v rubriki dogodki:
.. / / / 10.08.2000

Prihaja BB2K - Breakbeatnikk festival

Enodnevni festival BreakBeatnikk (BB2K) se je skotil lani, ko so ljubljanske Križanke prvič ponudile streho nad glavo nekaterim najvplivnejπim imenom sodobne (organske) elektronike in besede - Breakbeat Era, EZ Rollers, Lewis Parker, The Scratch Perverts, Tram 11, Heavy Les Wanted in Nedotakljivi se bodo v zgodovino zapisali kot pionirji festivala, letos pa prihajajo nova a preizkuπena imena iz Velike Britanije, USA, Kanade, Rusije in Slovenije, ki ponujajo vznemirjivo potovanje od duba in reggaeja, prek hip hopa do hitrejπih drum.n.bass ritmov.

Tudi letos bo Ljubljana za en dan, za en večer , na enem mestu in ob istem času gostila nekatere tistih, ki s svojo vizijo in drugačnostjo, predvsem pa kvaliteto svojega početja močno vplivajpo na ugled in priljubljenost sinkopiranih ritmov in svobodne besede leta 2000.

Kaj se bo letost dogajalo

preddverje

ob 18h - tudi letos se bodo (podobno kot lani), predstavili graffiti risarji iz Slovenije in HrvaŔke, ki bodo (ob nastopih domačih hip hop vokalistov) ogrevali občinstvo pred začetkom koncertov v glavni areni.

ob 18.30 - predstavitev prve slovenske hip hop kompilacije 5'00" OF FAME, ki izide konec septembra 2000. Med 18.30 in 20.00 uro se bodo v živo predstavili iz Ljubljane Nedotakljivi, Anonimni, Brodi, Da II Deuce, FB, Knez Stipe, Pupi in T-Set, iz Slovenske Bistrice B.D.M, iz Velenja Plan B in Bronxtarz, iz Kočevja Gottschee Project, iz Maribora Ezgeta, iz Nove Gorice King & Chess One in iz Kranja Pižama.

glavni avditorij ob 20h
(nastopajoči niso razvrŔčeni po vrstnem redu)

RUSSIAN PERCUSSION TOUR , UK
hip hop at it's livest - not made from concentrate?
nadaljevanje lanskoletnega turntablističnega perormansa letos nadgrajuje projekt Russian Percussion Tour - na štirih gramofonih, z mikrofoni in samplerji oboroženi ga sestavljajo DJ Vadim (v Londonu živeči, najbolj prepoznavni ruski DJ in producent, sodelavec založbe Ninja Tune in ustanovitelj lastne Jazz Fudge založbe), Mr.Thing (predstavnik zdaj že bivše šesterice The Scratch Perverts nadaljuje lanskoletno začeto delo lanskoletnega dvojca H.Love+Renegade), vokalist in beatboxer (proizvajalec ritma in zvokov s izključno pomočjo ustne votline) Killer Kela (član Rock Steady Crewa) ter vokalist in mojster 'freestyle' panoge Blu Rum 13 iz Montreala, Kanada

JERU THE DAMAJA, USA
?everything is mathemathics and now is the time when mathemathics is coming forcefully'
Jeru, 29 letni newyorčan pravi, da bi si najraje kupil otok in odležal preostanek življenja, dokler pa živi v USA je njegova naloga predvsem, da s svojo besedo hrani našo misel. Samooklicani prerok in rešitelj hip hopa je v preteklosti sodeloval z Digable Planets in Afu Ra, prva dva albuma - The Sun Rises In The East in Wrath Of The Math pa mu je produciral DJ Premier - že desetletje najbolj cenjen producent na hip hop sceni in polovica dvojca Gangstarr. 'You're Playing Ya'self', 'Come Clean', 'Can't Stop The Prophet' in 'Me And The Papes' so hip hop klasike, Jeru The Damaja pa ostaja osamljeni jezdec, ki danes sam skrbi tudi za glasbo - njegov zadnji LP 'Heroz4hire', 1999 je izšel pri lastni Knowsavage založbi.

