v rubriki dogodki:
.. / / / 03.03.2010 14:10

Jan Garbarek - velikan jazza v Kinu Šiška

Jan Garbarek, eden najbolj prepoznavnih evropskih in svetovnih saksofonistov, prihaja v družbi velikega mojstra vzhodnjaške in zahodnjaške ritmike v okviru nove evropske turneje tudi v Kino Šiška.

Nihče ne igra saksofona tako, kot Jan Garbarek. Njegov zvok je postal v desetletjih neumornega ustvarjanja 'zaščitni znak' slovite trdnjave evropskega jazza - ECM Records.

Norveški saksofonist, rojen leta 1947, se je zaradi intenzivnega sodelovanja s Keithom Jarrettom že zgodaj prebil v samo elito modernih jazzistov. Njegovo ime se pojavlja poleg velikih imen ameriškega jazza in je povezano predvsem z rojstvom originalnega evropskega zvoka v jazzu.

Leta 1962 je osvojil naslov najboljšega amaterskega jazz izvajalca, kar mu je omogočilo prve nastope. V 60-tih je deloval na Norveškem, pogosto kot vodja skupin, štiri leta pa tudi z velikim Georgeom Russellom. V zgodnjih 70-tih je pričel snemati za založbo ECM in sodelovati s skupino European quartet Keitha Jarretta, s čimer je zaslovel in posnel tudi klasiki My Song in Belonging.

V 80-tih so Garbarekove skupine vključevale tudi basista Eberharda Weberja in pogosto tudi kitarista Billa Frisella in Davida Torna. V letu 1993 je sodeloval z Hilliard Ensemble, vokalnim kvartetom, ki je prepeval renesančno glasbo, in z njimi posnel enega bolj popularnih albumov. Leta 1995 je sledil album Visible World, štiri leta kasneje pa se je znova pojavil z Rites. Aprila 1999 se je s Hilliard Ensemble vrnil z albumom Mnemosyne.

Lansko leto (2009) je Jan Garbarek izdal svoj prvi koncertni album Dresden. Dvojni album, posnet leta 2007 v istoimenskem nemškem mestu, je zgovorno pričevanje silovitosti Garbarekovega nastopa in njegovih improvizacijskih sposobnosti. Ekspanzivni zvok se razsteza od popolne meditativne umirjenosti do ekspresivnih izbruhov, glasba pa je preprosta in ob enem zelo kompleksna.

Zasedba

Na pričujoči turneji bodo Garbareka spremljali izjemni glasbeniki; klaviaturist Rainer Brüninghaus, ki Garbareka spremlja že vrsto let, ter brazilski basist Yuri Daniel in veliki indijski tolkalski mojster Trilok Gurtu. Ta izvrstna zasedba obeta izredno koncertno doživetje, s pravim razmerjem med zvočnim ambientom in napetostjo.

JAN GARBAREK - saksofon
RAINER BRÜNINGHAUS - klavir
YURI DANIEL - bas kitara
TRILOK GURTU - tolkala

www.garbarek.com / www.trilokgurtu.net

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Jan Garbarek - Kino Šiška, 5.3.2010 - thumbnail

Jan Garbarek - Kino Šiška, 5.3.2010