v rubriki dogodki:
.. / / / 19.05.2003

Šaban Bajramović v Ljubljani

21.5.2003 ob 20.30, se bo v ljubljanskih Križankah ustavil kralj ciganske godbe, Šaban Bajramović. Posebni gostje so domača zasedba Šukar, ki bodo s Šabanom tudi kakšno skupaj zapeli. Vstopnice po 3.700 SIT so že na voljo na vseh prodajnih mestih. Vrata bodo obiskovalcem odprta pol ure pred pričetkom.

Tako kot o mnogih znanih ciganskih glasbenikih se je tudi okoli Šabana Bajramovića napletlo veliko legend. Resnica je, da še vedno nima svojega menedžerja niti izkušenj z glasbeno industrijo, svoje spletne strani na medmrežju ali česa podobnega...

Še predno je vojna vihra zajela Balkan, je bilo zelo težko priti v stik z njim, enako velja tudi sedaj. Bil je in ostal svojeglav človek. Njegova starost naj bi bila okoli 67 let, velja pa za nespornega kralja srbske ciganske glasbe. V osnovno šolo je hodil vsega pet let, potem pa je pobegnil in si kar na ulici nabiral glasbene izkušnje. Pri devetnajstih letih je pobegnil iz služenja vojaškega roka ker se je noro zaljubil v neko dekle. Vojaško sodišče ga je obsodilo na tri leta in pol zaopora, Bajramović pa je sodniku zabrusil, da mu kljub temu ne morejo do živega. Kazen so zvišali na pet let in pol...

Prestajal jo je na slovitem Golem otoku, ki je postal njegova življenjska univerza. Igral je v tamkajšnjem orkestru in prebral na desetine knjig. Po prihodu iz zapora je leta 1964 posnel svojo prvo ploščo, do današnjega dne se jih je nabralo okoli 20, natančnega števila ne ve nihče

Dekle, zaradi katerega je moral za zapahe, ga ni čakalo. Bajramović se je zato povsem predal hazardu in drugim ženskam, danes pa uživa starost v družbi številnih vnukov in golobov, katerih je strastni rejec.

V Križankah se boste v sredo, 21. maja, prepričali, da so morda njegovi sloviti brki izgubili malce mladostnega glamurja, toda njegov glas, občutek za glasbo in pristna ciganska duša so ostali nedotaknjeni vrhunski glasbeni zaklad svetovnega merila.

ŠUKAR

V skupini Šukar so se pred 13 leti zbrali tedaj aktivni člani tamburaških orkestrov folklornih skupin iz Ljubljane, ki so se po dolgih letih preigravanja tradicionalnih melodij in ljudskih glasbil posvetili igranju predvsem ciganske oziroma romske glasbe. Tej glasbi so posvetili celoten opus svojega delovanja. Skupina Šukar je tamburaška zasedba in šteje 5 članov, njen repertoar pa obsega glasbo Romov iz vse Evrope. Slednji so zaradi raznolikosti načina življenja v različnih okoljih ustvarili pestro glasbeno izročilo.

Skupina zbira zapisane, posnete in tudi ustno prenesene pesmi, ki jih predela na svoj način in jih v taki obliki tudi izvaja. Zasedbo tvorijo Igor Misdaris (vokal, bugarija), Nenad Ljubotina (violina, bisernica brač), Gordan Novakovič (brač), Peter Lozar (tamburaško čelo) in Štefan Švagelj (kontrabas). Šukar bo v kratkem izdal dvojni album v živo, posnet oktobra lani na razprodanem koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu z gostoma Otom Pestnerjem in Bajago.

Za Stage Arts

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Saban Bajramovic - thumbnail

Saban Bajramovic