v rubriki dogodki:
.. / / / 08.12.2015 18:15

Pank pod Slovenci 2015 v Ortu

Pank ni mrtev, seveda ni, danes je glasbena zvrst, ki raste v podzemlju. Si želimo, da tako ostane? Mogoče, a tako sporočila bendov ne bodo slišana, še manj pa realizirana. Pank je (bil) gibanje, ki je na takšen ali drugačen način dosegalo spremembe... se vidimo v Ortu!

Pank pod Slovenci - pravzaprav »Punk« - je bil je tudi naslov zgodovinskega zbornika esejev, dokumentov in pričevanj o SLO-panku od začetkov l.1977 do izida zbornika 1985: koncertni dogodek je torej posvečen tudi tej 30-letnici, zato sodelovanje Škuc-Ropota; zato častno zadnje mesto na odru Buldogov, benda prve generacije SLO-panka. Ves ostali program pa je namenjen preseku panka Anno 2015, vključno z Odpisanimi, ki so sicer letos praznovali 20-letnico, a so nedavno izdali udaren nov album. Ostali bendi pa so večinoma iz sestave bendov SPT- turneje, ki je letos spomladi nastopila v ducatu klubov po Sloveniji v lastni »naredi sam« organizaciji, s čimer je dokazala živost in aktualnost enega nosilnih načel/vrednot panka nasploh, in je tudi zato reprezentativna za širšo populacijo pankovskih bendov,ki je še vedno množična in vseprisotna. S projektom »PANK POD SLOVENCI 2015« se bo tako zgodovina povezala z živo sedanjo ustvarjalnostjo, ki se iz tedna v teden na koncertnih odrih po vsej državi požvižga na staro konformistično floskulo o »smrti panka«. Sodelovanje z nacionalnim Radijem pa bo omogočilo, da se bo o tem prepričalo najširše občestvo. Za podporo hvala tudi Slovenskim železnicam.

Slovenska pank transverzala (SPT) - je projekt, ki je nastal z željo povezati čim več pank skupin, klubov, organizatorjev in ostalih navdušencev tovrstnih dogodkov. Glavni cilji SPT so mreženje, sodelovanje, spodbujanje ustvarjalnosti in razmišljanja z lastno glavo. Organizatorji pravijo, da je pank v prvi vrsti orodje, ki ima potencial premikati zavest in ga je potrebno na ta način tudi uporabiti. Danes pank predstavlja glasbeno zvrst, ki se je z družbenega dogajanja umaknila v undergraund. A kot pravijo, so besedila bendov namenjena vsem, sploh pa tistim, ki jim ta žanr ni blizu in jim obiskovanje takšnih koncertov ne pride niti na misel. Kakšen rezultat torej prinese podajanje sporočil med isto milečimi? Prvi korak SPT je povezati pankse celotne domovine in ostale, ki se želijo priključiti ter doseči skupno delovanje, saj je to osnova za gradnjo platforme, ki uporablja koncertno sceno za povezovanje, druženje, načrtovanje, izmenjavanje idej … ali zgolj odbit pank žur. Seveda, tukaj ni govora o komercializaciji skupin ampak o povezavi undergraunda. Pot SPT se je začela graditi letos v aprilu, maju in juniju, osem dogodkov v različnih regijah in mestih. Poleg Pink Pankerjev, ki so glavni organizatorji SPT, so za širitev transverzale v svojem kraju poskrbele tudi Strgane Pazduhe, Drek U Pest, Harry, Nč od Nč in Pankeroschi. Julija se je v Trbovljah odvil SPT Open Air, v začetku decembra pa nas čaka še zadnji udarec letošnje SPT - Pank pod Slovenci! Dogajalo se bo v ljubljanskem Ortu baru 10. 12. 2015.

Karte so že v predprodaji na vseh Eventimovih prodajnih mestih (Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, 3Dva trafike. (K)kiosk), Info ŠKUC in na Info centrih Slovenskih železnic. Z nakupom vstopnice v Info centrih Slovenskih železnic prejmete kupon za 50% cenejše potovanje z vlakom, za dve osebi.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Pank pod Slovenci 2015 - thumbnail

Pank pod Slovenci 2015