v rubriki dogodki:
.. / / / 18.11.2004

Rapetek XI

V rednem mesečnem hip hop dogodku v Gala Hali na Metelkovi se bodo 26.11. predstavili DeLyricum Tremens, Sett + Kandžija, N'Toko in DJ Chill.

DeLyricum Tremens je skupina, katere protagonist je zagrebški hitrogovorec Delirijum Tremens. Tremens se je proglasil z odličnimi demo posnetki, ki so krožili po hrvaških radijskih postajah, internetu, nekatere pa so se znašle tudi na različnih raperskih kompilacijah. Po večletnem delovanju znotraj zagrebškega podzemlja, kjer je sodeloval z Edo Maajko, zasedbo TBF, Alejuandro Buendijo, Targetom iz Tram 11, Shotom in Inkom iz Elemental, Psycho Dj Samuraiem, Settom ter ostalim, se je lani odločil izdati svojo prvo ploščo "Tamna strana sunca", ki je izšla na založbi Kondorcomm. Očitno si je z odličnimi, rapersko kritičnimi in hkrati komičnimi demo posnetki, kot so "Beskralješnjaci", "Ima još pitanja?" ali "Mozgopraona", kjer se skupaj z Alexom šali na račun ameriške tv voditeljice Oprah, ustvaril dovolj veliko bazo poslušalcev, saj so njegovi koncerti v Zagrebu skoraj po pravilu polni. Po izdaji plošče "Tamna strana sunca" (kjer so sodelovali Edo Maajka, TBF, Doppler Effekt, Tibo in drugi) na katero žal ni uvrstil večine demo posnetkov, pa je svoje delovanje, naveličan od nenehnega solo nastopanja, dodobra prestrukturiral in ustvaril skupino z imenom DeLyricum Tremens. V njej je zbral glasbenike različnih glasbenih zvrsti, tako da so njegovi raperski komadi pridobili pridih rocka, reggaeja, skaja, funka, drum'n'bassa in še česa, on pa v celotni glasbeni podobi še vedno rapa, s svojim značilnim odličnim hitrim flow-om, s katerim si je že v prejšnjem tisočletju pridobil naziv enega tehnično najbolj dovršenih hrvaških mc-jev. Tremens bo svoj bend za to priložnost v Slovenijo pripeljal prvič, mnogi pa ga v Sloveniji poznajo tudi kot gosta na plošči N'Toka, kjer sodeluje v komadu "Privilegirane glave".

Sett + Kandžija sta znanca iz osijeških ulic, kjer Sett vneto študira, Kandžija pa tam živi od rojstva. Sett, ki ga poznamo kot enega najboljših hrvaških rap producentov in človeka, ki je opravil večino podlag za N'tokov prvi solo album "Cesarjeva nova podoba", sicer prihaja iz Koprivnice, kjer je bil nekoč del izjemno perspektivne glasbene skupine Tar Pit. Skupina je počasi izgubljala vse člane, Sett pa je dobival vse več ponudb za izdelovanje beatov. Poleg zagrebške scene od Tremensa in še mnogih drugih dalje, je začel sodelovati tudi z mnogimi drugimi raperji, posvečal pa se je tudi svojim solo projektom. Prvi "Demo za demos" je izšel kot edini izid pri hrvaški internet strani H3s in je požel veliko odobravanja tako na Hrvaškem kot v Sloveniji. Kasneje je začel delati na svoji novi plošči, ki pa se je dala dobiti le iz njegova nahrbtnika in sliši na ime "Settizmi", letos ali v začetku drugega leta pa naj bi na eni večjih hrvaških založb izšel njegov novi album, v katerega je vložil zadnji dve leti svojega časa. V vseh teh letih je Sett prerasel iz dobrega v odličnega mc-ja, kot glasbenega producenta pa so ga sprejeli vsi od ekipe zbrane okrog Blackout-a, do najbolj undergrounderskih hrvaških raperjev. Za njegovo delo se je začela zanimati tudi Croatia Records, ki do nedavna z rapom skorajda ni imela nikakršne zveze.
Sett je svoje sposobnosti pokazal že lani ob promociji plošče N'Toka v Gala Hali, ko je s svojimi raperskimi izpadi presenetil večino navzočih, letos pa prihaja v Ljubljano še bolj pripravljen in z novim materialom.

N'Toko je dvakratni državni prvak v freestylu (rapanju direktno iz glave na postavljeno matrico). Ob svojem drugem naslovu je dobil kot nagrado tudi snemanje plošče na založbi Nika, ki je kasneje prerasla na podzaložbo Rapnika. Tako je N'Toko, sicer tudi vokalist in frontman zasedbe Moveknowledgement, lani novembra zaključil snemanje plošče "Cesarjeva nova podoba", ki sta jo s Settom posnela v Osijeku. Plošča je doživela odlične recenzije slovenskih raperskih in ostalih glasbenih kritikov. N'Toko s svojimi ciničnimi pogledi na družbo, večplastnostjo ter odličnim flow-om, tokrat ob prvi obletnici izdaje plošče pripravlja prav poseben nastop, kakršnega bo izvedel le tokrat. Ostalo naj ostane presenečenje.

DJ Chill prihaja iz zlate dobe hrvaških rap dj-ev. Najraje ima glasbo iz sredine devetdesetih ter ostalo nepotrošniško in nekomercialno glasbo. V Sloveniji je svoje sposobnosti pokazal že večkrat, a ga letos pri nas še ni bilo. K nam prihaja kot del skupine DeLyricum Tremens....

moveknowledgement na metelkovi - thumbnail

moveknowledgement na metelkovi