v rubriki dogodki:
.. / / / 02.06.2009 01:15

Lvmen in Nikki Louder v Menzi pri koritu

Lvmen in Nikki Louder bosta na ogled v četrtek, 4. junija v Menzi pri koritu. Češka skupina Lvmen je nastala nekje v sredini devetdesetih, ter si v nekaj letih s številnimi turnejami in magičnimi koncertnimi nastopi, podkrepljenimi z mojstrskima ploščama, ustvarila kultni status na underground sceni širom Evrope.

Monumentalni in mračni zvočni zid, ki ga postopoma gradijo, kmalu zatem pa neurotično razbijajo v najmanjše delčke, spominja na prepričljivo mešanico apokaliptičnih Neurosis, destruktivnih Swans in nervoznih Slint. Lvmen nedvomno upravičeno veljajo za pionirje epskega monumentalnega postrocka, s katerim so se šele nekaj let kasneje proslavile skupine kot so Isis in Red Sparowes. Na prelomu tisočletja so Lvmen za nekaj let prekinili svoje glasbeno ustvarjanje. Leta 2006 pa je njihov povratek najavil ponatis starejšega in razprodanega materiala ("An Anthology of Previously Released Songs"), čemur sledita novi studijski mojstrovini - "Mondo" (2006) in "Heron" (2008). Tudi na novih ploščah se recept bistveno ne spreminja – postopno sestavljanje neprebojnega zvočnega zidu, mastni kitarski rifi, neusmiljeno bobnarsko udrihanje, mračna atmosfera podkrepljena s filmskimi sempli in kričečimi izbruhi, eksplozivna hardcore energija. Vse skupaj tvori ubijalsko kombinacijo, ki upravičeno uvršča LVMEN med prvovrstne poslastice za glasbene sladokusce.

Kamniška zasedba Nikki Louder se je rodila šele poleti 2007, vendar je v trenutku doživela ustvarjalni preskok med tremi člani, saj so že jeseni tega leta posneli svoj debitantski kratkometražni EP “Silent Bird” s petimi komadi. Trojico druži ljubezen do udarne, sodobne rockovske godbe, ki se napaja pri raznorodnih glasbenih smernicah in jih združuje v celosten avtorski izraz. Njihova različica rocka je trda, hreščeča, hrupna, energična, deloma kotaleče upočasnjena, deloma brezkompromisno udarna, zdaj sonično zasanjana, zdaj noisersko hrupna. Celota njihove glasbe je plod ustvarjalnih vzgibov in vzorov treh različnih posameznikov, ki jih druži neizmerna strast do igranja in nastopanja.

Za Moonlee Records

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Koncertni plakat - thumbnail

Koncertni plakat