v rubriki dogodki:
.. / / / 14.02.2002

Gibonni na dvojnem koncertu v slovenskem hramu kulture

Najbolje prodajani hrvaški izvajalec in avtor devetdesetih, ki uživa podporo kritikov in občinstva v Gallusovi dvorani, 24. in 25. februarja ob 20. uri. Predstavil se bo s poznanimi in najnovejšimi uspešnicami z albuma Mirakul. Zaradi velikega zanimanja in že skoraj razprodane dvorane smo se po prvem datumu 24. februarja odločili za dodatni koncert 25. februarja.

Gibonni je pred dvema letoma objavil album Judi, zviri i beštimje, ki so ga glasbeni kritiki sprejeli s hvalospevi in že čez nekaj dni prepevali Činim pravu stvar, Divji cvit in Projdi vilo. Gibonni je v hipu zasedel mesto "največjega in najboljšega". Sledila so številna priznanja: na najprestižnejšem hrvaškem diskografskem tekmovanju Porin 2000 je za album Judi, zviri i beštimje osvojil neverjetnih sedem porinov - in to v najprestižnejših kategorijah, prejel je hrvaško novinarsko rock nagrado crni macak za pesem leta, veliko pa pove tudi podatek, da je do sedaj prodanih več kot 60.000 izvodov.

Najnovejši album z naslovom Mirakul, šesti po vrsti, je prelomnica v Gibonnijevem glasbenem potovanju. To je album, ki s svojimi glasbenimi, producentskimi, produkcijskimi in konceptualnimi značilnostmi pomeni vrh hrvaške pop glasbe. Vizionarsko hrabro zamišljen album osvoji že s prvimi takti uspešnice Oprosti, ki je kar nekaj tednov kraljevala na prvih mestih vseh večjih radijskih postaj. Skladbi je s svojimi izjemnimi vokalnimi možnostmi dal poseben "world touch" tudi cerkveni gospel zbor iz Washingtona - Ark Of Safety Christian Church. V skladbi sodeluje tudi mednarodna ekipa vrhunskih glasbenikov, ki so ustvarili Mirakul skupaj z Gibonnijem.

Svoj pečat albumu Mirakul so dali virtuoz na kitari Vlatko Stefanovski, bobnar Manu Katche, ki je igral tudi na zadnji turneji s Stingom, sicer pa tudi s Petrom Gabrielom, Paulom Youngom, Dire Straits ... basist Pino Paladino je na snemanje plošče Mirakul prišel v ljubljanski studio Metro naravnost s snemanja zadnjega albuma Erica Claptona, sicer pa je redni gost največjih svetovnih glasbenikov, kot so Peter Gabriel, Phil Collins, Elton John ...

Z Gibonnijem sta v duetu zapela priznani urgandski glasbenik Geoffrey Oryema v skladbi Mirakul in italijanski pevec Gaetano Curreri, fenomen skupine Stadio, v skladbi Ne odustajem, za katero sta skupaj z Gibonnijem posnela tudi videospot. Od hrvaških glasbenikov pa lahko na tem albumu slišimo reške Putokaze in najpopularnejšo klapo Cambi.

Po prvih reakcijah kritikov je Mirakul ocenjen kot najboljša plošča tega leta in kot Gibonnijevo remek delo. V manj kot tednu dni so prodali kar 25.000 njenih izvodov, zato kaže, da bo celo presegla prodajni uspeh prejšnjega albuma, saj je v prvih štirih mesecih po izidu prodanih že čez 50.000 izvodov.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Gibonni na koncertu - thumbnail

Gibonni na koncertu