v rubriki dogodki:
.. / / / 22.06.2011 11:14

Gentleman & The Evolution v Kinu Šiška

Gentleman, zvezda evropske reggae scene, prihaja po nekaj letih ponovno v Slovenijo. Z novim, lani izdanim studijskim albumom Diversity in s svežim naborom odličnih pesmi, s spremljevalno skupino The Evolution, transformacijo njegove zasedbe Far East Band, z novo samozavestjo in z razvpito izvajalsko karizmo bo nastop Gentlemana zagotovo vroča koncertna poslastica začetka tega poletja!

Otto Tilmann aka Gentleman je najpopularnejši nemški reggae glasbenik in pri 36 letih pravi ambasador žanra, poznan in spoštovan po vsem svetu. Z mojstrskimi albumi “Journey to Jah” (2002), “Confidence” (2004) , “Another Intensity” (2007) in “Diversity” (2010) je ustvaril inovativen, sodoben in prepoznaven izraz.

Njegova glasba, ki jo sam imenuje moderni roots, je mešanica energičnih dancehall in roots ritmov s pridihom različnih popularnih glasbenih stilov, ki ji poseben pečat dajejo sodelovanja s številnimi odličnimi sodelavci in ustvarjalna korespondenca med Nemčijo in Jamajko, ki jo ima za drugi dom.

Značilna odlika so tudi ozaveščena besedila, kritična do globalizacijskih problemov našega časa, zagovarjajo pa ideale napredka, ljubezni, pravičnosti, strpnosti, spoštovanja različnosti, miru in iskanje višjega duhovnega smisla, odpeta večinoma v angleščini in patoisu.

Vloga predskupine bo pripadla glasbenemu projektu B R O, za katerim stoji Mate Brodar in je nastajal, ko je bil Mate še član dvojca Da Phenomena. Prvi album z naslovom Serious reggae deviations je izšel leta 2009. Prihajajoči drugi album bo zaznamovala obilica zanimivih gostov, med katerimi najdemo jamajškega Jah Masona, Trkaja, Budo (Elvis Jackson), Majo Keuc in Mojco Zalar. S svojo spremljevalno skupino The Towel Stealaz je nastopal na številnih reggae festivalih doma in na tujem, izjemno toplo so ga sprejeli na Madžarskem, kjer je med drugim nastopil tudi na znamenitem Szigetu.
http://www.myspace.com/matebro

Otto Tilmann aka Gentleman, rojen v Nemčiji leta 1975, je pri 16tih letih odkril Jamajko; od takrat jo ima za svoj drugi dom in ustvarjalno okolje.

Glasbeno pot je začel leta 1998 s sodelovanjem v skupini Freundeskreis, s katero je posnel pesem »Tabula Rasa«, presenetljivi hit glasbenih lestvic. Kot DJ se je Gentleman glasbeno usmeril v klasično zvrst raggaeja v stilu Boba Marleyja.

Leta 1999 je izšel njegov prvenec »Trodin On«, ki je zaznamoval začetek nove reggae scene v Nemčiji. Poznanstva z jamajškimi reggae umetniki so mu omogočila, da so na njegovi drugi veliki plošči »Journey To Jah« (2002) gostovali ugledni glasbeniki kot so Luciano, Bounty Killer, Capleton, Mikey General, Junior Kelly in Morgan Heritage. Gentleman je z njihovo pomočjo ustvaril svoj prepoznaven glasbeni izraz, ki ga sam imenuje moderni roots in je inovativna mešanica energičnih dancehall in roots ritmov s primesmi sodobnih žanrov, ki ga je z leti le še nadgrajeval.

Gentleman poje večinoma v angleščini in patoisu. Izkazal se je kot zagovornik miru, strpnosti in spoštovanja drugačnosti, napredka, iskanja višjih idealov in odkrivanja duhovnih vrednot. Pesmi z albuma kot so »Leave Us Alone«, »Dem Gone« in »Runaway« so postale prave reggae himne.

Album je vrhunski izdelek in se uvršča med med antologijske stvaritve, odlično sta ga sprejela kritika in občinstvo. Gentleman je tega leta prejel tudi nagrado Deutscher musikpreis in nagrado »Echo« za najboljšega nemškega izvajalca.

Sledile so uspešne koncertne turneje s skupino Far East Band, katere članica je tudi njegova žena, pevka Tamika in izdaja dvojnega koncertnega albuma in DVDja. Gentleman se prvič predstavil tudi slovenskemu občinstvu na festivalu Soča Reggae Riversplash leta 2003.

