v rubriki dogodki:
.. / / / 13.10.2002

Foo Bar: Octex

V torek, 15.02. ob 21h se bo Foo Bar v Moderni galeriji sprehajal med klubskim dogodkom in živim performansom. Predstavili se bodo trije avtorji, ki svojega delovanja ne povezujejo z umetnostnimi okvirji, temvec ustvarjajo za svet mnozicnega popcorna: za klub, radio in televizijo. Foo Bar se bo tako spremenil v klubski prostor: pricakujete lahko klubski live-act z vizulano spremljavo in kratkim vpogledom v glasbeni zanr minimalizma.

Sintetizatorji bodo zapolnili prostor z atmosferskim, enakomernim zvokom, beznim in monotonim kot "zvocna sled rigidne strukture modernega mesta?. Z imenom Octex se bo predstavil Jernej Marusic, ki z glasbenimi instrumenti in opremo eksperimentira od sredine devedesetih. Nedavno so v zalozbi Tehnika izdali album Idei Lahesna in ep Deflection 12. K mednarodni odmevnosti albuma Idei Lahesna je pripomogla tudi distribucija zalozbe; album je bil uvrscen med deset finalistov za nagrado Electronic Music Award, ki jo podeljuje Radio France International, eno od skladb pa je v svoji oddaji na BBC-ju predvajal tudi legendarni John Peel. Jernej Marusic se poleg glasbe ukvarja z oblikovanjem za Internet, je avtor strani www.soundoflj.com in videa za Deflection 12?.

Stanka Brljevic se ukvarja s stevilnimi projekti v digitalnih medijih: s posebnimi ucinki v televizijski postprodukciji, z videofilmi, glasbenimi videospoti, s televizijsko podobo, videoscenografijo in pdb. Medij, ki ga v zadnjih letih intenzivno raziskuje, je "ambientalna videopodoba?. Ko v zivo mesa videosliko, lahko sodeluje z vso strukturo ali dogajanjem v prostoru. Vizualne elemente povezuje z elektronsko kulturo in psihedelicno imaginacijo, ples z idejo. Njeno stalisce: kreativnost v zivljenju omogoca sinteza razumevanja in intuicije. Stankin proces je tako podoben pojmovanju umetniskega "objekta" pri Susan Sontag, za katero je pomembnejsa izkustvena razseznost umetnosti od njenega smisla.

Jure Maticic je avtor oddaje 6a muzika, ki je prvic zazvenela na Radiu Student pred priblizno tremi leti. Oddaja se ukvarja z elektronsko glasbo, njeno zgodovino in razvojem. Prizadeva si ustvarjati svobodno in eklekticno glasbeno zavest, ki si ne postavlja zanrskih, zvocnih in socialnih omejitev.
Na Foo Baru bomo v imenu 6e muzike slisali kratko predstavitev 'O tehnominimalizmu'. Maticic bo predstavil stilne znacilnosti tehno glasbe, zgodovinske in razvojne vidike glasbenih zanrov: berlinski, detroitski, ... in ljubljanski tehno. Pojmovanja tehnoglasbe so razlicna, zato predavanje ne bo poskusalo doseci trdnega sklepa, temvec bo uvod v nadaljnjo razpravo.

Dunja Kukovec

Octex - thumbnail

Octex