v rubriki dogodki:
.. / / / 30.01.2011 20:42

Sting (spet) v Ljubljani - 10. junija 2011

Sting, ki sliši tudi na ime Gordon Matthew Thomas Sumner, prihaja v ljubljanske Stožice! Legendarni britanski izvajalec, večkratni grammy nagrajenec, bivši šef skupine The Police bo v Stožicah nastopil 10. junija 2011.

Cena vstopnice za koncert 59. letnega angleža v New Yorku še ni znana, kot pa pravijo na zurnal24.si, pa naj bi Sting v Stožicah nastopil s svojim orkestrom. Vprašanje je le ali z rockovskim ali simfoničnim?

Na zadnjo turnejo Symphonicity se je namreč Sting podal s simfoničnim orkestrom iz Londona (Royal Philharmonic Concert Orchestra), glede na posnetke s turneje na YouTube-u, se zna zgoditi, da Sting zagode s simfoničnim orkestrom! Držimo pesti!

Anglež iz Newcastla

Sting prihaja iz Anglije, točneje z Newcastla, tako kot slavni The Animals. Od nekdaj je bil ljubitelj jazza, zato ni čudno, da se je v začetku svoje glasbene kariere kalil v različnih jazz zasedbah, seveda kot basist. Čeprav je imel Sting stalno službo kot učitelj na osnovni šoli, pa je ob večerih nastopal s svojim bendom The Riverside Men in kasneje Last Exit, kjer ga je slišal igrati bobnar Stewart Copeland.

The Police

Skupaj s kitaristom Andy Summersom so zatem ustanovili trio The Police. Leta 1978 je izšel njihov prvenec Outlandos D'Amor z znamenitima Roxanne" in Can't Stand Losing You, leto zatem plošča Reggatta de Blanc s skladbami Messsage In The Bottle, Walking On The Moon in seveda Every Breath You Take.

The Police so zaradi svojega razpoznavnega zvoka in skrbno dodelanih pesmi postali ena največjih atrakcij konec sedemdesetih let. Police so objavili še dva albuma, Gost In The Machine in Synchronicity, nato pa so se zaradi vse hujših sporov članov benda razšli.

Solo kariera

Po daljšem premoru je Sting izdal svoj prvi solo album, The Dream Of The Blue Turtles, za katerega je okrog sebe zbral same odlične glasbenike. Plošča je pomenila korak nazaj k svojim koreninam, tj. jazz rocku. Prvencu sledita plošči Bring On The Night in Nothing Like The Sun. V začetku devetdesetih se Sting prične zavzemati za ohranitev deževnega gozda in s tem namenom ustanovi The Rainforest Foundation.

V devetdesetih je Sting izdal še štiri albume: The Soul Cages, Summoner's Tales, Mercury Falling in Brand New Day, v okviru Brand New Day turneje, smo ga leta 2000 lahko videli tudi v Ljubljani. 11. septembra 2001 Sting odigra živi koncert v svoji vili v Toskani, koncert naj bi se predvajal tudi na spletu, a zaradi tragičnih dogodkov v New Yorku spletni del promocije odpovejo, naslednje leto pa izda album s posnetki, živi album ... All This Time, ki je zaradi dogodkov tistega dne prežet z žalostjo in melanholijo, a kljub temu odličen

V letu 2003 je sledil album Sacred Love, v katerem je sodeloval tudi z Mary J. Blige v pesmi Whenever I Say Your Name, ki je leta 2004 dobila nagrado grammy. Leta 2006 izda Songs from the Labyrinth, sledita pa ne preveč prehvaljeni If On a Winter's Night... (2009) in lani Symphonicities, kjer je svoje hite odigral z londonskim orkestrom Royal Philharmonic Concert Orchestra.

Sting na svojih koncertih igra glasbo z vseh svojih obdobij, poleg tega je znan po tem, da ima okrog sebe zbrane odlične glasbenike, ki pritegnejo na koncerte tudi oboževalce jazza, ki jim Stingova glasba morda niti ni všeč (pred leti je s Stingom igral tudi Darryl Jones, ki je pri Rolling Stonsih zamnejal Billa Wyamana, pred tem pa je igral tudi pri Milesu Davisu, Madonni ...).

V Ljubljano prihaja torej večkrat nagrajeni Grammy-jevec, kar se nam ne dogaja ravno pogosto, zato je obisk koncerta za vsakega ljubitelja pop rock nujen!

-- Jure Plahutnik in Davorin Pavlica

Uredništvo ŽVPL - avatar

Uredništvo ŽVPL

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 09.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 79 člankov.

Sting na turneji Symphonicity / foto: Fabrizio Stivanello, vir: flic.kr/p/8FZxhQ - thumbnail

Sting na turneji Symphonicity / foto: Fabrizio Stivanello, vir: flic.kr/p/8FZxhQ