v rubriki dogodki:
.. / / / 12.07.2012 13:59

Skupina Keane prihaja v Ljubljano

Čez dobre tri mesece bomo v ljubljanski Hali Tivoli gostili eno najbolj vročih in priljubljenih britanskih zasedb - Keane. Po svetu so zasloveli s prvencem 'Hopes and Fears' (2004), mešanico spevnega, za ščepec alternativnega in melanholičnega pop-rocka, obogatenega s prepoznavnim zvokom klavirja.

Keane so nastali leta 1997, ko je Tim Rice-Oxley vodil zasedbo Lotus Eaters, ki je preigravala pesmi U2, Oasis in The Beatles. Ko mu je vlogo klaviaturista v svoji skupini ponudil Chris Martin iz takrat še neznanih Coldplay, pa se je vse postavilo na glavo.

Mladi Rice-Oxley namreč ni želel zapustiti matične zasedbe, ki se ji je še v istem letu pridružil pevec Tom Chaplin, s katerim se sicer poznata že iz otroških let, ime pa si je najprej spremenila v Cherry Keane, nato pa ga skrajšala v preprosto - Keane.

Zasedba je od ustanovitve delovala v sestavi: Tim Rice-Oxley (klavir), Richard Hughes (bobni), Tom Chaplin (vokal, kitara) in Dominic Scott (kitara), ki je zasedbo leta 2001 zapustil. Od takrat so delovali kot trio brez kitarista, dokler se jim leta 2011 ni uradno pridružil basist Jesse Quin.

Če izpostavimo le nekaj uspehov, ki so jih dosegli v minulih letih: od leta 2004 so izdali štiri studijske albume, enega koncertnega in dva video DVD-ja, razprodali koncerte na največjih koncertnih in festivalskih odrih, z izjemnim prvencem in najbolje prodajanim britanskim albumom leta 'Hopes and Fears' dosegli devetkratno platinasto naklado ter prejeli glasbeno nagrado BRIT za najboljši album in najboljši preboj.

Drugi album, 'Under The Iron Sea' (2006), je debitiral na prvem mestu britanske glasbene lestvice (kjer so se mimogrede znašli vsi njihovi albumi) in četrtem mestu Billboardove lestvice 'Billboard 200', uspešnica 'Spiralling' s tretjega albuma 'Perfect Symmetry' (2008) pa je prejela nagrado revije Q za najboljšo pesem leta. Ista glasbena revija je njihov prvi in tretji album uvrstila na sam vrh najboljših britanskih albumov leta.

Tudi če mislite, da jih na prvi pogled še ne poznate, ste katero od naslednjih pesmi zagotovo že slišali, saj se pojavljajo tako v radijskem etru kot filmih, TV nadaljevankah, reklamnih oglasih, video igrah … Prisluhnite npr. 'Bend & Break', 'Everybody's Changing', 'This Is The Last Time', 'Is It Any Wonder', 'Somewhere Only We Know', 'Disconnected' (uspešnica z najnovejšega albuma 'Strangeland')… in hitro vam bo jasno, da 29. oktobra v Slovenijo prihaja zasedba, katere koncerta ne smete zamuditi!

Vstopnice so na voljo na vseh Eventimovih prodajnih mestih po 27€.

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

Keane, foto: Alex Lake - thumbnail

Keane, foto: Alex Lake