v rubriki dogodki:
.. / / / 23.05.2004

Izolski filmski festival je tu!

Tole je še zadnji opomin za vse tiste, ki vas zanima kritična in deprivilegirana kinematografija Latinske Amerike, Afrike, Vzhodne Evrope in Azije. V torek 25. maja se namreč začenja prvi Izolski Filmski Festival Kino Otok! Trajal bo do 29. maja, na njem pa bo moč videti 23 filmov.

Festival je namenjen tistim, ki bi radi užili filmske počitnice, čez dan lenarili na plaži in poslušali fino muziko, popoldne skočili na kakšen eksotični kulinarični obrok, zvečer pa bi si ogledali kakšen hud film. Life's a bitch!

Projekcije bodo potekale pod milim nebom na Manziolijevem trgu sredi Izole, pa tudi v Art Kinu Odeon in v Kinu Gledališče, Dvorani Kulturnega doma, ki je posebej za to priložnost predelan v kino dvorano! Poleg tega bo po koncu vseh večernih projekcij začel z dejavnostjo Kino Svetilnik, kjer se bodo filmčki rolali zastonj, in to kar na Izolski punti pri svetilniku.

Čez dan in čez noč nas bodo zabavali ulični (in plažni) glasbeniki z vseh koncev in krajev, glasbenega urnika pa ni, saj so se organizatorji z muzičarji dogovorili, da lahko le-ti igrajo kjer jim ustreza in kadar jim ustreza. Kakorkoli že, zabava je nepreklicno zagotovljena!

Vsak dan ob 14. uri bo v kinu Odeon na sporedu slovenski film za tuje goste z angleškimi podnapisi. Videli bodo lahko Predmestje, Na planincah, Peterka: leto odločitve, Kajmak in marmelada ter Pesnikov portret z dvojnikom. Projekcije bodo odprte za vse in brezplačne!

Mnogo filmov bodo v Izoli predstavili kar njihovi režiserji. V Izolo tako prihajajo Muzaffar Ali(INDIJA), Ali-Reza Amini (IRAN), Shaji N. Karun (INDIJA), Girish Kasaravalli (INDIJA), Reza Hashemi (IRAN), Asa Mader (ZDA/FRA), Anna Mouglalis (FRA), Apichatpong Weerasethakul Sakda Kaewbuadee (TAJSKA), Mika Kaurismaki (FINSKA), Goran Marković (SiČG), Želimir Žilnik (SiČG) in Moussa Sene Absa (SENEGAL).

Kar se tiče osebja festivala, so za spočetje Kino Otoka (med mnogimi drugimi) najzaslužnejši častni predsednik festivala in koordinator za živo glasbo Jan Cvitkovič, VD direktorja Vlado Škafar ter programski svetovalec Koen Van Daele.

Za tiste, ki v Izolo ne utegnete, bo izbor filmov v času festivala prikazan tudi v ljubljanskem Kinodvoru.

Za vse ostale informacije se tik pred zdajci obrnite na festivalsko domačo stran. Pa ne sprašujte preveč - raje čez dan ali dva pridite na obalo!

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Zvok Brazilije - thumbnail

Zvok Brazilije