v rubriki dogodki:
.. / / / 24.06.2004

Ritmi Flamenca v Križankah

V ponedeljek 28.6.2004 se v Križankah obeta Flamenco večer. Pod žaromete bo namreč stopil znameniti Flamenco kitarist Paco de Lucia s svojim bandom.

Vloga flamenko kitare se je razvijala skozi igranje Paca de Lucia (rojen kot Francisco Sanchez Gomez). Kot sin kitarista flamenka Pepeja je de Lucia razširil nekdanjo tradicijo flamenko kitare kot izključno spremljevalnega glasbila do globokih osebnih melodičnih izrazov in moderne instrumentacije. Njegov prispevek vključuje deset albumov s pokojnim vokalistom flamenka El Camaronom de la Isla in delo z ameriškim pianistom Chickom Coreo in The Guitar Trio s kitaristi Johnom McLaughlinom, Larryjem Coryellom in Alom DiMeolo. Posnetki njegovega seksteta, v katerem sta tudi njegova brata Ramon in Pepe, vključujejo taka mojstrska dela, kot so La Fabulosa Guitarra de Paco de Lucia, Fantasia Flamenca, Fuente y Caudal, Almoraima in Zyryab. Vendar pa de Lucia ni popolnoma zavrgel klasičnega flamenka. Njegov album iz leta 1980 Interpreta a Manuel de Falla se je poklonil klasičnemu skladatelju in navdušencu nad flamenkom, album iz leta 1987 Siroco pa je označil povratek čistega flamenka. "Nikoli nisem izgubil korenin v svoji glasbi," je izjavil De Lucia v nekem intervjuju v poznih devetdesetih letih, "ker bi tako izgubil sebe. Poskušal pa sem se z eno roko oprijeti tradicije, z drugo pa praskati in raziskovati drugod, da bi našel nove reči, ki bi jih lahko vnesel v flamenko."

De Lucia je bil rojen v Algecirasu, majhnem mestu v najjužnejši španski provinci Cadiz, kjer je bil vzgajan, da bi postal glasbenik svetovnega slovesa. S svojim očetom in bratom je vadil od svojega petega leta starosti naprej. Do svojega enajstega rojstnega dneva je že obvladal umetnost flamenko kitare in leta 1958 debitiral z javnim nastopom na Radiu Algeciras. Leto pozneje je prejel posebno nagrado na mednarodnem festivalu Concurso International Flamenco de Jerez de la Frontera. Označen za čudežnega otroka je bil pri šestnajstih povabljen v igralsko družino flamenka, ki jo je vodil plesalec Jose Greco. Z njimi je ostal tri leta. Prelomnico v glasbenem razvoju je de Lucia doživel na turneji z Grecovo igralsko družino v Severni Ameriki. Ob srečanju s Sabicasom, prvim flamenko kitaristom, ki je šel na turnejo po svetu, mu je le-ta svetoval, naj se posveti svojemu lastnemu slogu igranja. Čeprav je ostal zavezan tradicionalnemu flamenku na svojih prvih dveh albumih - La Fabulosa Guitarra de Paco de Lucia iz leta 1967 in Fantasia Flamenca iz leta 1969 ? in je posnel deset albumov, na katerih je spremljal flamenko vokalista de la Islo, je de Lucia nadaljeval z iskanjem osebnega pristopa.

Informacije in prodaja kart na www.festival-lj.si.

Miro Majcen - avatar

Miro Majcen

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 04.06.2004 na ŽVPL-u skupaj objavil 35 člankov.

Paco de Lucia - thumbnail

Paco de Lucia