v rubriki dogodki:
.. / / / 25.04.2002

RE-LAX 003

29. aprila 2002 se bodo v okviru serije RE-LAX z zvočnimi performansi predstavili kultni ameriški elektronski ambientalist Kim Cascone ter uveljavljeni nemški elektronski glasbenik Jane Jelinek in designer / vj Karl Kliem. Serijo RE-LAX koordinirata zavod Projekt Atol in Nataša Petrešin v sodelovanju s salonom Minimal in ob tej priložnosti tudi s Kiberpipo.

Serija RE-LAX se je tokrat s svojim programom povezala z zagrebškim festivalom novih medijev, New Media Culture Week. V okviru festivala se bodo 1. in 2.5.2002 predstavili našteti gostje in performans Signal-Sever!, s katerim se je Projekt Atol, umetniška iniciativa slovenskega konceptualnega umetnika Marka Peljhana, konec marca odmevno udeležila Gwangju bienala sodobne umetnosti v Koreji.

Kim Cascone bo v ponedeljek 29.4.2002 ob 15.30ih predaval v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Zvočni dogodek pa bo od 20.ure dalje polnil prostore in predverje salona Minimal (Mestni trg 4, Ljubljana)

Ob 15h bo v Kiberpipi tudi novinarska konferenca in predstavitev nove zalozbe elektronske kulture RX:TX.

Kim Cascone

V 80ih je ustanovil prvo založbo ambientalno-elektronske glasbe Silent Records v San Franciscu in sodeloval z Davidom Lynchem pri ustvarjanju posebnih atmosferičnih podlag za njegov film Wild at Heart in serijo Twin Peaks. Svoje samostojne projekte je izdal pri najpomembnejših založbah eksperimentalne elektronike (Mille Plateaux, Anechoic), s performansi in predavanji je nastopil v Tate Modern v Londonu, na festivalih v Španiji, Kanadi in Ameriki. Tesneje je sodeloval s Scannerjem, Davidom Toopom, Oval in Carstenom Nicolaijem. Svoje teoretične tekste objavlja v revijah Computer Music Journal založbe MIT Press, in Artbyte Magazine ter v okviru elektronske izdaje ključnih sodobnih teoretičnih tekstov Ctheory. Vsi zvoki, ki jih v zadnjih letih uporablja v svojih eksperimentalno-ambientalnih kompozicijah, so generirani striktno računalniško.

O svojih projektih in elektronski glasbi na splošno bo Cascone govoril 29.4. ob 15h v Kiberpipi na Kersnikovi 6.
Jan Jelinek

Znan tudi pod psevdonimi Gramm in Farben se giblje v krogu mešanice minimalistične eksperimentalne elektronike in nove jazz/dub elektronike, svoj prvi album je izdal pri založbi Klang Elektronik v Frankfurtu kot "farben" (produkcijsko sta jo podprla Joern Wuttke and Roman Fluegel (aka Sensorama / Acid Jesus), leta 2000 pa zdaj že legendarni album Personal Rock pri založbi Source kot "gramm". Personal Rock odlikuje vrhunski zvočni design, ki vsebuje tako melanholično gravitacijo kot ritmično fineso, kar ga pelje daleč od tehna ali klasične ambientalne glasbe. Jelinek je prispeval tudi h kompilaciji založbe ~scape, Staedtizism, njegov zadnji koncept, loop-finding-jazz-records, je razvil v raziskavo glasbe, ki bazira na treh osnovnih premisah: jazzu, loop-finding modulation kolesu in Moire efektu. Jazzovske sekvence iz 60-ih in 70-ih so povezane v linearne sekundarne "loope" in modulirane s kolesno fukncijo, kar rezultira v zelo prostorskih aranžmajih z izredno globino zvočnega polja.

Karl Kliem

Kleim bo Jelinekov nastop. sinhrono in v živo vizualiziral. Sicer pa znani nemški oblikovalec in VJ med drugim ustvarja interaktivne instalacije in objekte skupaj z drugim kultnim nemškim elektronskim glasbenikom Markusom Poppom, bolj znanim pod imenom Oval.