PRESSURE RISE, UK
'proud to present a full live drum.n.bass experience'
Osmerica, doma iz Velike Britanije predstavlja drum.n.bass v živo - podobno kot lani Breakbeat Era, glasbeno pa precej bližje prav tako lanskoletnim gostom EZ Rollers. V Ljubljano prihajajo v postavi Dominique Woolf (glavni vokal in teksti), MC Fame (vokal), Graham Fox (bobni), Jon Skinner (producent, na odru za klaviaturami), Sean (kitara), Ray Block (rhodes in godala), Rory (bas), Ed Holmes (producent, na odru skrbi za vso mašinerijo). Pressure Rise bodo ekskluzivno predstavili popolnoma nove skladbe iz njihovega prihajajočega prvenca 'Focus', ki izide konec septembra za lastno založbo Aspect.

DJ DIE & MC DYNAMITE, UK
'the force is the power of the force'
Sta eden najbolj vročih DJ\MC tandemov na planetu - oba sta ožja sodelavca založbe Full Cycle, oba člana ekipe Reprazent (njihov drugi LP izide oktobra in ga bosta delno tudi predstavljala). Die je je v manjši vlogi nastopil že lani kot DJ uvertura v lasten projekt Breakbeat Era in takoj je postalo jasno, da se bo letos vrnil. Tokrat bo Die (producent, DJ in remixer) na odru skupaj z vokalistom, rapperjem in MCjem z imenom Dynamite - enim najboljših vokalistov v drum.n.bass svetu - poznate Sizeov komad Brown Paper Bag.

SMITH & MIGHTY, UK
? bass is maternal - when it?s loud I feel safer?
Rob Smith in Ray Mighty sta legendaren dvojec britolske downtempo (trip hop) scene, že nekaj časa pa z njima sodeluje tudi Peter D.Rose. Zadnja leta delujejo pod okriljem založbe !K7 (l.98 mix album DJ Kicks, letos tudi ponatis prvega, spregledanega LPja ?Bass Is Maternal?). Njihov zadnji album 'Big World, Small World' je izšel v začetku letošnjega leta in predstavlja popolno izkušnjo duba, hip hopa, reggaeja in drum.n.bassa, na njem pa kot vokalisti sodelujejo tudi tisti, ki se jim bodo pridružili na odru Križank - pevki Tammy Payne (aktualen single ?Same?) in L.D ter MC/vocalist Kelz & MC Joe Peng.

Kaj so rekli lansko leto?

'Breakbeatnikk je zelo pohvalen dogodek, ki se bo, vsaj upamo, dogodil še kdaj.'
Jure Matičič, MUSKA

'Radyoyo in Škuc Ropot sta napolnina, kaj napolnila, razplesala Križanke'
Jaša Kramaršič, MLADINA

'Vsekakor so si zdaj na seznamu nastopov po klubskih in koncertnih podijih svetovnih sredšč zaznamovali tudi Ljubljanao, saj takšnega festivala za zdaj ni ne v Italiji ne na Hrvaškem, London pa je za večino predaleč.'
Jerneja Žuran, DNEVNIK

'Ocena ostaja: Nedotakljivi so nesporni hip hop prvaki Breakbeatnikka.'
Grega Bulc, RAZGLEDI

'V sredo se je zgodil in lahko rečemo tudi uspel prvi breakbeat fesival v Sloveniji. Tisočglava množica se je pozibavala v valovih nizkih basov in rezkih bobnov. Drugič še? Jaaaaa.'
Igor Tavčar, PRIMORSKE NOVICE

'Za naše občinstvo, vzgojeno ob komercialnih ritmih, je bil nastop na Breakbeatnikk festivalu v Križankah, pravi šok.'
Alenka Kovač, DELO - POP KULTURA

'V ljubljanskih Križankah so nastopila imena, ki ta trenutek krojijo britansko (beri svetovno) sceno lomljenih ritmov. In kakšen je bil rezultat? Breakbeataška indokrinacija Radyayo je po obisku sodeč popolnoma uspela!'
3KE

'Šit! Spet smo zamudil dobr' žur. Glejte, da se kej tacga ne ponovi. Drug' let' mor'mo to pokrivat, porka madona!'
Davorin Pavlica - ŽVPL
(na enem od sestankov uredništva, ki se je prevesil pozno v noč)

Za Radyoyo in ŠKUC Ropot

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.