v rubriki dogodki:
.. / / / 17.02.2003

Korai Öröm v Gala hali

V Gala hali, ki jo najdete na Metelkovi v Ljubljani bodo v četrtek 27. februarja ob 22h nastopili madžarski urbano-psihadelična post etno folk skupina Korai Öröm. 13. članska zasedba (od tega kar 4 VJ-i) bo poskrbela za edinstven šov, vi ga boste lahko videli in slišaliče boste seveda za pravi underground spektakel pripravljeni odšteti dva kovača (2000 SIT).

Od nekdaj je v vzhodni Evropi obstajala zelo zanimiva kultura, ki je pisala pravi underground, bila poznana samo nekaj ljudem in ki ni imela upanja na komercialen uspeh ali celo, da bi bila slišana od širše množice ljudi. In dejstvo, da glasbo delaš samo zase, ji daje prav poseben šarm.

Da jo razumeš, je potrebno, da jo živiš. Ima druge korenine in zato jo zahodni človek težko razume. rock'n'roll je univerzalen jezik, toda za vzhodno Evropo le izraz, vsebina je druga. Morda je prav v tem čar madžarskega sodobnega glasbenega dogajanja, da nanj v tolikšni meri ne vplivajo zahodne rock tradicije.

Urbana psihedelija zvoka na etno način. Brez naslovov, brez besed - samo glasba. Takšne so CD plošče (do danes so jih poleg mnogih posebnih izdaj, remixov, MCdejev in LP-ja izdali šest s preprostimi "naslovi" oz. oznakami: 1995, 1996, 1997, 1999, 2000 in 2001) skupine Korai Öröm iz Madžarske, ki govorijo in več kot dovolj povedo samo z zvokom, z instrumentalno glasbo, v kateri se nenavadno sožitje sodobnih in tradicionalnih glasbil oblikuje v hipnotično glasbeno izkušnjo.

Skupina, ki prihaja iz Budimpešte in deluje od leta 1992 (iz začetnega tria so se razširili v več kot desetčlansko skupino z didžeji in vidžeji), šteje danes 13 članov, med katerimi so 4 VJ-ji, ki skrbijo izključno za vizualno plat nastopov. Ljubljanskemu občinstvu se je ta enkratna zasedba uspešno predstavila že na Trnfestu 2000, za seboj pa imajo v zadnjih sedmih letih množico nastopov po vzhodni Evropi in Nemčiji, po katerih se je skupine prijel sloves dinamičnega živega benda z odličnim vizualnim šovom.

Korai Orom igrajo večinoma instrumentalno glasbo, ki temelji na električnih in elektronskih instrumentih (el. kitara, bas, sintetizatorji), vanjo pa številni člani zasedbe vnašajo zvoke tradicionalnih ljudskih glasbil (fujara, flavte, didžeridu in podobnimi nenavadneži) ter ob rockerskih bobnih še številna etno tolkala. V njihovi glasbi je slišati prvine elektronske glasbe, sodobne ambientalne in plesne glasbe, duba,...; kritiki so njihov glasbeni slog označevali različno (urbana ambientalna folk glasba, psihadelični etno devetdesetih let, space - ambient rock trip, etno trans in podobno). Vse kompozicije nastajajo iz improviziranja na vajah, kjer se vsi člani združijo in odigrajo eno, pravi čudež pa, da so sposobni naslednjič ustvariti enako razpoloženje po tem, ko si nihče ne zapisuje glasbe. Nekateri deli v skladbah tudi niso popolnoma identični in se spreminjajo od koncerta do koncerta, material za ploščo pa vedno posnamejo šele, ko ga preverijo v živo.

Fluidno glasbo s hipnotičnimi učinki na odru popestrijo z videom, diaprojekcijami in light showom (nekateri člani zasedbe skrbijo izključno za vizaulno plat nastopov, za njimi pa za vzdušje poskrbijo DJ-ji iz skupine. Tako obljubljajo tudi tokrat!

Spletna stran:
www.korai.hu

Za Gala halo

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Korai orom - thumbnail

Korai orom