlje v svet filma. Že uveljavljena izobraževalna programa sta Silvanov zaliv, ter delavnica Vesela kamera, kjer ustvarjanja željni mladi pod vodstvom mentorjev s kamerami na svojstven način zabeležijo Izolo, njene prebivalce ter začasne prebivalce – festivalske obiskovalce, ter njihov spoj in preplet v času festivala.

Udeleženci in obiskovalci bodo lahko svoje festivalsko doživetje še dodatno začinili s prebiranjem dnevnega festivalskega časopisa in z brskanjem po Spletnem otoku isolacinema.org ali živahnem blogu, ki dogodivščine ekipe in gostov festivala spremlja v prvi osebi.

Novi termin festival še tesneje poveže z že tradicionalnima festivalskima partnerjema, z uglednima festivaloma Innsbruck film festival ter Premio Sergio Amidei, ter s partnerskim festivalom, udinskim Far East Festival.

Na tam mestu ne moremo mimo partnerjev, ki omogočata naše filmsko druženje v Izoli – Občina Izola in Center za kulturo, šport in prireditve; ter dogajanja Otok v Ljubljani, ki izolsko vrenje v manjšem obsegu prenese tudi v prestolnico – v mestni kino Kinodvor. Nova dimenzija pa je sodelovanje s Slovensko kinoteko, ki prinaša izčrpno kinotečno retrospektivo.

Kino Otok v svojo izvedbo in dogajanje vključuje še mnoge organizacije, ki bodisi so ali niso neposredno povezane s filmom, a so v obeh primerih ključne pri organizaciji in ustvarjanju živopisnosti festivala. Otok filma skozi vse edicije ohranja številna (zdaj že tradicionalna) partnerska sodelovanja, zmerom pa ostaja odprt tudi za nove pobude in partnerje.

Festival se torej bliskovito približuje, program je takorekoč že zaključen, pilijo se še zadnje finese izvedbe in gostje že tuhtajo, kaj pospraviti v kovčke.

V kratkem bo festival objavil poziv za dela, ki bodo prikazana na Videu na plaži – in ker po dosedanjih izkušnjah program vsak večer poka po šivih, svetujemo, naj se zainteresirani nanj čim prej odzovejo.

V zadnji, izvedbeni fazi festivala postane neprecenljiva ekipa skoraj stotih prostovoljcev iz vse Slovenije in tujine. Zato tudi letos festival vabi vse filmske navdušence, ki si želite poprijeti za delo, da se s svojimi željami in namerami oglasite na: info@isolacinema.org

Kmalu se snidemo pod izolskim nebom!

-- za Kino Otok – Isola Cinema

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Filmski festival Kino Otok bo letos na sporedu prej - od 8. do 12. junija 2011 v Izoli - thumbnail

Filmski festival Kino Otok bo letos na sporedu prej - od 8. do 12. junija 2011 v Izoli