v rubriki dogodki:
.. / / / 05.10.2003

Steve Wynn in Miracle 3 v KUD-u

Steva Wynna, potem imate prav gotovo veliko za nadoknaditi, kar lahko storite v ponedeljek, 13.10., v KUD-u France Prešeren.

V svoji 16-letni karieri je Steve Wynn posnel zavidljivo zbirko 20-ih albumov, obenem pa je bilo med drugimi izvajalci posnetih več kot 200 njegovih pesmi. Kot odličen koncertni izvajalec slovi z vsaj 1000 nastopi v več kot 25 državah po svetu. Njegove pesmi so bile posnete in/ali izvajane med izvajalci kot so REM, Luna, Concrete Blonde, the Black Crowes, Yo La Tengo, Possum Dixon and Eleventh Dream Day. Ves čas kariere pa je Steve venomer prisoten v revijah kot so Rolling Stone, Spin, Entertainment Weekly, People, The Los Angeles Times, New York Times in številnih drugih publikacijah po svetu.

Ali pa morda poznate Steva Wynna iz njegove legendarne skupine Dream Syndicate? Benda, ki je poleg REM in Replacements praktično zaznamoval ameriško indie rock sceno 80-ih? Morda pa poznate Wynna po njegovih solo albumih v devetdesetih, ki so se predvajali na mnogih sodobnih rock radijskih postajah po celem svetu. Kaj pa po solo projektu Gutterball, ki je spremljal turnejo The Black Crowes in že po petem nastopu podpisal za založbo Mute/Elektra. Ne??

Steve Wvynn se je rodil leta 1960 v Kaliforniji. Že pri devetih je napisal svojo prvo glasbeno zgodbo ?Sing My Blues? in se s šolskimi glasbenimi skupinami gibal med svojimi zgodnejšimi originali ter pesmimi Neila Younga, The Rolling Stones in Who. Istočasno se je v gimnaziji Wynn ukvarjal tudi kot športni novinar, punk eksplozija leta 1977 pa ga je dokončno pripeljala nazaj k pisanju pesmi in nastopanju; znašel se je namreč kot kitarist med New Wave pionirji Suspects, za katere je prispeval več kot 100 svojih pesmi. S selitvijo v Los Angeles je bil storjen prvi korak k ustanovitvi skupine Dream Syndicate, benda, s katerim je Wynn dosegel tudi mednarodno razpoznavnost.

Kaj več še povedati o Dream Syndiacte, Wynnovem legendarnemu bendu, kar še ni bilo že povedanega? Slišali smo jih tudi če jih nismo slišali. Dobesedno. Njihova čarobna elektrika še vedno "lomi kosti" na mnogih ploščah; slišimo lahko zagajoč Grateful-Dead-take-on-Velvet Underground ritem in zvok, ki ga imajo številne moderne rock skupine. Toda to je zlata zgodovina in prihodnost je prav tukaj pred nami.

Že z albumom ?Here Come The Miracle? se Steva ponovno priporočili kot enega najboljših rock avtorjev vseh časov. Na najnovejšem albumu ?Static Transmission?/ Blue Rose Records, ki ga predstavlja s skupino Miracle 3 (prste vmes pri snemanju le-te je imel Giant Sand/Calexico), pa mu je uspelo združiti nezdružljivo: ustvaril je resnično drugačen izdelek z enako edinstvenim rockovskim prijemom. Kaj več še povedati o tem edinstvenem rock izvajalcu? V biti tako visoko profilirane snemalne kariere Steve Wynn še vedno najde čas za približno 100 koncertov letno po vsem svetu, kjer je vedno zelo dobrodošel. In za vdane oboževalce, ki si jih je pridobil med vsemi temi mesti, je ta kompilacija komaj kakšna potrditev, kaj v resnici o njem pravzaprav vedo; Steve Wynn je eden najbolj avanturističnih in vznemirljivih glasbenih avtorjev zadnjih nekaj desetletij. In če je vse to še vedno novost za vas, potem je zadnji album ?Static Transmission? in prihajajoč koncert v KUD-u zagotovo ena izmed rešitev, da odstrete še zadnje tančice.

 - thumbnail