v rubriki dogodki:
.. / / / 20.11.2000

Vandals, Ataris, Useless ID

Petek, 1. decembra, bo tokrat na Metelkovi zelo punk rockovsko obarvan. Za to so "krivi" predvsem Vandals, glavni gostje tega večera. Tisti, ki jih ne poznate po njihovi glasbi, se morda lahko spomnite njihovega prispevka v eni izmed epizod X-Filesov, ljubitelji golfa pa si nujno omislite ... omislite revijo Schwing, pri kateri aktivno sodelujejo.

Skupina ima za sabo že skoraj 20 let delovanja in se s tem uvršča med eno starejših tovrstnih skupin. Svojo prvi EP Peace Thru Vandalism izdajo že davnega leta 1982, pri takrat še dokaj majhni založbi Epitaph records. Kasneje pa jih pot vodi še k Triple X, Nitro ... pa vse do lastne založbe Kung Fu Records. Tu pa se začne zgodba z Ataris. Na nekem koncertu se srečata basist Vandalsov, ter lastnik Kung Fu records obenem, Joe Escalante in Kris Roe mladi in nadebudni tekstopisec. Joe posluša Krisove demo posnetke in je nad njimi navdušen. Tako z novim elanom Kris okrog sebe zbere polno zasedbo Ataris. Leta '97 izide njihov prvenec Anywhere but here z za njih značilnim venčkom pop punk melodij. Po tem jih opazi Fat Mike iz založbe Fat Wreck Chords in jim izda EP Look Forward to Failure, po tem pa izdajo še dve plošči za Kung Fu, zadnjo Let It Burn prav letos.

Tretja skupina tega večera so Useless ID, izraelski punk rockerji s svojevrstnim smislom za humor. Leta 95, pride naključni ameriški turist v Izrael, se v mestu Haifa ustavi v lokalni piceriji (tam je slučajno zaposlen eden od članov benda) in sliši njihove demo posnetke. Ponudi jim izdajo male plošče pri svoji založbi Sellout records, kar z veseljem sprejmejo. Plod sodelovanja pa je tudi njihova krajša turneja v Ameriki, ki jo kasenje še ponovijo in se odpravijo tudi v Evropo. Vmes nimajo preveč sreče s ploščami, tako da prvi dve izdajo kar na lastni založbi Falafel(priljubljena izraelska slaščica) records. Večji preboj se jim posreči s sodelovanjem na kompilaciji Short music for short people za Fat Wreck Chords (na njej se pojavi čez 100 skupin z skladbami dolgimi povprečno 30 sekund) in z zgoraj omenjenimi Ataris, s katerimi izdajo split ploščo. Plod sodelovanja pa si bomo ogledali lahko tudi na petkovem koncertu.

Koncert vseh treh skupin se bo zgodil na Metelkovi, v petek 1. decembra.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.