v rubriki dogodki:
.. / / / 06.07.2004

Sniff po Sniffu v Kinodvoru

Tistim, ki nam ni uspelo zaradi kakršnih že koli obveznosti prisostovati med 21. in 26. junijem v Novem mestu na tretjem mednarodnem festivalu kratkega filma Sniff, se nam (tokrat prvič) ponuja priložnost za reprizo tudi v ljubljanskem Kinodvoru.

V Kinodvoru se bo do torka, 6.julija, zavrtel izbor najboljših izmed vseh šestih filmskih kategorij: profesionalne (filter), študentske (fronta) in amaterske (fanatik) produkcije, računalniško animiranih filmov (digital), nizozemskega fokusa in zgodnja kratkometražna dela režiserja, direktorja fotografije, scenarista in profesorja Karpa Godine, ki bodo t.i. Sniff po Sniffu s prisotnim avtorjem dogodek tudi slovesno zaključila.

Ne le, da so lahko tudi "ta kratki" dobri, še več, v filmskem svetu predstavljajo med drugim tudi zaradi njihove komercialne nedobičkonosnosti (redko izjemo tu predstavljajo nekateri filmi, ki so bili nagrajeni na različnih mednarodnih festivalih) predvsem avtorjeve presežeke in njegovo močno osebno vpletenost, kar nam je pokazal že otvoritveni sredin večer.

Otvoritveni film Touche in pot do njegovega nastanka je predstavil režiser Boris Petkovič, ki je s svojo preprostostjo in humorjem dodobra ogrel zbrano publiko. Petminutna zgodba se dogaja v Franciji, v kavarni. Bruno je čeden moški. Violet je lepa ženska. On igra igor, ki jo je že velikokrat uspešno igral. Ona jo igra zelo samozavestno. Vprašanje pa je, ali igrata oba isto igro.

V šesdesetih in sedemdesetih, torej že dobrih trideset let nazaj!, so bili kratki filmi stalnica kinodvoran. Vrteli so jih kot predfilme in so služili "ogrevanju" publike, včasih pa so zaradi lucidnosti in kvalitete celo zasenčili film, ki jim je sledil.

V Kinodvoru poskušajo to tradicijo vrtenja kratkih (pred)filmov znova obuditi. Kot del pograma je tako moč videti tudi Arsenijevićevo (A)torzijo, ki je v Berlinu prejela zlatega medveda, letošnje leto pa je bil tudi nominirana za oskarja. Čeprav so kratki filmi v večini nedobičkonosni in (na žalost) potisnjeni na margino, je ta segment filmske produkcije zaradi njegove specifičnosti in drugačnosti forme, potrebno ohraniti in pokazati njegovo konkurenčnost v kvaliteti.

Kanadski kratki film Oio Simona Gouleta predstavlja njegov oseben projekt. ?Zamisel za film sem dobil leta 1981, ko sem se seznanil z abstarktnim slikarstvom in posnel kratki dokumentarni film o abstraktni umetnosti. V filmu slikar meče barvo čez prazen okvir brez platna.?. V svojem tokratnem animirano-eksperimentalnem filmu skuša ujeti abstarktno slikanje v gibanju.

Film Brezglavi mož Juana Solanasa je v Novem mestu prejel srebrno lusko - nagrado strokovne žirije za najboljšo režijo. Gre za tehnično izredno zapleten in obenem dovršen preplet igrane forme in računalniških posebnih učinkov, ki tekočo pripoved nadgradi in oplemeniti z močnim čustvenim nabojem in otipljivim, melanholičnim vzdušjem, ki v spomin prikliče duh filmov štiridesetih.

Eksperimentalno-ekspresionistični film Privežite se Guttorm Nordja z različnimi tehnikami manipulira vsak prizor in z dodano barvo ter kolorjem ustvarja kratke, divje premike ritma.

Možnost smo imeli videti tudi avstralski animirani film Oddelek 13 Petra Cornwella, ki je poleg številnih drugih nagrad je prejel nagrado na letošnjem Animafestu v Zagrebu.

Špansko-urgvajski film Devet milj brez vrnitve, posnet v črno-beli tehniki, freudovske šole kaže, kako še tako (oziroma bolje: predvsem) nesmiselni arbitrarni stavki nosijo v sebi smiselno strukturo in veličastne zaključke.

Večer se je, kakor je v Kinodvoru že v navadi, zaključil s povabilom na druženje v domači bar. In tokrat kajpak na ta kratkega...

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.

Sniff 04 - thumbnail

Sniff 04