v rubriki dogodki:
.. / / / 17.01.2005

Lunar in Don't Mess With Texas na Mostovni

V soboto, 22. januarja, se bo na novogoriški Mostovni odvijal večer umirjenega instrumentalnega post-rocka, za vse ljubitelje skupin kot so Explosions In The Sky, Mogwai, God Speedyou Black Emperor in podobnih.... in hkrati tudi slovenska promocija novih albumov dveh zagrebških zasedb, ki so izšli na domači založbi Moonlee Records.

Kaj vse bi nekdo želel vedeti o skupini Lunar? Pravzaprav ni veliko tega, kar bi morali vedeti, saj je veliko bolj primerno, če raje enostavno prisluhnete njihovi glasbi. Vseeno, za vse tiste, ki takšen uvod nujno potrebujejo - zgodba gre približno takole. Po odhodu iz skupine Gone Bald, se Bojan (bobni) in Nixa (bas) odločita nadaljevati svojo ustvarjalno pot z novo skupino. Skupina Lunar je rojena leta 1998 in hvala za vprašanje - to ni bil zakompliciran porod in carski rez ni bil potreben. Nekaj kitaristov je prišlo in prav tako odšlo, preden sta se Mijo in Davor ustalila in "kliknila" z ostalo dvojico - v tem obdobju Lunar ustvari dva albuma.
Prvenec "There Is No 1" je bil izdan leta 2000 za Carnival Tunes Records in Delboy Records in je bil deležen pohvalnih kritik širom Evrope. Skupina sama poskrbi za dobro promocijo albuma s številnimi nastopi po Hrvaškem, ter tudi z mnogimi koncerti širom Evrope (Nizozemska, Belgija, Avstrija, Italija, Nemčija, Slovenija, BIH, Srbija in Črna Gora).
Njihov drugi album "First And Last Lost" bi moral biti izdan pri istih založnikih. Vendar se digitalna tehnologija z vsemi datotekami nove plošče sesuje in plošča je izgubljena za vedno. Neverjetno, vendar žal resnično. Legenda pravi, da je bila plošča izvrstna. Člani skupine globoko vdihnejo, povlečejo črto čez vse skupaj in sklenejo, da je zdaj pravi čas, da se vrnejo k dobri stari analogni tehniki. Doslednost svoje odločitve potrdijo s tem, da kupijo največji analogni snemalec na svetu.
Njihov tretji album (prvi za Moonlee Records) se imenuje "Turbo" preprosto zato, ker točno tako zveni. Gigantsko in veličastno. Vsekakor primeren naslov za večinoma inštrumentalno godbo, ki je sestavljena iz dinamičnih in pogonskih ritmov presekanih z delikatnimi kitarami. "Turbo" je zvok pohajkovanja skozi meglo ali pa soundtrack za sončni mrk. "Turbo" je misteriozno kozmično potovanje s prijetnim povratkom na Zemljo. Ali pa je lahko nekaj povsem tretjega. Točno tako kot smo že v začetku povedali, vsak naj raje sam prisluhne....

Don't Mess With Texas je rojen januarja 2004 v Zagrebu, Hrvaška. Po razpadu skupine Radio Free Isaac (ter pred tem skupin Nikad in Lunar) se Neven, Ozren in Saša odločijo, da ne bodo po nepotrebnem zapravljali časa in ustanovijo novo skupino, ki naj bi temeljila na ustvarjanju svojevrstnega insrumentalnega in epskega rocka. Takoj začnejo intenzivno preigravati in ustvarjati nove pesmi kar brez basista, oslanjajoč se samo na kitaro, bobne in klavir. Kasneje se pridruži skupini še Ivana na bas kitari, ter tako skupini doda manjkajoč ritmični element. Postava je končno popolna in pripravljena posneti svoj prvi album v samo nekaj mesecih. Nasprotno standardom in vsakdanji rutini, Don't Mess With Texas prisegajo na svoj lasten pregovor: "Nemogoče je premagati kitaro, bas, bobne in klavir."
Don't Mess With Texas igrajo subtilno, gladko, zasanjano glasbo v kateri združujejo tako elemente umetnosti kot tudi spretnosti. Njihov prvenec je sestavljen iz šestih počasi gorečih in tehtno uravnoteženih pesmi, v katerih kombinirajo čemerno melanholično atmosfero in spogledovanje z eksplozijo. Prav tako kot razvlečeno meditativno potovanje je tudi poslušanje njhovega prvenca izpopolnjujoče in bogato poplačano. Redko slišimo tako mlado skupino kot je Don't Mess With Texas, ki je sposobna oblikovati svoj zvok in pesmi v tako ekonomični obliki. Pravzaprav je velika redkost sploh slišati takšno skupino kot je Don't Mess With Texas.

www.d-m-w-t.com

 - thumbnail