v rubriki dogodki:
.. / / / 28.02.2005

Res Nullius in Thunderbabies na Vrhniki

Res Nullius in Thunderbabies bodo v soboto, 5.marca nastopili v klubu Zakon na Vrhniki. Začetki velenjske rock'n'roll skupine Res Nullius segajo v daljno leto 1991. Takrat odigrajo v domačem mestu svoj prvi koncert.

Naslednje leto že nastopijo na največji rockerski manifestaciji v Sloveniji na Novem Rocku. Leta 1993 izide njihov prvenec z naslovom "No One Can Like The Drummer Man", ki ga kritiki na področju bivše Jugoslavije ocenijo kot eden boijših rock'n'roll izdelkov zadnjih nekaj let. Sledijo redni koncerti po Sloveniji in Hrvaški, kjer Res Nullius nastopijo z zvenečimi imeni kot so Majke, Nova Mob in Partibrejkers. Leta 1994 se odpravijo na snemanje druge plošče z imenom "Dead Town Dogs". Album naleti na zelo dober odziv kritikov in publike. Ameriška revija Flipside jih proglasi za enega najboijših punk-rock bendov za bivšo železno zaveso. Z odhodom ritem sekcije leta 1996, se zasedba korenito spremeni, vendar se že naslednje leto prenovljeni Res Nullius odpravijo na snemanje tretje plošče z naslovom "Zdravo je biti divji", to je povsem v slovenščini. Leta 1999 sodelujejo v celovečercu "Barabe" in zanj prispevajo dve avtorski skladbi. Kmalu za tem, zaradi nesoglasja, skupino zapustita basist in bobnar. Nastopi krajši glasbeni predah. Leta 2002 se skupini pridružita nova člana in Res Nullius zaživijo kot se nikoli prej. V skupino prineseta novo glasbeno energijo in kmalu se odpravijo v studio, kjer posnamejo deset novih avtorskih pesmi, katerih producent je Aleš Uratnik.

Thunderbabies nastanejo februarja 2002. 24. decembra lani v samozaložbi izdajo CD prvenec in ga naslovijo kar z imenom benda. Na CDju je 13 avtorskih skladb, ki nas popeljejo v svet underground rocka. Blizu jim je tradicija bogate rock'n'roll in bluesovske kreativnosti, v njihovi glasbi pa najdemo tudi vplive garažnega rocka, punka, avstralskega rocka. Vse te heterogene glasbene izkušnje so vzpodbudile razvoj in kredibilnost prepoznavnega zvoka. V okviru Klubskega maratona 2004, ki ga organizira Radio Študent, so komade s CDja že predstavljali po številnih slovenskih klubih in tudi v tujini. Uradno promocijo CDja načrtujejo v mesecu marcu.
Zgoščenka verodostojno predstavlja zvok benda, ki s svojo glasbo in teksti uteleša realističen odnos do okolja, v katerem ustvarja. Neposreden dokaz o ustvarjalnosti in razvoju benda Thunderbabies je sodelovanje na priznanih mednarodnih festivalih. Thunderbabies si prizadevajo, da bi bila njihova glasba enostavna in učinkovita, brez pretiranih umetniških ambicij in progresivnih, samozadovoljivih tenzij. Izogibajo se jeznim, politično angažiranim in korektnim držam, ter skušajo s svojo glasbo predstaviti realno, a kljub vsemu razigrano podobo življenja.

Res Nullius - thumbnail

Res Nullius