v rubriki dogodki:
.. / / / 22.04.2010 13:26

Tindersticks v Kinu Šiška promovirajo novi album

V nedeljo 9. maja ob 20-ih, Kino Šiska v sodelovanju z Buba Booking predstavlja promocijski koncert ob izidu novega albuma “Falling Down A Mountain”. Predvozač David Kitt.

Pri glasbeni založbi 4AD v letu 2010 kot prvi projekt 25. januarja izide težko pričakovani album legendarne skupine Tindersticks.

Tindersticks so se leta 2008 po petletnem premoru vrnili s spremenjeno zasedbo, novim albumom (The Hungry Saw), in, kar je najpomembnejše, s povsem napolnjenimi baterijami in popolnoma prenovljeni.

Skupina sicer pojasnjuje, da so po ponovni združitvi postali bolj produktivni in pri njih zdaj čas mirovanja med ploščami praktično ne obstaja. “Iz živčnih začetkov sta zrasli nova enotnost in usmeritev. Če smo svoj čas na turneji nekoč preživljali tako, da smo postopali naokrog in preganjali dolgčas, se nam zdaj dogaja, da v garderobah in na hodnikih prireditvenih prostorov v akustičnih vajah iščemo nove zamisli. Vse večjo potrebo smo imeli, da bi naredili nekaj novega, in v našem studiu v Franciji smo se hitro spravili k delu.”

Falling Down A Mountain, njihov osmi album je nastajal v dveh studiih (Le Chien Chanceux v Franciji in ICP v Belgiji) v treh poletnih mesecih leta 2009. S tem albumom, ki je v veliki meri skupinsko delo in se naslanja na zamisli svežih novih članov Earla Harvina in Davida Kitta ter edinstveno gostovanje vokalistke Mary Margaret O’Hara, skupina Tindersticks kaže svojo barvito plat. “Ko zdaj gledamo nazaj, se zdi, kot da smo album The Hungry Saw naredili znotraj okvirjev tega, kar smo vedeli, pri albumu Falling Down A Mountain pa so te meje postale nepomembne.”

Skupina gre v novem letu na turnejo, datumi bodo znani kmalu. Poleg tega so pred kratkim dokončali glasbo za film Belka, album, že peti s filmsko glasbo, pa izide prihodnje leto.

Spletne povezave:
www.tindersticks.co.uk
www.4ad.com/tindersticks
www.myspace.com/tindersticksofficial

Tindersticks o snemanju albuma Falling Down A Mountain:

"Naš prejšnji album, The Hungry Saw, je bil prvi po petletnem premoru. Ob njegovem izidu res nismo vedeli, kaj naj pričakujemo, načrtovanih smo imeli šest koncertov in vsi smo bili malo živčni ...

To je bilo aprila 2008. Uspeh teh koncertov, ki so med drugim potekali v londonskem Royal Festival Hall in pariškem Folies Bergere, nas je vse presenetil, sledilo pa je še sedemdeset koncertov po Evropi in ZDA – kar se bo julija 2010 končalo s čudovitim poletnim večerom v okviru festivala The Serpentine Sessions v londonskem Hyde Parku.

Med svojim “premorom” smo ustvarili glasbo za dva filma režiserke Claire Denis – zelo priljubljenega in priznanega filma 35 šilc rumater filma Belka, ki izide prihodnje leto, v njem pa igra Isabelle Huppert. Nekje vmes smo tudi prejeli naročilo, da ustvarimo glasbo za predstavitev poletne kolekcije Louisa Vuittona v Parizu.

Iz the živčnih začetkov sta zrasli nova enotnost in usmeritev. Če smo svoj čas na turneji nekoč preživljali tako, da smo postopali naokrog in preganjali dolgčas, se nam zdaj dogaja, da v garderobah in na hodnikih prireditvenih prostorov v akustičnih vajah iščemo nove zamisli. Vse bolj smo si želeli raziskovati in hitro smo se spravili k delu v studiu.

Iz našega dela se je kmalu razvil naš osmi studijski album Falling Down A Mountain, ki smo ga v maju in juniju 2009 posneli v svojem studiu Le Chien Chanceux na francoskem podeželju ter v studiu ICP v Bruslju, ter v septembru in oktobru zmiksali v studiu Le Chien’.

Ko zdaj gledamo nazaj, se zdi, kot da smo album The Hungry Saw naredili znotraj okvirjev tega, kar smo vedeli, pri albumu Falling Down A Mountain pa so te meje postale nepomembne

Naslovna pesem je nastala na podlagi nabora trenutkov – zamisel iz sanj, ki jo je ponoči nekdo posnel z mobilnim telefonom, se je spontano razvila v posnetke celotne skupine s trobento Terryja Edwardsa (nismo mu zaigrali pesmi, le nekaj namigov smo mu dali, zavrteli posnetek, on pa je igral v tišino), petjem Davida Kitta in njegovo izjemno, pretirano nasneto kitaro ... Vse smo naredili bolj kot ne v enem ali dveh posnetkih. Včasih imaš pač srečo.

Odkar smo pred tremi leti sanjali, da bi zasnovali studio Le Chien', je to prvi posnetek, ki se je približal temu, kar smo iskali, s čimer je osmislil vsa naša prizadevanja.

Album je od tam napredoval v mnogo različnih smeri, a vedno s skupnim občutkom vseh glasbenikov in z občutkom odkrivanja zamisli. Vrhuncev je bilo mnogo, bili so raznovrstni – duet s pevko Mary Margaret O’Hara; nova člana skupine Earl Harvin (bobni in vokal) in David Kitt (kitara in vokal), ki sta s seboj prinesla novo barvitost glasbe, njuna glasova pa sta skupaj z glasom basista Dana McKinna uresničila “vokalni odsek” v skupini, o katerem smo že dolgo sanjali. Poleg tega sta Jo Fraser in Andy Nice, ki sta pomembno prispevala k naši filmski glasbi, zagotovila nekaj izvrstnih trenutkov s flavto in violončelom.”

David Kitt

Šesti LP Davida Kitta, The Nightsaver, je rezultat dvoletnega nočnega eksperimentiranja, 80-urnih delovnih tednov, ujetih v sanjavem pisanju in snemanju v domačem studiu na vrhu zavitih stopnic nekje ob dublinskem Grand Canalu. To je najbolj naravno zveneč album iz leta 2009, kar jih boste imeli priložnost slišati v tej dobi, v kateri glasbo duši zvijačnost ter iskanje identitete in namena.

Za Kino Šiška:

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

Tindersticks - thumbnail

Tindersticks