v rubriki dogodki:
.. / / / 23.03.2005

Garage Explosion v Pekarni

V petek, 25. marca se bo v Mariborski Pekarni dogodil Garage Explosion. Pravi garažno rockerski dogodek z ogromnim številom bandov iz Slovenije in bližnje Hrvaške.

Torej se obeta prava rock 'n' roll fešta. Med nastopajočimi boste lahko ozrli naslednje bande.

Babies (Zagreb - Hrvaška)
Zagrebško - vinkovška rock atrakcija je nastala leta 1997, njihova priljubljenost pa strmo naraste z zmagoslavjem na prireditvi "Crni mačić" leta 2003 v Osijeku. Ljubljenci klubskega občinstva pa so postali že prej, zahvaljujoč energičnim živim nastopom, kjer jih nekateri označijo za naslednike Majk ali The Spoons, na drugi strani pa se ne izognejo niti primerjavam z Iggy and The Stooges, The Dead Boys, The Damned, The Sonics, MC5... Sledila je objava prvenca The Babies z 12 avtorskimi deli in dvema priredbama (Jonathana Richmana in Slaughter and The Dogs). Po slednji se je bend celo poimenoval (Boston Babies). Med odmevnejšimi nastopi velja omeniti tistega v Tvornici, kjer so pred kratkim družno z Erotic Biljan & his Heretics ogreli za MC5/DKT. Trenutno snemajo novi album, jeseni pa načrtujejo daljšo evropsko turnejo.

EROTIC BILJAN & HIS HERETICS (Zagreb - Hrvaška)
Nekoč sta bila dva benda. Prvi je igral blues šestdesetih, drugi pa punk rock sedemdesetih. Člani obeh so se našli v garažnem rocku šestdesetih in ustanovili Electric Biljan & his Heretics. Zakaj Heretiki? Ker še vedno verjamejo v rock'n'roll!

Že na prvem koncertu 24.10.1998 nekdo iz publike kriči "Yeah!" Izvajalec, sicer spreten z ustno harmoniko, prejme naziv "Screamin' Yeah Zhalac" in pristane v bendu. V tistem času naredijo svoje prve posnetke, ki krožijo na kasetah... Leta 2001 nastanejo prvi studijski posnetki, ki so objavljeni na demo CD-ju "ELECTROCUTED" by Erotic Biljan & his Heretics. Hja, "erotic" najprej je bila šala, ki pa se je očitno prijela. Vseeno pa so kot "electric" zapisani na kompilaciji "7. Bombardiranje New Yorka", izdajatelja "Slušaj najglasnije" Zdenka Franjića.

MUŠKAT HAMBURG (Maribor)
Ustanovljen leta 1997. Na svoji poti do aktualne zasedbe pridobi sloves ene najbolj žilavih skupin svojega prostora, ki se v potrebi po preživetju spoprijatelji celo s strojem.

Kemija nastane leta 2003, ko pride do združitve s članoma Opus Hey. Leta 2004 uspe pripraviti popolnoma svež koncertni repertoar, ki ga zapiše na demo posnetku "14:24". S tem prepriča žirijo Radia Študent in se udeleži Klubskega maratona. Posname tudi pesmi za projekt "Rokerji pojejo pesnike", ob tem pa odigra še 22 koncertov. Niz je bil prekinjen zaradi posredovanja višje sile, a povratek v januarju 2005 je bil še udarnejši? Za projekt Pankrtov posname priredbo "Lepi in prazni" in soorganizira prvi slovenski Turbo(negro) Party, s čimer jasno pokaže na svoj najmočnejši vpliv. Trenutno snema material za EP vinilno ploščo "Punči nocoj" in jesensko izdajo prvenca ter nadaljuje koncertni maraton. Je pobudnik in soorganizator prvega Garage Explosiona.

