v rubriki dogodki:
.. / / / 04.02.2003

Pridigarji v MKNŽju

Pridigarji stavijo na Vse ali več! Na novem albumu drvijo skozi ovinke in z obešenjaškim humorjem pre-ska!-kujejo harmonike, klerike in kure, ki jim grejo v nos že petnajst let v petek 14. 2. tudi v živo v klubu MKNŽv Ilirski Bistrici.

Dovolj, da so se dadaistične praske iz prve male plošče"Zadnji odcep za paleozoik iz leta 1989 prelevile v jedke zbadljivke, ki jim distorziran ska z novega albuma zelo ostro ustreza. Svizzzzz!
Da ne bo pomote. Album Vse ali več ob pestri inštrumentalni in vokalni zasedbi ter odlični produkciji odlikuje predvsem ritmična in melodična raznolikost. Pridigarji se niso prepustili ska!ska!ska! stopicanju, ki simpatizerjem te godbe hitro zna postati monotono in jih tudi polna pljuča pihalne zasedbe ne bi zapletla v divji ples. Otvoritvena udarca Ovinek in sklopka in Gremo naprej obetata zaletavo vožnjo in brezumen pospešek, ki sta v čast zgodnjim Pridigarjem, pa tudi Voodoo Glow Skulls se jih svoj, še surov čas, ne bi branili. Komadi, ki sledijo, tempo nekoliko upočasnijo in bržkone se poslušalki lahko pripeti celo kak zib v bokih, poslušalec pa se ga tudi ne bo ravno branil...
Dabe sicer v komadu Rojen da živiš pravi, da se z leti stvari začnejo zapletati ter da gluha in slepa, naivna mladosti več prispeva k famoznemu "nekaj za dušo" kot ji pridajo misli na čas pod rušo, vendar si tudi tu raztreseno poslušalstvo lahko oddahne. Pridigarji še zdaleč ne visijo v hali slavnih kot kak idiot na ovenelih lovorikah, temveč tudi v novem, že petem albumu za samoupravno založbo Ohoho Records režejo vratove sodobnim nočnim moram.
Tokrat so z nožem najprej ironično zabodli lastno anarhistično roko, ki se tepežu pravičnih rok le smeji, potem pa hop po vrsti sledijo nove žive rane: brezglavo zapravljanje po nareku trenutnega trenda izdihne v komadu Nočna mora; Spidi in Gogi sta vsem dobro znana svetovna zločinca Bush in Putin, zaradi Kleriščanske pa bi se gospodu nadškofu Rodetu znal dvigniti - glas, če bi bral besedila bendov, seveda, in kupoval plošče na koncertih. A če Pridigarjev ne toži Bog, jim zna zato vabilo na sodišče poslati kar SAZAS, saj so združenje za zaščito - in trženje - avtorskih pravic Pridigarji nalašč pozabili obvestiti o svojem novem podvigu z napako.