v rubriki dogodki:
.. / / / 20.12.2004

Premiera glasbenega filma Prvi jutri

Multimedijski kantavtor, glasbenik in umetnik Matej Ocepek, ki dela kot režiser, snemalec, montažer, tonski tehnik, fotograf, skladatelj in spletni oblikovalec, premierno predstavlja svojo prvo audiovizualno predstavo za sanjave sladokusce drugačnega, poetično glasbeno popotovanje v čarobni svet gospoda Red Exp-a, glasbenega čarodeja in šamanskega zdravitelja, kateri v svojih koncertih in glasbenih nastopih zdravi tako sebe kot druge, z glasbo, zvoki, barvami, slikami, filmi.

S pomočjo njega bo film prikazan v živo, in sicer z glasbeno spremljavo avtorja pod platnom, v domačem okolju od koder prihaja. Premiera Dom Svobode Trbovlje, 25.12.2004 ob 21h. Vstop prost z vabili, katere dobite na info@mct.si

Prvenec Prvi Jutri je prvi film iz potujočega dnevnika gospoda Red Exp-a. Enourni film je osredotočen na rojstvo gospoda Red Exp-a, na njegova prva spoznanja da človek katerega življenje živi, sploh ni isti človek kot je on sam. Trdno odločen da spozna kdo to je, se poda na trnovo pot spoznavanja in opazovanja samega sebe. Pri tem mu pomaga njegov učitelj in največji sovražnik, kateri ga uči gledanja navznoter in navzven.
Njegova prva koncertna improvizacija je podpis predpogodbe z njim. Prvič ga popelje po nadrealistični pokrajini Rdečega Sveta in ga seznani z nekaterimi tam živečimi prebivalci. Skupaj odigrata nepozaben koncert in zaključita prvi dan v dnevniku.

Prvi Jutri ni znanstvena fantastika. Je čisto običajen film, ki odkriva nekatera skrita področja v nas samih. Oprijema se nekaterih naturalističnih prijemov, katera so zavita v uganko katero živimo mi vsi. Kombinacija animacije, glasbe, filma, flash tehnologije, fotografije, katera je vj-ovsko montirana z imprivizirano klavirsko in elektronsko glasbo, daje filmu povsem samosvoj izgled, kateri omogoča gledalcu s čutili dojeti in občutiti resnično atmosfero Rdečega Sveta. Tu ne govorimo o Marsu ali podobnih planetih v naši atmosferi, temveč o svetu kakršnega je posameznik sposoben krojiti sam. V našem primeru je to Red Exp-ov Rdeči Svet, katerega si je sam izoblikoval, avtor pa nam ga z uporabo glasbe in tehnologije skuša predstaviti na čim bolj realen način. Z uporabo te atmosfere razodeva junakovo čustveno plat, karakterne lastnosti, daje pa tudi možnost gledalcu vstopiti v ta svet in z zaprtimi očmi sodelovati v filmu.
Film tako pri gledalcu lahko povzroču zunaj telesno izkušnjo, lahko pa z uporabo domišljije le sledi filmu in uživa v nadrealistično pričarani pokrajini.

Film lahko gostuje v kinodvorani, gledalisču, klubu, koncertnem odru, festivalu, zunaj, znotraj, povsod. Gre za poseben glasbeni film ali raje filmski koncert v živo, kateri ob glasbeni spremljavi avtorja pričara še bolj zanimivo ozračje v dvorani, začinjeno z kabarejskim vzdušjem ob projekciji.

http://www.red-exp.com