v rubriki dogodki:
.. / / / 26.10.2009 15:25

Power of Three v Cankarjevem domu

Potem ko so lani obudili legendarni kvartet Return to Forever (Corea, Di Meola, Clarke, White), se zgodba nadaljuje letošnjo jesen z »močjo trojice«. S skupaj z Alom di Meolo so nastopili 6. februarja 1975 v Hali Tivoli. v Cankarjevem domu bodo v torek, 26. oktobra nastopili Chick Corea, Stanley Clarke in Lenny White.

Chick Corea - eden najvidnejših jazzovskih pianistov na svetu ter eden najplodnejših skladateljev zadnjih petdesetih let. Od prodornega albuma Now He Sings, Now He Sobs iz leta 1966 je neprestano oral ledino svetovnega jazza. S sodelovanjem pri albumu Bitches Brew Milesa Davisa in z zasedbo Return to Forever je položil temelje za fuzijo, ki jazzovske elemente spaja z drugimi glasbenimi zvrstmi, nato pa se je med drugim lotil akustičnega sodelovanja z Garyjem Burtonom in Belo Fleckom. V zadnjih dveh letih se je Chick odpravil na izjemno uspešni svetovni gostovanji: leta 2008 ponovno s skupino RTF in leto zatem s spektakularnim sestavom Five Peace Band in Johnom McLaughlinom. Chick je letos prejel svojega petnajstega grammyja.

Stanley Clarke - zagotovo eden največjih še živečih virtuozov na basu v svetu. Kot eden redkih jazzovskih glasbenikov ter edini basist z uspešnicami (kot sta Lopsy Lu, Sweet Baby) in odmevnimi svetovnimi turnejami je v zgodnjih sedemdesetih bas lastnoročno postavil v središče pozornosti. Ko se je pridružil zasedbi Return to Forever, je bil vzhajajoči zvezdnik in njegov vpliv na usmeritev in zvok sestava je neprecenljiv. Clarke je prejemnik številnih nagrad, piše pa tudi filmsko glasbo. Nedavno se je vrnil z izjemno uspešne turneje z basovskim triom SMV z Marcusom Millerjem in Victorjem Wootnom.

Lenny White - eden največjih inovatorjev tolkal, katerega vpliv je čutiti po vsej areni sodobnega jazza in funka. Le redki bobnarji se lahko pohvalijo, da so debitirali z Jackiejem McLeanom in se deset let pozneje podpisali pod R&B uspešnico, ki se je na lestvicah uvrstila med prvih deset. Njegova čustvena nota in inovativni pristop, s katerima je obarval tudi danes že klasični album Bitches Brew Milesa Davisa in zasedbo Return to Forever, sta globoko zaznamovala zvrst fuzije; njegov vpliv se je od tedaj samo še večal, deloval pa je tudi kot producent za zvezdnike, kot sta Chaka Khan in Nancy Wilson, s čimer je pridobil sloves enega najbolj cenjenih vodij zasedb in producentov vseh zvrsti.

Za Cankarjev dom

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Power of three /foto: Taylor Crothers - thumbnail

Power of three /foto: Taylor Crothers