v rubriki dogodki:
.. / / / 30.05.2011 11:45

Flogging Molly prihajajo v Kino Šiška

Kaj dela neko skupino res izjemno? Dobra besedila? Všečne melodije? Eksplozivni nastopi? Pravzaprav so potrebne vse te stvari, v kombinaciji z brezmejnim entuziazmom, nalezljivo energijo in neskončno predanostjo publiki. Kadar nek bend – in to se zgodi le redko – uspe združiti vse te stvari, postane več kot le ‘dober’. Črpajoč iz lastnih – veselih in žalostnih – izkušenj ter glasbene zgodovine, od ‘starosvetne’ keltske do modernega punk rocka, je sedmerici, imenovani Flogging Molly uspelo natanko to. Poleg tega je njihovo početje polno šarma in lahkotnosti.

‘Nismo tradicionalen bend,’ pojasnjuje v Dublinu rojeni pevec in avtor Dave King. ‘Na nas je seveda vplivala tradicionalna glasba, vendar smo jo uporabili precej po svoje.’

Flogging Molly je King ustanovil leta 1997 v Los Angelesu. Igrati so pričeli v lokalnem baru Molly Malone’s, ki jim je dal tudi ime. Vsak član bo rad povedal, da na začetku ni bilo nobenih pričakovanj, kar se tiče usmeritve in zvoka – ta se je razvil organsko, skozi nenehne nastope.

Tradicionalni keltski instrumenti, kot so violina, mandolina in harmonika so se elegantno združili z žaganjem kitar in trdno ritem sekcijo. Ne da bi to zavestno hoteli, so Flogging Molly združili glasbo Kingovega otroštva na Irskem z zvokom sodobnega L.A.-ja.

‘Če naša glasba ne bi imela mandoline, harmonike in piščali, bi bila punk rock, če pa ne bi imela kitare, basa in bobnov, pa bi bila tradicionalna irska glasba,’ priznava Dave King.

Ker so korenine njihovega zvoka tako različne kot starost njihovih članov (od 20 in čez do 40 in čez), jih ‘mainstream’ glasbena industrija ni sprejela, saj jih preprosto niso mogli uvrstiti v nobeno kategorijo ‘potencialno uspešnih skupin’. Kar pa članov FM ni niti najmanj odvrnilo od cilja, zato so se kaj hitro poslužili principa DIY. Njihova neverjetna delovna etika in hitro rastoče število fanov sta vodila k ustanovitvi založbe Side One Dummy.

V enajstih letih od ustanovitve so izdali sedem izjemno dobro prodajanih albumov, novi je tik pred izidom. Nanizali so kup uspešnic in odigrali precej več koncertov kot povprečen rock band – pravzaprav se zdi, da so stalno na turnejah. Na teh jim sledi kopica zvestih fanov, ki so postali že člani ‘velike irske družine’…

Praznovanje dneva sv. Patricka bo letos v Sloveniji malce kasneje – v četrtek, 16. junija v Kinu Šiška – ga bo pa zato obeležil pristni keltski (punk) rock Flogging Molly. In kot se spodobi, ne bosta manjkala gospoda Guiness in Jameson.

www.floggingmolly.com

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Flogging Molly prihajajo v Kino Šiška - 16. junija 2011 - thumbnail

Flogging Molly prihajajo v Kino Šiška - 16. junija 2011