v rubriki dogodki:
.. / / / 18.11.2003

Kinski v Ljubljani

Ameriška skupina Kinski, ki deluje pod okriljem založbe Sub Pop, bo v petek, 5.12., nastopila v ljubljanskem Orto klubu. V glasbi nekateri sledijo strogim pravilom, za druge je edino pravilo to, da se predajo svojim občutkom.

Kinski sodijo med slednje in so dober primer zasedbe, ki se ne omejuje s slogovnimi preprekami. Svobodomiselno in neobremenjeno jo mahajo po različnih zvočnih teriščih, kar seveda s pridom izkoriščajo. Pogosto so mirni, skoraj negibni, zasanjani, ko pa se "zbudijo", zaropočejo kot se spodobi. Vendar nikoli ne pretiravajo in ne izgubljajo odvečnih besed, pravzaprav so povsem nemi, kljub temu pa (z glasbo) povedo vse. Prepuščajo se spontanim vzgibom, z razpotegnjenimi inštrumentali zato sijejo v vsej naravni lepoti. Pustijo torej, da glasba vodi njih, ne obratno. In kjer ni pravil, tam tudi omejitev ni, tako da se pri minutaži ter načinu izvedbe Kinski nekoliko (morda celo nehote) približajo jazzovski skladnji. No, med vplivi ne omenjajo "jazzerjev", marveč skupine Can, Yo La Tengo, Sonic Youth, Spaceman 3, a v samem muziciranju tega niti ni zaznati, ker Kinski žarijo s prav samosvojo energijo. Nevsiljivo stapljanje ambientalnih odtenkov, novega vala, krautrockovske simplistike, puščavskega psihedeličnega naboja ter občasnih doomy potez je njihova posebnost, zadnji rezultat pa je izredno privlačna, raznolika in čarobna tretja plošča Airs Above Your Station.

Kdor ima takšno dragocenost na dlaneh, ta je lahko upravičeno ponosen, zato ne preseneča, da je bend pod okrilje vzela kar ugledna založniška hiša Sub Pop iz istega mesta, slavnega Seattla namreč. Kajti Sub Pop je s Kinski spet zadel v polno. Ne vidim razloga, zakaj ne bi tudi vi. Ker si četverica to nedvomno zasluži!

Robsinsky

 - thumbnail