v rubriki dogodki:
.. / / / 30.07.2012 19:27

Schengenfest '12: Festival zvoka, sonca in zabave

Med 3. in 5. avgustom se bo v Vinici v Beli krajini že petič zapored zgodila nepozabna poletna zabava - festival Schengenfest s pestro zbirko glasbenih imen in odličnim spremljevanim programom v idiličnem okolju Krajinskega parka ob reki Kolpi.

Ime Schengenfest že postaja sinonim za koncerte kakovostnih velikih in malih glasbenih imen, letos pa ima festival brez dvoma celo najmočnejši program doslej: nastopili bodo KAISER CHIEFS, LENINGRAD COWBOYS, PAROV STELAR, PARNI VALJAK, RIBLJA ČORBA, SIDDHARTA, BIG FOOT MAMA, DAN D, TABU, LEELOOJAMAIS, KLEMEN KLEMEN, KAWASAKI 3P, LOLLOBRIGIDA, MAJKE ter kakovostna domača in tuja imen, ki se vztrajno uveljavljajo: zavidljiv seznam nastopajočih se nadaljuje s hrvaško skupino Golem, pa SevdahBaby iz Srbije, Merqury Bandom (Queen tribute) in Makako Jump iz Italije in zasedbo Viza iz ZDA. Slovaške barve bodo zastopali Chiki Liki Tu-a. Slovenski bendi ZirkuS, Čao Portorož, El Kachon in Charlie Butter Fly pa bodo prav tako poskrbeli za odlično ogrevanje na glavnem odru.

Prijetno okolje Krajinskega parka ob reki Kolpi bo skupaj z obfestivalskimi dejavnostmi zagotovo najboljša popestritev letošnjega koncertnega poletja,' pravita organizatoja festivala, Darjan Moravec in Jernej Zajc iz KUDa Bela Krajina. 'Res smo se maksimalno potrudili, da smo na oder Schengenfesta dobili tako zelo velika in pomembna glasbena imena. V ognju smo sicer imeli veliko želez, a predvsem smo želeli aktualna svetovno znana imena. Obiskovalcem želimo ponuditi še več kot v preteklih letih, saj je festival že postal poznan po zavidljivi ravni programa. Obeta se tudi veliko večji elektronski oder kot lani, postregel pa bo s še bolj zvezdniško ekipo kot lani in tako obljubljamo tudi vrhunsko elektronsko zabavo.'

Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima in prek spleta na eventim.si.

NAD FESTIVALOM NAVDUŠENI TUDI NASTOPAJOČI!

'Schengenfest ima najboljši koncertni repertoar tega leta!' pravi Tokac, pevec skupine DAN D, ki bo razveselila oboževalce kakovostne slovenske glasbe skupaj z drugimi našimi velikani - Siddharto, Big Foot Mamo, Tabuji, Leeloojamais in Klemnom Klemnom.'Tudi Bigfooti se že zelo veselimo nastopa na schengenski meji, to je itak eden od najboljših festivalov v Sloveniji in ljudje so tam vedno napaljeni na dober rokenrol, letos bo pa še sploh pestro, ker prihajamo z novim albumom Izhod,' pa je povedal Alen Steržaj iz Big Foot Mame.
Ob omembi zvezdniških imen letošnjih nastopajočih vsekakor ni potrebno posebej predstavljati, saj so s svojimi hiti tako v preteklosti - kot tudi še danes - zaznamovali številne radijske lestvice, bili s svojo glasbo nepogrešljiva stalnica na vsaki pravi domači rock zabavi in polnili revije, police trgovine z albumi, koncertna prizorišča in predvsem poskrbeli za razvajanje ušes glasbenih sladokuscev. Iz tujine prihajajo zasedbe, ki so močan pečat pustile na svetovni glasbeni sceni:

Kaiser Chiefs so svetovno znan bend, ki je nastopal na vseh večjih in pomembnih festivalih v tujini, kot sta recimo Rock Am Ring in Glastonbury. V Sloveniji bodo nastopili prvič, njihova Ruby pa je uspešnica, ki je dodobra zapolnila prostor na radijskih valovih in jo bomo v živo slišali tudi v njihovem repertoarju na Schengenfestu. Indie rock bend iz angleškega Leedsa je na sceni od leta 1996 in bo na Schengenfestu predstavil tudi pesmi iz še vedno zelo aktualnega albuma The Future Is Medieval, ki so ga izdali lani, in albuma z letošnjo letnico in naslovom Start The Revolution Without Me. Kaiser Chiefs na koncertih ponujajo izjemno izvedbo v živo, noro energijo in hite, ki jih pozna najširši spekter občinstva.

Leningrad Cowboys je finska rokenrol zasedba, znana po svojih humornih besedilih in šova polnih koncertih. V svojih pesmih se norčujejo iz Sovjetske Zveze in njihovega vesoljskega programa, industrije, pesmi pa so prežete s tradicionalnimi ruskimi napevi, v katerih se pojavlja tudi ritem polke. Poleg tega je skupina, v kateri trenutno sodeluje enajst »kavbojev« in dve »leningrajski dami«, predelala nekaj uspešnic Led Zeppelinov, Beatlov in Lynyrd Skynyrdov ter jih začinila s svojim značilnim humorjem. Skupina izstopa tudi s svojim izgledom. Za svoj slog so si izbrali do skrajnosti pretiran rockabillyjevski slog frizur ter enako pretirano dolge kavbojske škornje. Obleke so le rahlo predelane sovjetske uniforme, na katerih se, v stilu povojnega sovjetskega poveličevanja, gnetejo raznorazne medalje. K obvezni opremi spadajo tudi sončna očala.

Parov Stelar je avstrijski glasbenik in DJ, ki nastopa z bendom in se je v zadnjih letih kot fantom pojavil na globalni glasbeni sceni in si nabral izjemno bazo oboževalcev. Pred kratkim so razprodali koncert v Kinu Šiška. Njegovo umetniško ustvarjanje ima navdih v retro stilu, sicer pa jazz, swing, pop in soul odlično kombinira z modernimi beati in groovi, ki jih ustvarja. Kritiki so si edini, da je nastop Parov Stelar v živo eden od najbolj impresivnih in dovršenih nastopov v elektronski glasbi ta hip na svetu. Vsak šov pa je unikaten in torej drugačen od prejšnjih.

Iz tujine prihajajo še druga imena: zagrebški punkrock ska kolektiv Kawasaki 3P, divja Lollobrigida, vedno aktualne Majke, pa nepozabna Riblja Čorba in nenazadnje že legendarni Parni Valjak;

Parni valjak je decembra navdušil v nabito polnih Stožicah ter predstavil novi album v začetku leta. Dvorana je pokala po šivih in če je še kdo dvomil, ali ima Parni Valjak po 36 letih uspešne kariere pokazati še kaj, smo se prepričali, da kolektiv vedno ponudi kaj novega, še boljšega, drugačnega. In da upravičeno nosijo pridevnik 'legendarni'. Odlične produkcije smo pri Valjaku že dobro vajeni, tokrat pa bo njihov koncert zagotovo spet nekaj posebnega - repertoar obsega kar 3 ure nepozabnih starih hitov in skladb z aktualnega albuma Stvarno nestvarno. Njihov železni repertoar je sestavljen iz samih uspešnic in za Schengenfest bodo pripravili poseben prerez hitov skoraj 30-letne mega uspešne kariere, med katere vsekakor sodijo tudi Jesen u meni, Prokleta nedelja, Uhvati ritam, Ugasi me, Trebaš mi, Sve još miriše na nju, Čitaj mi sa usana, Ljubavna, Molitva, Pusti nek traje, Godine prolaze, Vrijeme ljubavi, Samo san, Suzama se vatre ne gase, U prolazu, Kada me dotakne, Sjaj u očima, Gledam je dok spava, Moja je pjesma lagana in še bi lahko naštevali.

Skupina Riblja Čorba je uradno nastala 15. avgusta leta 1978 v zasedbi: Bora Đorđević, Miša Aleksić, Rajko Kojić in Miroslav Milatović Vicko.
22. decembra istega leta izdajo prvi singel s pesmima »Lutka sa naslovne strane« in »On in njegov BMW«, ki je takoj dosegel veliko popularnost in začela se je zgodba, ki traja še danes. Leta 1979 se je skupini pridružil Momčilo Bajagić – Bajaga. Istega leta je izšel tudi drugi singel in album«Kost u grlu«, ki je bil prodan v 120.000 izvodih. Drugi album, izdan leta 1981, »Pokvarena mašta i prljave strasti«, je dosegel 200.000 prodanih izvodov. Konec leta 1981 so izdali tretji album »Mrtva priproda«, ki je bil prodan v rekordnih 500.000 izvodih. To je bil in ostal najbolje prodajan rock album na področju nekdanje Jugoslavije. Album »U ime naroda« so izdali nekaj mesecev kasneje in kot vsi do tedaj je bil odlično sprejet. Prodan je bil v 120.000 izvodih in je postal najbolje prodajan koncertni album v dotedanji Jugoslovanski rock zgodovini. Jeseni leta 1982 so izdali peti album »Buvlja pijaca« v 300.000 izvodih. Leta 1984 so izdali album »Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju«. Naslednji album, »Istina«, pa je prinesel single »Pogledaj dom svoj, anđele«, ki je bil izbran za pesem leta, pozneje pa tudi za pesem desetletja. Skupina je bila tudi v naslednjih letih zelo dejavna, saj so leta 1986 izdali album »Osmi nervni slom«, 1987 pa že deveti album »Ujed za dušu«. Ob deseti obletnici delovanja so izdali kompilacijo »Riblja čorba 10« in album »Priča o ljubavi obično ugnjavi«. Na albumu »Koza nostra« sta bila gosta Džoni Štulić in skupina Azra. Album »Labudova pesma« je bil v začetku mišljen kot poslovilni, toda odločili so se, da delajo še naprej. Leta 1996 je Bora Đorđević posnel album »Njihovi dani«, edini album, ki nosi njegovo ime in ne ime skupine. Leta 1999 so izdali album »Nojeva barka«, na katerem je zopet sodeloval Bajaga. Zadnji album »Minut sa njom« so izdali 2009. Dolgo in uspešno kariero skupine spremlja torej zelo bogata diskografija: 18 studijskih albumov, 5 live albumov, 4 singel plošče in mnogo knjig. Riblja Čorba je prav gotovo ena od skupin, ki je pustila močan pečat na ex-yu sceni, s tem ko je bila kar nekajkrat proglašena za skupino leta, in pa seveda z vsem, kar je ustvarila v preteklih letih. Žive legende.

Prikupno prismuknjeni Lollobrigida, kot jih opisujejo kritiki, so letos predstavili težko pričakovani album Pilula. Slovenski publiki so se prikupili z nepozabno elektro pop disko žurko, ki bi ji z lahkoto rekli kar elektro trash pop s kontroliranim poreklom. Dve odbiti punci v plastičnih vrečah, ki sta sredi prejšnjega desetletja pod imenom Lollobrigida poplesavali na glasbeno matrico, sta prerasli v resno skupino z jasno vizijo in svetlo prihodnostjo. Danes Lollobrigido odlikuje nenavadna raznolika pomursko-zagrebška kombinacija glasbenikov s koreninami v popu, elektroniki in alter rocku. Vsekakor pa so dosegli odlično izhodišče za nadgradnjo temeljev, ki so jih postavili z uspešnicama Volim te in Moj dečko je gej ter odmevno MTV-nagrado. Navdušujejo z izdatnim spogledovanjem z 80.-imi, z zaljubljenostjo v pionirske čase novega vala, z ljubeznijo do plesne diskoritmike. Izjemno uspešen prvi singel s plošče - Sex on TV, Sex on the Radio - bomo med drugimi slišali tudi v repertoarju Schengenfesta..
Hrvaška rock'n'roll institucija Majke s pevcem Goranom Baretom je pri nas že predstavila aktualni album Teške boje, ki je navdušil prav vse ljubitelje Majk. Gre za izvrstni paket rock'n'rolla, ki vsebuje polnovredno dozo zvoka rocka iz 60. in 70. let. Mnogi poznavalci Majk menijo, da je to celo najbolj kompleten izdelek skupine, ki je nastala sredi 80. let v Vinkovcih, od nastanka do razpada leta 2000 pa se je zasedba kar nekajkrat spremenila. Kontroverzni Bare je bil ves čas na čelu benda. Ko Majke niso delovale, je ustvaril nekaj solo albumov. Leta 2006 sta Bare ter kitarist in skladatelj Zoran Čalić (poznamo ga tudi zaradi sodelovanja s skupino Big Foot Mama) spet stopila v stik. Za začetek novega sodelovanja so Majke v zagrebški Tvornici leta 2008 posnele album Majke Unplugged. Zdaj pa lahko ljubitelji pristnega rock'rolla vpijajo vrhunsko stvaritev z naslovom Teške boje. Album je nedavno na Hrvaškem osvojil kar 6 nagrad Porin: za hit leta, pesem leta, najboljši rock album, najboljšo izvedbo v kategoriji skupin z vokalom, za videospot in za aranžma. S tem so skupina z največjim številom osvojenih nagrad. V najbolj priljubljeni kategoriji, za hit leta, kjer vse glasove prispeva izključno publika, pa je Bare s pesmijo Teške boje zmagal celo v konkurenci desetih največjih hitov preteklega leta na Hrvaškem. Zasedba je imela skupno sicer kar 11 nominacij za nagrado Porin.

