v rubriki dogodki:
.. / / / 05.03.2001

St. Patrick's Day Festival 2001 v Perli

Po velikem uspehu druge turneje St. Patricks Day-Tour v lanskem letu so se nekatri priznani irski glasbeniki odločili za krajšo evropsko turnejo tudi v letošnjem marcu. St. Patricks Day Festival 2001 bosta v Perli (9.3.) otvorila mojster na dudah, harmoniki in piščali ter odličen pevec Joe McKenna in kitarist in pevec John Doyle. Kasneje se jima bo na odru pridružil še Alan Kelly s skupino Mosaic Band.

Joe McKenna, doma iz Dublina prihaja iz znane družine glasbenikov, virtuozov na dudah. McKenna je dude študiral v znamenitem "pipers clubu" pri že pokojnemu Leu Rowesomu. Glasbenik je igranje na dude še obogatil, usvaril je svoj lastni stil in tehniko ter postal poznan po specifični uporabi regulatorjev.

Glasbeno kariero je pričel v zgodnjih sedemdesetih letih v Nacionalnem ireskem teatru. Temu so sledile številne turneje po celem svetu. Posnel je več albumov za dude in harfo, kjer igra skupaj z Antoinetto McKenna, s svojo skupino pa zgoščenko The Open Door. Leta 1993 e bil nagrajen kot najboljši mladi irski skladatelj leta. V februarju 2001 bo izšel njegov solo album Low Wistle.

John Doyle,odličen kitarist in pevec, rojen v Dublinu, je po selitvi v ZDA dosegel briliantno kariero z ameriško-irsko skupino Solas. Njegovo edinstveno igranje kitare in bouzukija je mogoče poslušati na vseh njihovih albumih. Pred kratkim se je zaradi številnih glasbenih projektov, ki vključuje prvi solo album, odločil za solistično kariero.

Virtuoz na harmoniki, Alan Kelly je zaslovel v letu 1997, ko so ga v "Irish Music Magazine" ocenili kot najboljšega mladega glasbenika leta. Od takrat se je njegova kariera strmo dvigovala. Nastopal je na največjih festivalih in imel turneje po Evropi in Avstraliji. Njegovo bogato glasbeno ustvarjanje in mojstrsko artikulirano igranje zelo uspešno dopolnjuje njegova skupina Mosaic Band v kateri so: Frank Kilkelly - kitara; Damian Evans - kontrabas in Cathal Hayden - violina.

Julija 2000 je izdal svoj drugi album Mosaic na katerem so pretežno njegove pesmi in pesmi Artyja Mc Glynna, najdemo pa tudi tradicionalne napeve Škotske, Finske in seveda Irske.

Za Casino Perla

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

St. Patricks Day Festival 2001 - thumbnail

St. Patricks Day Festival 2001