Studijski album »Confidence« (2004) je Gentlemanu zagotovil prodor na mednarodno reggae sceno in veliko popularnost širokega spektra občinstva. Zavihtel se je na prvo mesto nemških glasbenih lestvic, z velikimi mednarodnimi uspešnicami »Superior«, »Isyankar«, »Intoxication«.

Kot v preteklosti, tudi na tej plošči gostujejo najboljše reggae zvezde kot so Anthony B, Ras Shiloh, Daddy Rings, Tony Rebel ter legendarni Barrington Levy, kar je dokaz Gentlemanove velike popularnosti tudi na Jamajki.

O kvaliteti Gentlemanovih pesmi pričajo tudi številne nominacije in nagrade – tako je bil leta 2004 nominiran v kategoriji »Best New Reggae Artist« na podelitvi nagrad Martin Awards v New Yorku in na podelitvi Reggae Soca Awards v Miamiju, leta 2005 je kot najboljši nemški izvajalec ponovno prejel nagrado »Echo« in nagrado »Comet« za najboljšega moškega izvajalca.

S tretjim studijskim albumom »Another Intensity« (2007) in uspešnimi singli »Different Places«, »Serenity«, »Zeit zu verstehen/ This Can't be Everything« je Gentleman svoj status mednarodne reggae zvezde samo še utrdil. Znova je obiskal tudi svoje občinstvo v Sloveniji in odigral odmeven koncert v ljubljanskih Križankah.

Leto 2010 predstavlja korak naprej v Gentlemanovi karieri – podpisal je pogodbo z novo založbo Universal, pod okriljem katere je v tem letu izšel tudi njegov zadnji, peti po vrsti, studijski album »Diversity«; spremljevalno skupino Far East Band pa je reformiral in preimenoval v The Evolution. Sam pravi, da je želel osvežiti in prevetriti svoj glasbeni izraz, ga izpostaviti novim izzivom in napolniti z novo energijo.

»Diversity« je dozorel vrhunski izdelek v prepoznavnem Gentlemanovem kreativnem slogu in z obilico krasnih melodij, vendar z večjim poudarkom na žanrski pestrosti in raznovrstnost. Zbirka 19 pesmi (na posebni izdaji jih je kar 28) ponuja fuzijo roots reggaeja in dancehalla ter različnih stilov od evropskega dancebeata, hip hopa, nežnega rocka, soula, R&Bja do akustičnih balad; z besedili, ki se kritično ozirajo k problemom 21.tega stoletja – verskim nestrpnostim, uničevanju okolja, naraščujoči revščini in pozivajo k medsebojnemu spoštovanju in strpnosti, ozveščanju, raziskovanju duševnosti in duhovnosti, med njimi pa so tudi emocionalne osebne izpovedi.

K sodelovanju je pritegnil generacijsko in geografsko impresiven nabor odličnih producentov, glasbenikov in glasbenic kot sta pevki Tanya Stephens in Cassandra Steen, novi jamajški up Christopher Martin, legenda dancehalla Sugar Minott, Rebellion The Recaller iz Gambije, Benny Blanco in Pow Pow iz Cologne, Silly Walks iz Hamburga, jamajški Don Corleone, Red Roze, Shane Brown in Xterminator ter Massive B iz New Yorka; med vrhunci je glasbeno srečanje z Gentlemanovima bratoma po duši – Lucianom in Jackom Radicsem.

Album je doživel odličen odziv tako pri kritiki kot pri občinstvu in se zavihtel na 1. mesto nemške lestvice, zelo dobro se je uvrstil tudi na drugih evropskih nacionalnih lestvicah. K impozantni zbirki njegovih klasik sodobnega reggaeja so se pridružile nove uspešnice »It No Pretty«, »To the Top«, »Lonely Days« in verzija dancehall evergreena »Tempo«.

Gentleman prihaja k nam v polni pripravljenosti, da s svojo izvajalsko predanostjo, strastjo in bendom The Evolution dvigne temperaturo Katedrale Kina Šiška do vrelišča! K zanimivosti reggae koncerta sezone bo prispeval tudi nastop projekta B R O - v ponedeljek, 27.6.2011 ob 20.00 uri!

Diskografija albumi:
Trodin On (1999)
Journey To Jah (2002)
Gentleman & The Far East Band Live (2003) DVD
Confidence (2004)
Another Intensity (2007)
Diversity (2010)

www.gentleman-music.com

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Gentleman & The Evolution 27. junija v Kinu Šiška - thumbnail

Gentleman & The Evolution 27. junija v Kinu Šiška