v rubriki dogodki:
.. / / / 25.03.2005

Mož in teror: ob obisku Noama Chomskega v Cankarjevem domu

V torek 29. marca bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na pobudo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani predavanje znamenitega lingvista, družbenega kritika in političnega aktivista Noama Chomskega. Ob njegovem obisku bo v sredo, 30. marca, ob 18. uri projekcija dokumentarnih filmov Moč in teror, Noam Chomsky v našem času ter Svet po iraški vojni. Dokumentarca je režiral John Jumkerman, v njih pa Chomsky teroristične napade 11. septembra postavlja v kontekst ameriške povojne zunanje politike in posegov v Vietnamu, Srednji Ameriki, Srednjem Vzhodu in drugje.

Začenši z osnovnim načelom, da je uporaba sile nad civilnim prebivalstvom nasilje, Chomsky nepopustljivo izziva ZDA, naj pri lastnih ukrepih uporablja moralne standarde, ki jih zahteva od drugih.

Noam Chomsky, rojen l. 1928, legendarni profesor na prestižnem bostonskem inštitutu za tehnologijo MIT, je glasnik šibkih in zatiranih že od dogodkov pred Majsko revolucijo leta 1968; njegov tekst o odgovornosti intelektualcev je izšel leta 1967, njegova predavanja pa so načrtovana za leta naprej.

New York Times ga je proglasil za "arguably the most important intellectual alive", polemiziral pa je z intelektualci kot sta Michel Foucault in Samuel Huntington.

Del svoje družbeno kritične kariere je Chomsky posvetil delovanju medijev v demokratičnih družbah, o tem je skupaj z Edwardom Hermanom napisal knjigo Manufacturing Consent, kjer zapiše, da je indoktrinacija v nasprotju s splošnim prepričanjem bistvo demokracije.

Tiranu je namreč vseeno, kaj ljudje mislijo, ker jih lahko brzda drugače, v demokraciji pa je potrebno nadzorovati, kaj ljudje mislijo, sicer se lahko zgodi, da se ne bodo pripravljeni podrediti civilni oblasti. In to je osnovni namen medijske propagande - kontrola misli v demokratični družbi, ki spodbuja javni konsenz k delovanju vlade in dominantnih segmentov privatnega sektorja.

Predavanje, ki bo v torek ob 17.30 v Gallusovi dvorani, bo zaradi izjemnega interesa v živo prenašano v Veliko sprejemno dvorano Cankarjevega doma. Film Moč in teror bo prikazan v sredo, 30. marca, ob 18. uri v Cankarjevem domu.

Za Cankarjev dom

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail