v rubriki dogodki:
.. / / / 24.02.2004

Sole in N'Toko v Ortu

V četrtek, 11. marca ob 22h se bo v Orto Klubu v Ljubljani zglasila še ena nepogrešljiva hip-hop lekcija. Tam čez iz San Francisca bo semkaj prikolovratil "eden in edini", Sole, glasnik podzemlja ter zagovornik takšnih glasbenih načel, koder ni prostora za prevare, zaudarjajočo komercialno cenenost in profitabilno logiko dandanašnjih širokoustnih pozerjev/grabežljivcev.

Svojo belo duso je Sole prodal crnemu rapu ze pri stirinajstih, ko je v sebi nasel zilico velikega, iskrenega oratorja. Popolnoma predan tej jezicni dejavnosti je trmasto vztrajal, ceravno ga na zacetku devetdesetih kot bledolicnika v tem poslu nihce ni jemal resno.

Zatem je s somisljeniki (med njimi je bil Alias) ustanovil skupino Live Poets, kasneje pa tudi zalozbo "odrinjenih", Anticon. Iz vzhodne se je nato preselil na zahodno obalo, kjer je nasel primerno klimo za ustvarjanje, ki pa nikakor ni omehcala njegovega gneva nad ameriskimi druzbenimi razmerami.

Sole izvira iz tamkajsnjega nizjega razreda, zato ne uporablja sladkih besed in ne snuje "lustnih" rim, ampak izgovarja ostre stihe, ki jih spretno in vesce podlaga njegov prijatelj Jel. Neizprosni Sole je prodrl ze s prvim albumom Bottle Of Humans, z lanskim, nadvse hvaljenim Selling Live Water pa se je s predirnim, vendar ne nasilnim zvocnim udarom zapisal kot sijajen predstavnik podtalnega, stvarnega in nepoloscenega "real" hip-hopa.

Predgovorec na nastopu Sola bo domace zlobudralo N'Toko, s pravim imenom Miha Blazic, ki je konec prejsnjega leta s prvencem Cesarjeva nova podoba mocno razburkal slovensko hip-hopovsko zatohlost. Plosca je sledila kot nagrada za zmago na 2. drzavnem prvenstvu v "freestyle" rapu (zmagal je tudi prvic!) in je izsla pri zalozniku RapNika.

Sicer pa Novomescan N'Toko ni noben zelenec v nasem glasbenem prostoru, kajti gre za ustanovnega clana odlikovane "crossover" zasedbe Moveknowledgement. Z njimi je dosti nastopal po festivalih, obenem pa se je cesto samostojno udelezeval raznih hip-hop in drum'n'bass prireditev, tako da ima ze obilo tovrstnih govorniskih izkusenj.

Njegova Cesarjeva nova podoba se skozi odkrito, zadircno, hitrobesedno, napadalno in malce nervozno dialektiko globoko zareze v nekriticno prevladujoco miselnost, s cimer se N'Toko zlahka kosa s se enim "par excellence" odpadnikom iz neposredne blizine, trnovskim cvekacem Klemnom Klemnom.

Buba

moveknowledgement na metelkovi - thumbnail

moveknowledgement na metelkovi