v rubriki dogodki:
.. / / / 03.05.2001

K4: Planet Groove

Danes, v četrtek 3. maja bodo v ljubljanskem K4 nastopili domači groovaši Planet Groove, svoj zadnji album Zakon groovitacije pa so izdali lani oktobra. Ljubitelji dobre in odlično odigrane godbe boste danes vsekakor prišli na svoj račun ... v K4 na Planet Groove.

Skupina Planet Groove je devetčlanska skupina, ki izvaja moderno in trendovsko glasbo, ki je mešanica novih popularnih glasbenih zvrsti, kot so funk, hip-hop, drum´n' bass, acid-jazz, house, in bolj uveljavljenih rocka, jazza in popa.

Poleg glasbenega izraza je ena od posebnosti skupine tudi visoka stopnja glasbene izobrazbe članov, ki se šolajo na Konzervatoriju za jazz v Celovcu in Visoki šoli za jazz v Gradcu, ter njihova izkušenost, saj so sodelovali z najrazličnejšimi znanimi slovenskimi izvajalci vseh glasbenih žanrov (Ali En, Big Foot Mama, Anja Rupel, Niet, California, ...).

Začetki skupine segajo v leto 1996. Decembra 1997 je skupina izdala svoj prvenec z naslovom Livin on planet Earth?. Plošča je bila odlično sprejeta pri kritikih - osvojila je naslov album meseca oddaje TV Slovenija Studio City, bila nominirana za nagrado Zlati petelin za najboljši jazzovski album leta 1997, skupina pa je bila na Valu 202 (Andrej Karoli) proglašena za skupino leta 1997.

V letih 1998 in 1999 se je poleg slovenskih odrov skupini uspelo prebiti tudi v tujino z nastopi na Hrvaškem (najodmevnejši na Jazz festivalu v Puli in v Avstriji na Jazz festivalu v Celovcu). V obeh primerih so kritiki o skupini govorili v superlativih: "veliki mladi upi slovenske glasbene scene navdušili", "zaspana slovenska glasbena scena se prebuja" ipd.

Poudariti je potrebno, da je skupina Planet Groove zaradi svojega glasbenega izraza in odličnega odrskega nastopa velikokrat nastopila na t.i. protokolarnih prireditvah za podjetja npr. party Tovarne Vizij v Cafe Belvedere na Bledu, nastop za podjetje Arxel na blejskem gradu, nastop na slovenskem oglaševalskem festivalu 1998, nastop na otvoritvi trgovine Big Bang v ljubljanskem BTC, nastop na prireditvi Viktorji 1998, za katero so ustvarili celotno scensko glasbo, nastop na partyju Kanala A v klubu Central, predstavitvi revije Men's Health, itd.

Poleg koncertnih nastopov je skupina v letih 1998 in 1999 nastopila v večini glasbenih oddaj v Sloveniji, med drugim tudi z znano angleško violinistko Vanesso Mae v oddaji Super Pop Februarja 1998.

Planet Groove sodeluje na največji svetovni glasbeni lestvici na internetu - Mp3.com (http://www.mp3.com), na kateri je preko 120.000 skladb različnih izvajalcev. V kategoriji Acid jazza je bila njihova skladba Brain killers 21 dni na prvem mestu, še osem drugih skladb pa se je uvrstilo med prvih petnajst skladb. V skupni razvrstitvi skladb vseh žanrov je to pomenilo uvrstitev na 68. mesto med 120.000 skladbami!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Planet Groove - thumbnail

Planet Groove