RT:TX - založba konceptualne elektronske glasbe

Prva slovenska založba konceptualne elektronske glasbe RX:TX se je razvila v okviru zavoda Projekt Atol. Projekt Atol je bil osnovan leta 1992 pod umetniškim vodstvom slovenskega konceptualnega umetnika Marka Peljhana. Funkcionira kot platforma za konkretne povezave med umetnostjo, visoko tehnologijo in znanostjo, kot katalizator tesnih sodelovanj med slovenskimi in tujimi umetniki ter kot producent eksperimentalnih umetniških projektov..

RX:TX v telekomunikacijskem jeziku označuje proces sprejemanja (receive - rx) in oddajanja signalov oziroma zvočnih valov (transmit - tx). Proces, ki se ga da interpretirati kot osnovo raznih odnosov na mikro- ali makro nivojih, je v okviru založbe RX:TX aluzija na področje telekomunikacij in prenosa informacij.

Infosfera je dimenzija manipulacij, vzpostavljanja pozicij moči, nadzora in kapitala. Ena od posledic njenega vpliva na vizualno kulturo so deteritorializirani prostori, prehajanje in brisanje meja v geopolitičnem in virtualnem smislu. Podobno funkcionira elektronska glasba z označevanjem medijskega prostora, ki ga zavzemajo nove tehnologije in novi mediji, s katerimi elektronski glasbeniki pogosto operirajo. S privzemanjem tehnoloških elementov se je preko sodobne glasbene produkcije in procesa digitalizacije premaknila meja med tradicionalnim pojmovanjem privatnega in javnega prostora. RX:TX bo s svojimi serijami zgoščenk tematiziral možnost avtonomnega premikanja skozi vzpostavljene prostore ter raziskoval odnose med nematerialnimi in materialnimi sferami.

Prvič se je založba predstavila v okviru Gwangju bienala za sodobno umetnost v Koreju, marca 2002, ki se je Projekt Atol udeležil s svojim zvočnim performansom Signal-Sever!, v Sloveniji bo prvič predstavljena 29.4.2002 ob 14h v Kiberpipi.

Marca 2002 sta izšli dve zgoščenki:

Signal Territory: Signal Territory I
Signal Territory I je zvočni dokument, zapis pogovorov, signalov in zvokov, ki so bili prestreženi v času prve faze Peljhanovega projekta Makrolab, poleti leta 1997 v okviru mednarodne prireditve sodobne umetnosti, dokumente X v Kasslu. Elektronska skupina Skupaj s skupino Random Logic, pionirji eksperimentalne elektronike pri nas, so večurni zvočni dokument producirali v zaokrožen koncept. Vsi viri posnetega materiala so dokumentirani na sami zgoščenki, s čimer se nakazuje sama ideja projekta, spraševanje o smiselnosti ustvarjenih etičnih in praktičnih konvencij nelegalnega in legalnega pridobivanja informacij.

Jadviga: Nonim
Jadviga, s pravim imenom Tomaž Šuštar, je računalniški inženir, ki se je v zadnjem letu uveljavil kot eno najbolj svežih imen slovenske elektronsko-glasbene scene. Njegovo melodično in ritmično kompleksno glasbeno produkcijo označujejo kot elektroniko, ki je blizu tendencam angleške založbe Warp, npr. skupinam Autechre, Aphex Twin in Plaid. Jadviga je bil med drugim vključen v kompilacijo Aktive Matrix Version 2 (2000) in kompilacijo Tehnika založbe Nika (2001). V okviru slednje se je predstavil v živo decembra lani v Klubu K4, kot otvoritveni dogodek pred koncertom slovenske elektronske skupine Random Logic. Samostojno se je predstavil februarja letos v Salonu Minimal v Ljubljani, v okviru serije zvočnih dogodkov RE-LAX. Intenzivno sodeluje s Projektom Atol in njegovim mobilnim zvočnim dogodkom Signal Sever!, ki se je odvil septembra lani v Latviji kot del programa Kulturne prestolnice Evrope, konec marca letos pa je gostoval na prominentnem korejskem Gwangju bienalu za sodobno umetnost.

V pripravi:
Signal Territory: Signal-Sever!
Max Nullo: Nullo

Celostna grafična podoba založbe RX:TX je delo arhitektke Dominike Batista.

***

29.04
Kiberpipa ob 15:00 - novinarska konferenca založbe RX:TX
Kiberpipa ob 15:30 - Predavanje Kim Cascone
Salon Minimal ob 20:00 - Jan Jelinek, Kim Cascone, Karl Kliem

Vabljeni. Vstopnine za RE-LAX 003 in predavanje ni!

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.