Zagrebški bend Kawasaki 3P je bil ustanovljen leta 1993, širša javnost pa je Kawasaki 3P spoznala deset let kasneje, ko s provokativnim nastopom na hrvaškem tekmovanju za pesem Evrovizije šokirajo javnost in hkrati pridobijo splošno naklonjenost gledalstva. To je bila prva punk-rock subverzija tega medlega festivalnega tekmovanja. Za album „Kawasaki 3p“ bend prejme diskografsko nagrado "Porin" za najboljši album alternativne glasbe ter neodvisno rock nagrado Crni Mačak za "up leta". „Antonija“, single s prvega albuma, postane ultimativni hit. Glasbo skupine bi lahko opisali kot mešanico punka/ska/reggae glasbe ob nepogrešljivih pihalih elementih, ki so prisotni v praktično vseh njihovih pesmih. Pri besedilih bend že od vsega začetka sledi svoji začrtani smernici asfalt-šank-brzina-tribuna s samoironičnim in zafrkantskim odmikom. V naslednjem obdobju bend nastopa po številnih klubih in festivalih. Leta 2009 končno izide dolgo pričakovani album „Idu bugari“, ki je bil nekaj tednov celo najbolje prodajani album na Hrvaškem, v okviru spremeljajoče turneje pa imajo tudi odmeven nastop na festivalu EXIT. Kawasaki 3P tudi na novem albumu ostajajo zvesti svoji značilni punk/ska/reage glasbi z izredno brass sekcijo. Vokalni izraz je še naprej kombinacija iskrene šankovske poezije in samoironičnega humorja, začinjenega s pridihom zagrebškega asfalta in karizmatičnega Tomfinovega glasu. A da bi bend doživeli v celoti, ga je treba izkusiti v živo. Na odru fantastični oktet K3P ustvarja eksplozijo izjemnega zvoka in dobre zabave, so povedali kritiki.

