v rubriki dogodki:
.. / / / 01.06.2011 10:00

Leon Matek v KUD-u predstavlja Most

V četrtek, 2. junija 2011 ob 21h se bo v ljubljanskem KUD-u France Prešeren zgodila predstavitev nove plošče Leona Matka - Most. Za pokušino in popestritev si lahko eno izmed Matkovih pesmi predvajate tej na povezavi!

MOST je šesti album Leona Matka. Pesmi zanj so večinoma nastale s pomočjo saza - tradicionalnega turškega sedemstrunskega glasbila, na katerega je Leon naletel pred tremi leti in je prinesel v njegovo glasbo novega vetra z Orienta.

Na albumu Most je deset avtorskih pesmi, ki jih je posnel z zasedbo, v kateri ob starih mačkih godejo izvrstni mladi glasbeniki. Avtor ostaja zvest ljubezenski liriki, ob tem pa se vedno bolj kritično zazira v naš čas, ki ga prežemajo brezmejni pohlep peščice bogatih, vsesplošno pomankanje moralnih in človeških vrednot in potrošništvo.

Začelo se je z Argonavti na Ljubljanici. Tam sem kot Orfej dobil v roke eksotičen inštrument - saz, ker režiser ni uspel zagotoviti grške lire. Pa sem brenkal po tem sedemstrunskem brenkalu, ki me je takoj očaral s svojim zvenom. Bil je prijateljev in še dolgo mi ga je posojal, češ 'kar igraj nanj, ti bom že povedal, ko ga bom rabil'.

In ko sem nekega večera, ko sva z basistom Marjanom nastopala v Gromki, še med aplavzom moral s sazom zdirjati z odra, da ga pravočasno vrnem Dinu, ki je isti večer igral koncert v Ortu, je prišel čas, da si priskrbim svojega.

In sem šel v Istanbul k staremu mojstru. Ko je v meni prepoznal glasbenika, je vzel inštrument iz druge vrste, za katerega je bilo očitno, da si je z njim že krajšal čas. Med presunljivim petjem mi je nanj čudovito zaigral. Saz mi je prodal za majhen denar; bilo mu je pomembno, da inštrument pride v prave roke in da ne obvisi na kakšni steni med turističnimi spominki.

Prišle so pesmi. Nov inštrument je v mojo glasbo prinesel svež veter z Vzhoda, ki sem mu na stežaj odprl okna. Saj Glasba je Eno, le obrazov ima veliko.

Naj živi Ljubezen!

Album je izšel maja 2011 pri KUD France Prešeren Trnovo. Podprla sta ga Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Njegova spremljevalna glasbena zasedba obsega:

  • Marjan Gradišar (bas kitara, spremljevalni vokal)
  • Jaka Kastelic (harmonika)
  • Sergej Ranđelivić (bobni)
  • Petra Onderufova (violina)
  • Bogdan Kreščišin (oboa)
  • Višnja Fičor (spremljevalni vokal)
  • in Leon Matek (vokal, kitara, saz, glasba in besedila)
ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Leon Matko - Most / naslovnica albuma - thumbnail

Leon Matko - Most / naslovnica albuma