DR.ZERO (Sladki vrh)
O sebi: "Dr. Zero kot odraz postmoderne družbe, ki paradoksalno časti tiste, ki jo peljejo v nič. Dr. Zero kot protest proti vsem doktorjem, ki v svoj interes izkoriščajo druge. In Dr. Zero kot opozorilo na celotno "razvito" družbo, ki nam v svoji nič( več ) vrednosti prodaja drek za zlato. Kaj lahko počneš v kraju, ki vsebuje tovarno in šest blokov? Nekateri smo se odločili igrati v punk rock bendu. To počnemo sedaj že 12 let.?

-ok, ok, angažiranost in te zadeve - prav! Pa vendar moramo pripisati še vsaj to, da so Dr.Zero praktično naslednik skupine Delaware. Da imajo za sabo zelo kvaliteten rock'n'roll prvenec, ki so ga pri Front Rocku izdali leta 2002 in ki je v tistem času pomenil pravo olajšanje v poplavi razne eksperimentalne navlake. In da komaj čakamo nadaljevanje, ki ga napovedujejo za 2005!

THUNDERBABIES (Ljubljana)
Marsikateri ljubitelj garaže na Slovenskem obupano tarna, kako ni nič več tako, kot je bilo in kaj za vraga se je zgodilo z rokenrolom. No, pa realnost le ni tako črna. Odgovor za vse ljubitelje garažnega rocka ponujajo ljubljanski Thunderbabies. Za sabo imajo v domačem studiu posnet demo prvenec in peščico odrskih nastopov. Zasedba deluje v sedanji postavi dve leti in nam v posluh ponuja očarljivo robustno muziko, ki ne skriva ljubezni in spoštovanja do tradicije kitarskih godb. Prvinski zvok in preprosti kompozicijski obrazci se prepletajo z motiviko, ki ima svoje korenine zasajene globoko v bluzu, rudimentarnem rocku in panku. Trojka v naš prostor tako znova prinaša upanje za zveste častilce garažnega punk'n'rolla.

-tako so ob startu Klubskega maratona 2004 zapisali na Radiu Študent? zgodba pa se nadaljuje z izdajo prvenca Thunderbabies v decembru in koncerti v začetku leta 2005. Uradno promocijo izdaje pa šele načrtujejo!

THE REAL THINGS (Ljubljana)
V čast nam je, da bomo na festivalu priča rojstvu novega benda, v katerem delujejo naši dobri znanci, ki smo jih vselej srečevali ob rock'n'roll dogodkih? tokrat prvič tudi na odru! V naglici so morali izbrati svoje ime in nekaj besed:

-Bilo je leta1967, ko smo šli gledat Rolling Stones in se odločili, da bomo tudi sami naredili band. Nato smo se zbudili z nogami v hladilniku in ugotovili da smo sredi 90-ih in da je ves dober rock'n'roll poniknil z radijskih postaj nazaj v mračne garaže in
nevarne zakajene klube. Tako smo vsak zase nekaj let iskali podobno misleče ljudi. Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bomo treščili skupaj in to se je zgodilo februarja 2005 (ob izdatni pomoči Muškat Hamburg - hvala!). Člani tria The Real Things prihajamo iz različnih koncev Slovenije, sedež imamo v Ljubljani,v razvpiti sobi FV 414. Igramo preprost, prvinski, rock'n'roll, tako kot je bila prvotna ideja, ki je kasneje v vsesplošno zmedenih časih zbledela. Igramo v prvi vrsti za svoje duše, in za ožji krog sorodnih duš. Naša gonilna sila je ne prilagajati se in sprejemati kompromisov,ampak želja da z našimi bratskimi bandi čim bolj razširimo ta ozek krog. O vplivih ne bi izgubljali besed, jih je preveč; na kratko: powered by 50s, 60s & 70s. Pridite pogledat, nekaterim morda ne bo všeč, večina se bo odlično zabavala, nekaterim nič hudega slutečim pa bomo morda spremenili pogled na življenje... Obljubimo le to: nihče ne bo zehal od dolgega časa!?

za Organizatorja

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.