v rubriki dogodki:
.. / / / 30.06.2004

V Ljubljano prihaja Zucchero

Po lanskem nekoliko bolj sušnem koncertnem letu imamo letos v Ljubljani in nasploh v Sloveniji obilo priložnosti, da si v živo ogledamo glasbene zvezdnike največjega formata. In če smo v prejšnjih letih bentili nad Zagrebom, kamor so odšli recimo tudi Stonesi, zadnje čase Hrvati najbrž bentijo kar sami nad seboj, saj sta jim zapored odpadla koncerta Lennyja Kravitza in Metallice...

Seveda, z Zuccherom to nima nobene prave zveze, zgolj to, da bo eden najuspešnejših italijanskih glasbenikov vseh časov nastopil v Ljubljani. Veliko dogodek se bo zgodil v torek, 13. julija in sicer v ljubljanskih Križankah, s pričetkom ob 20. uri.

Zucchero oziroma Adelmo Fornaciari je v glasbi prisoten že več kot trideset let, prvič pa je nase opozoril v začetku osemdesetih kot član skupine Taxi, s katero je nastopil tudi na dveh v Italiji izredno priljubljenih in spoštovanih festivalih - Festival di Castrocaro in legendarni San Remo.

Prva prelomnica njegove kariere se je zgodila 1985., ko je na festivalu v San Remu s skladbo Donne osvojil drugo mesto, se zavihtel na vrhove italijanskih lestvic in dokazal, da se italijanski glasbi obetajo zares zlati časi.

Zucchero je že od osemdesetih znan po rednem izdajanju albumov in tudi nastopih, na katerih z lahkoto osvaja pozornost poslušalcev. Že v osemdesetih je začel sodelovati s številnimi tujimi glasbeniki, s katerimi se je uveljavil kot eden boljših svetovnih izvajalcev.

Za drugo in morda največjo prelomnico lahko štejemo leto 1991, ko je s svojim prijateljem Paulom Youngom posnel skladbo Senza una Donna / Without a woman, ki je postala svetovni hit. Leta 1992 je nato nastopil tudi na koncertu Tribute to Freddie Mercury, turnejo je odigral skupaj z Ericom Claptonom in Eltonom Johnom in nastopil še na spektaklu Pavarotti International.

V devetdesetih je nato sodeloval s smetano svetovne glasbe, redno izdajal albume in ob samostojnih koncertih nastopal še na dobrodelnih, družabnih in športnih prireditev. 17. maja je izdal ploščo Zu & Co. (recenzija na tej povezavi), na kateri so zbrana številna sodelovanja, seveda pa bi jih Zucchero z lahkoto nabral še za eno takšno ploščo.

Vstopnice so že v prodaji na običajnih prodajnih mestih in svoj sedež v Križankah si priskrbite pravočasno, drugače vam bo žal. Zucchero je eden tistih glasbenikov, ki že na ploščah poskrbi za presežke in lahko ste prepričani, da bo v živo le še boljše oziroma slajše...

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Zucchero prihaja v Ljubljano - thumbnail

Zucchero prihaja v Ljubljano