Za psevdonimom SevdahBaby stoji Milan Stanković, umetnik, ki meša elemente balkanske glasbene tradicije s sodobno elektronsko glasbo, od broken beata in 2step eksperimenta pa vse do pravih klubskih ritmov in elektro-popa. Milan odlično meša ti dve glasbeni kulturi, spremljajo pa ga tako ljubitelji folk glasbe na eni in predstavniki urbane, klubske kulture na drugi strani. SevdahBaby je med drugim ustvaril večinski del soundtracka slovenskega celovečernega filma "Tu pa tam", ki je bil v Sloveniji najbolj gledani domači film v letu nastanka. Stanković je komponiral in produciral tudi glasbo za preko 200 epizod TV serij (hrvaška AVA produkcija) in nekaj TV oglasov ter študentskih filmov. Nastopal je na številnih velikih odrih, med drugim na prestižnem festivalu EXIT v Novom Sadu. Single "Yo! Hambin 91", ki je nastal v sodelovanju z Lou Bennyjem, je bil izbran za domači single leta po izboru bralcev spletnega portala Popboks. Pred dobrim letom in pol je objavil album "Ganz novi FUNK", ki je bil na spletnih straneh regionalnega MTV dostopen za brezplačni prenos, sicer pa objavlja glasbo tudi pod psevdonimom Brutt Van Daal. SevdahBABY je prejel nominacijo za Best Adria Act na MTV European Music Awards 2011.
Hrvaška skupina Golem je nastala na podlagi sodelovanja producentskega dvojca Tomec & Grabber, iz katerega sta se razvili tako predelava pesmi „Milion“ skupine Boa kot tudi ideja težke „crossover“ elektronike in električnih kitar. Vokal je potem dodal Yuri iz zasedbe Stillness. Golem, kot pravijo fantje iz benda, simbolizira brezdušna telesa, ki brezpogojno poslušajo zapovedi svojih okultnih kreatorjev-gospodarjev in se aktivirajo in deaktivirajo šele na točno določene signale. Naslov prvega album Trokut asociira na povezavo energetsko-zemljepisnega prostora Zagreb-Pula-Split (in njihovih rodnih krajev), ki je bil skozi zgodovino sicer zanimiv različnim silam, a je vsem ves čas odgovarjalo, da ta trikotnik ostane nepovezan ter da ostaja konstantna tenzija in nepotrpežlivost med Zagrebom, Dalmacijo in Istro. Inspiracije za besedila ne manjka, na albumu pa sta tudi predelavi Boe "Milion" in Rambo Amadeusa "Šakom u glavu". Na njem pa se stapljajo različni glasbeni stili od punka do dubstepa. Poleg gostujočega Chakke, ki je medtem že postal četrti stalni koncertni član Golema, sta v hrvaško navezo vskočila tudi domača glasbena mačka Peter Dekleva in Andrej Zavašnik – Zava.

Slovenske barve zastopa edinstven šopek največjih: Siddharta, Dan D, Tabu in Big Foot Mama spadajo po vseh letih izjemne glasbene kariere še vedno na sam vrh. Brežiški glasbeni mojstri Leeloojamais in trnovska rimoklepaška legenda Klemen Klemen pa bodo samo še pridali piko na i izboru največjih med največjimi.

Danes ni Slovenca, ki ne bi poznal imena Siddharta. Začeli so leta 1995 in sicer kot petčlanska rock skupina, ki jo je med zvezde izstrelil megahit Pot v X, potem pa je šlo samo še navzgor. Danes imajo po več kot desetih letih glasbenega ustvarjanja položaj najuspešnejše in najbolj priljubljene glasbene skupine v Sloveniji. Po letošnjem odmevnem nastopu na Viktorjih bodo tako stare uspešnice kot tudi nove skladbe - med njimi tudi aktualno Hollywood - skupaj z gosti predstavili na velikem odru Schengenfesta. Njihov koncert bo drugačen od siceršnjih Siddhartinih nastopov in bo torej zagotovo nekaj posebnega, saj bo 'dobro začinjen' z glasbenimi gosti, ki bodo njihovi že tako odlični izvedbi v živo pridali še novo dimenzijo in skupaj poskrbeli za dodano glasbeno vrednost večera.

Big Foot Mama prihaja na oder Schengenfesta s svežim albumom, ki nosi datum izida 17. maj. Naslovili so ga Izhod, te dni pa že pričenjajo s predstavitvijo singla Slab spomin. Big Foot Mama so glasbeni kolektiv, ki vedno poskrbi za rokenrol v pravem pomenu besede, njihovi številni hiti pa so pustili močan pečat na slovenski sceni in se neizbrisno zasidrali v srca starih in mladih. Le-ti po vseh letih uspešne kariere benda še vedno množično obiskujejo koncerte te slovenske rokenrol institucije. 'Tudi Bigfooti se že zelo veselimo nastopa na schengenski meji, to je itak eden od najboljših festivalov v Sloveniji in ljudje so tam vedno napaljeni na dober rokenrol, letos bo pa še sploh pestro, ker prihajamo z novim albumom Izhod,' pa je povedal basist in avtor Alen Steržaj.

Tabu se je zgodil maja 1998, ko je iz kar nekaj lokalnih bendov zrasla druščina podobno mislečih, enako dišečih in po odru hrepenečih mladostnikov. Danes so ti mladostniki, Tabu, eden od vidnejših slovenskih bendov, prejemniki številnih nagrad (tudi Zlatega petelina in nagrade SRF), večkratni nominiranci za Viktorja, kolektiv z zlatimi in platinastimi ploščami, predvsem pa bend, katerega uspešnice redno slišimo na vseh radijskih postajah. Megahiti kot so Dobra Vila, Tabu, Lahko sem srce, Telegram, Adrenalin, Angel, Divje, Ocean, Poljub v srce, V soju luči, Oblak za dva, Pesek in dotik so Tabu katapultirali na sam vrh in na velike odre, kjer se Tabu prikaže v svoji pravi luči – kot vrhunski odrski band, ki s svojo energijo nikdar ne razočara publike.

