v rubriki dogodki:
.. / / / 18.08.2000

hEXPO- Mednarodni festival samoorganiziranih kulturnih oblik 17. avgust - 15. september, 2000

Specifika festivala hEXPO je utemeljena na kritiki prevladujočega modela festivalov, ki ima predvsem reprezentančni karakter - zreducirani v času nekaj dni, znanje in umetnost le zastopajo, na pa tudi prenašajo in širijo. hEXPO nudi drugačen koncept tovrstnih prireditev: je kombinacija festivala, svobodne poletne akademije in pobude za vzpostavitev slovenske kulturne digitalne platforme.

hEXPO je namenjen predvsem razvijanju in predstavljanju izvirnih oblik samoorganiziranega in interdisciplinarnega delovanja na področju umetniškega, kulturega in civilnega življenja. Pri tem posebno pozornost namenja praksi sklenjenega kroga produkcije skozi sestavljena znanja in prežemanje izobraževalnih, družbenih in umetniških dejavnosti

Prizorišča:
Ljubljana: Š.O.U. Galerija Kapelica, Slovenska Kinoteka, Metelkova (kulturni in družbeno-civilni center), Ljudmila (Ljubljanski digitalni medijski laboratorij), Radio Študent, Ministrstvo za eksperiment
Maribor: Kibla (multimedijski center), Pekarna (kulturno-umetniški center), Radio Marš
Koper: DPNZ-MKC (mladinski kulturni center), Pina (galerija in digitalni medijski laboratorij)

Dogodki na hEXPU bodo potekali sinhronizirano med tremi mesti (Ljubljana, Koper, Maribor) v obdobju treh tednov (17.8.- 7.9. 2000).

Tri potujoče mednarodne skupine udeleženk/cev bodo delovale po en teden v vsakem mestu. Poleg večernega umetniškega programa:
- koncerti,
- performansi,
- projekcije,
- instalacije

bodo udeleženci/ke čez dan nudili tudi delavnice in predavanja. Ta bodo pokrivala celoten spekter aktivnosti, ki so potrebne za uspešno organizacijo, produkcijo in obstoj neodvisnega kulturnega, umetniškega in civilnega življenja:
1.) digitalna audio in video produkcija
2.) komunikacija in povezave (- oblikovaje spletnih strani, - prenos zvoka in slike preko Interneta, - oblikovanje arhivov in baz podatkov, - postavljane lahkih serverjev)
3.) (samo)organizacija, produkcija in kulturni management
4.) kritična teorija in taktični mediji

Festivalska prizorišča bodo med seboj povezana tudi preko Interneta tako, da bo na vseh treh lokacijah mogoče poleg živega dogajanja spremljati tudi žive prenose zvoka in slike iz drugih festivalskih prizorišč. Ker bodo prireditve potekale vzporedno in bo vsako večje prizorišče preko Internet prenosov lahko spremljalo ostala prizorišča, se bo mogoče neposredno vključevati nazaj v program in preizkušati logistiko telekonferenc, izobraževanja in okrogle mize na daljavo. Dogodki bodo arhivirani na Internetu, digitalni arhiv pa bo omogočal prosti dostop do samoizobraževanja s pomočjo shranjenih predavanj, delavnic, dogodkov.

hEXPO je med drugim tudi iniciativa za prvo slovensko digitalno platformo, v kateri se zavzemamo za svoboden, brezplačen in sproti posodabljan priklop na Internet za vse slovenske kulturne, mladinske in medijske centre ter neodvisne radijske postaje. Enotna komunikacijska platforma bi omogočala zasnovo novega tipa produkcije, posredovanja podatkov in izobraževanja na Slovenskem.

Delavnice iz naštetih področij so brezplačne. Delavnice bodo za javnost odprte ob sobotah, nedeljah in ponedeljkih, od 11h do 16h. Prvi teden delavnice za javnost niso odprte.
Informativni dan bo v nedeljo, 20. 8., v Pekarni (11h) in Kibli (13h).

Prijave za delavnice pošljite na march@radiostudent.si ali pa se zglasite v Kibli (Kneza Koclja 9) oziroma v Infopeki v Pekarni.

Več o festivalu si poglejte na njihovi spletni strani: www.radiostudent.si/mzx/hexpo

Za hEXPO

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.