v rubriki dogodki:
.. / / / 16.03.2005

The Notwist na Metelkovi

V torek, 5.aprila se bo v klubu Channel Zero na Metelkovi zgodil nastop ključnih evropskih indietronikov The Notwist, ki so enkraten primer tega, kaj vse se da storiti v sodobni pop glasbi, če se le zanašaš na svoje zamisli, potrpežljivost ter voljo.

Eden vznemirljivejših novodobnih bendov se bo naposled pomudil tudi pri nas, v samostojni varianti, z docela izvenserijskim, takorekoč izrednim koncertnim gostovanjem (ekskluzivna mini turneja vključuje še nastopa v zagrebškem KSET-u naslednja dva večera).

Prelomnico v karieri benda The Notwist označuje album Shrink iz leta 1998, koder so v nasprotju s samim naslovom občutno razprostrli in zasukali področje delovanja. Pred tem sta brata Acher (Markus na kitari in vokalu ter Michael na basu) skupaj s tolkalcem Martinom Messerschmidtom obdelovala večidel ortodoksne rockovske prvine, na Shrinku pa se jim je kot polnopravni zastopnik pridružil "programer" Martin Gretschmann, ki lastne izdelke podpisuje z imenom Console. Z enakovredno priključitvijo Gretschmanna so The Notwist izkazali pieteto do elektronskih tvorb, se precej nagnili k finemu eksperimentiranju in obenem uporabili zajetno paleto raznovrstnih glasbil ter gostov.

Stvar se je docela izkristalizirala na nasledniku Neon Golden. Album so brusili dobrih 15 mesecev, zato je vsak njegov košček natančno premišljen in podrobno tempiran. Čeprav so The Notwist očitno pravi glasbeni pedantneži, njihov filigranski "biomehanicni pop" navkljub močni razvejanosti nikakor ni razdrobljen, ampak učinkuje neverjetno naravno, tekoče ter enovito. Pa tudi elegantno poslušljivo, dasiravno je zvočna notranjost plošče Neon Golden prepredena s številnimi pastmi in zankami, ki jih je treba odkrivati postopoma. A vendar je lahko poslušalcu kaj hitro jasno, da gre za premeteno zasedbo, ki se ne obremenjuje s tesnimi omejitvami, temvec razmišlja "na široko", saj ob najnovejših tehnoloških pripomočkih mimogrede posežejo po predpotopnem brenkalu ali pihalu.

Odprtost nemskega kvarteta iz Weilheima se poleg kopice stranskih dejavnosti doma (med njimi izstopata uveljavljena Tied And Tickled Trio in Lali Puna) odslikava v čedalje tesnejši povezavi s protagonisti kalifornijske hiphopovske založbe Anticon. Remiksu tamkajšnje skupine Themselves je sledila vzajemna ameriška turneja, tej pa še družna stvaritev pod oznako 13&God, katere prvi plošček je tik pred izidom. The Notwist nameravajo kmalu zatem kreniti na odre z okrepljeno posadko "anticonovcev". Morda se vrnejo tudi k nam.

Notsetić

 - thumbnail