v rubriki dogodki:
.. / / / 26.07.2000

Lou Reed - Legenda se vrača

Lou Reed vstopa v 21. stoletje z nedotaknjenim genijem in z uresničenim artom. Na sedanji točki v času ga njegovo minulo delo postavlja na ono raven rock'n'roll umetništva, kjer je komajda še kdo, večina pa se tja boji. Že od svojega prvega albuma - Velvet Underground & Nico je bil njegov vpliv globok, če ne strašljiv. In četudi je ta album mejnik doživel le boren komercialni uspeh, je prenekateremu glasbeniku "prodal" možnosti, ki so se nenadoma odprle ustvarjalni domišljiji. Vsa ta leta so Lou Reeda priznavali za prvinsko in stalno silo na polju, kjer "geniji" prihajajo in odhajajo kot modni dodatki.

Reedovo delo transcendira čas, njegova lepota sije izpod strašljivih resnic, zagrnjenih v kloako. Njegova opažanja in vpogledi zvenijo tako točno, da pogosto njega zamenjujejo za temo njegove umetnosti.

Popolnoma mu verjamemo. Njegove kompleksne vizije sveta, v katerem so zastavki vse višji, medtem ko postaja dno vse grše in bolj zahtevno, so darovi rock'n'roll alkimista. Pepel v pepel, prah v prah*, Lou Reedovo zlato je zakon.

Dela pevca, skladatelja in kitarista o norosti in upanju, o želji in izdaji, refleksiji in zasvojenosti naseljujejo odtrganci in intelektualci, angeli in kurbe, zaporniki in policaji, divji otroci in neprištevni volkodlačji starši, izgubljeni in najdeni v objemu pogoltne lakote pod krinko življenja. Ti posamezniki so zbegani spričo svoje lastne dvojnosti: pripovedi o spominih, morah, prividih, sencah, risankah in skrivnostih, ki se prepletajo v Lou Reedovi ljubezni do rock'n'rolla in do njegovih odrešilnih zmožnosti.

Lou Reedova Amerika pluje v neznanih vodah. Le malo jih je bolj prepričljivo in poetično raziskovalo srce, dušo, možgane, drobovje, in demenco te kulture. Šale predstavlja kot umore, ljubezenska pisma kot injekcije in sobe s pogledom na svet, ki vsebuje tako najbolj mračne slepe ulice kot najsvetlejše višave. Žrtev niso samo preživeli. Več kot 30 let je Lou Reed zapisoval ameriško zgodovino na ploščah, kjer se osebno in politično združujeta v mit. Njegova lastna mitologija še raste kot pav z razprostrtim repom, kot Ikar v iskanju sonca ...

Album ECSTASY tega popolnega Newyorčana kaže umetnika, katerega talent še vedno preseneča z duhovitostjo, drznostjo in veseljem. Potuje prek glasbenega pejsaža, ki se giblje od paranoje skozi razne stadije razodetja, dvoma in potrjevanja in doseže vrhunec s postmoderno simfonično močjo skladbe Like A Possum. To je skladba na sledi šokantnega sloga in energije Heroina, Sister Ray, Coney Island Baby, Street Hassle in Magic And Loss - epskih skladb, ki artikulirajo sovpadanje čiste poezije, bluesa 21. stoletja in zagona prvinskih r'n'r ritmov.

ECSTASY premore pesmi nerazredčenega cinizma, ki reže z legendarnim Lou Reedovim rezilom, medtem ko druge pesmi kažejo na prepričanega, četudi utrujenega romantika, ki še vedno išče resnično ljubezen - ali njeno zrcalno sliko. Njegove pesmi zvenijo in se občutijo kot nobene druge. Reedovo igranje kitare je postalo človeško v svoji širini, vsak udar neskončen v svoji natančnosti in strasti. Ponovno mu gre za reševanje življenj z glasbo, in kot vselej je njegovo orožje to, da je če vam je všeč ali ne eden redkih rokerjev z artilerijo, ki lahko v tem uspe.

In tako se nam bo, Lou Reed predstavil v vsem svojem sijaju v Križankah na torek 1. avgusta.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.