Novomeški Dan D je z delovanjem pričel leta 1996 in danes pomeni eno od največjih imen slovenske glasbene scene. Po dvakrat razprodanih Križankah ob izidu zadnjega studijskega albuma Ure letenja za ekstravagantne ptice je zasedba obredla številne odre in še bolj utrdila svoj kultni status, po premoru pa se prav zdaj vračajo na koncertne odre in v letošnjem letu napovedujejo vrsto aktivnosti. Prvenec Igra je postregel z uspešnicami Za naju punca in Bodi moja, dve leti kasneje je izšel naslednik Ko hodiš nad oblaki z istoimenskim singlom. Album Katere barve je tvoj dan? je izšel leta 2004 in ga zaznamuje tudi nekaj zanimivih glasbenih gostov in singli Plešeš, Čas, Voda, Počasi, Le naprej ter druge skladbe. Dan D so leta 2008 na radijske postaje poslali priredbo skladbe Lep dan za smrt kultne zasedbe Niet, konec istega leta pa so se odpravili na slovensko klubsko turnejo, kjer so na desetih koncertih že predstavili skladbe s prihajajoče plošče. Prvi single z albuma je bil Jutranja, sledil mu je Google Me, potem pa še Love song. Publika je zadnji dve leti nestrpno čakala njihov povratek na velike odre in letošnji Schengenfest je zagotovo prava izbira. 'Schengenfest ima najboljši koncertni repertoar tega leta!' pa ob najavi programa festivala pravi pevec in avtor Tokac.

Skupina LeeLooJamais je v leto 2012 zajadrala s polnimi jadri in albumom Excuse My Imagination, Lara Love pa z ekipo navdušuje na koncertnih odrih že od samega nastanka zasedbe. Excuse My Imagination je prelomen album, saj so z njim posegli v pop zvok osemdesetih prejšnjega stoletja. Igrajo tiste vrste močan pop, ki je nasprotje popevkarstvu. LeeLooJamais so namreč preveč kreativni in predobri glasbeniki, pa tudi trmasti, da bi se zadovoljili zgolj s sledenjem. V celoti gledano so LeeLooJamais tudi po novi usmeritvi še vedno dovolj drugačni in v živo veliko bolj grobi, energični in dinamični kot na studijskih posnetkih. So kompleksni glasbeniki in se ne zadovoljijo s preprostostjo. Poleg veliko novih pesmi bodo na odru Schengenfesta ponudili tudi nekaj starejših, med katerimi ostaja Ne zameri mi seveda največja.

Klemen Klemen je vedno buril duhove in se v glasbo zapisal s posebnimi črkami. Na sceno se je prebil že leta 2000 z albumom Trnow Stajl z odmevnimi skladbami Keš pičke, Trnow I / The Neralić Story in Sovražm Maribor. Leta 2003 je posnel album Hipnoza s hitom Šnopc. Sodeloval je tudi s Simonom Stojkom Falkom in z znanimi glasbeniki kot na primer z Vladom Kreslinom na albumu Generacija. Sodeloval pa je tudi s še takrat znanim AliEnom. Klemen Klemen ostaja izvajalec, ki je vedno aktualen, prepričljiv in samosvoj, publika pa mu zvesto sledi že od samega začetka. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je premaknil meje slovenskega hiphopa. In meje bo premikal tudi na Schengenfestu, kjer bo predstavil stare in nove glasbene zvarke s svojo koncertno zasedbo.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Schengenfest '12: Kaiser Cheifs, Parov Stelar, Leningrad Cowboys, Parni Valjak in mnogi drugi od 3. do 5. avgusta v Vinici - thumbnail

Schengenfest '12: Kaiser Cheifs, Parov Stelar, Leningrad Cowboys, Parni Valjak in mnogi drugi od 3. do 5. avgusta v Vinici