v rubriki dogodki:
.. / / / 26.06.2000

Tretji festival Ana Desetnica

Na ljubljanske ulice se že tretjič vrača Ana Desetnica, Mednarodni festival uličnih gledališč, ki bo potekal od 29. junija do 2. julija v Ljubljani, in od 1. do 9. julija na festivalu Lent v Mariboru. Posamezne festivalske prireditve si bo letos mogoče ogledati tudi v Murski Soboti in Novi Gorici.

Organizator prireditve Gledališče Ana Monro v sodelovanju z Narodnim domom iz Maribora, vabi vse ljubitelje uličnih predstav in ostale firbce na kvaliteten urbani žur za vse in vsakogar. Letos bodo predstavili kar 65 uličnih dogodkov iz Slovenije in tujine. Iz Belgije prihaja ulična skupina Aksident; iz Velike Britanije skupina Common Ground Sign Dance Theatre, ki bo s plesom, živo glasbo in jezikom kretenj povezala gluhe in slišeče v oviru pestrega programa letošnjega Odra hendikepiranih v Zvezda parku; Fanfare le SNOB iz Francije uprizarjajo špektakel za pihalni orkester, tehnika in tricikel; Švicar Francois Volet pa vabi gledalce, da se mu pridružijo Na samotnem otoku.

Hidden Creative Unit iz Prage bodo predstavili Življenje gospoda Fan Tazija, ki se na podeželju izgublja med domišljijo in resničnostjo; Les pietons iz Francije pripravljajo povorko med zemljo in zrakom; Dramski studio slepih in slabovidnih Novi život pa bo pripeljal iz Zagreba Nule in ničeta. Iz Avstralije prihajata Oskar & Strudel, Ukrajinski Teater Voskrennia se bo lotil Svetnikov in Grešnikov; v letošnjem festivalskem središču Pri Mačku, pa si lahko ob video programu in razstavi fotografij ogledate tudi koncert britanskih naturalizirancev The Filth.

Nedvomno največja zvezda letošnjega festivala, španska skupina Xarxa, predstavlja zmes tradicije liturgičnih povork in ljudskega rajanja. Svojo veličastno simfonijo ognja, glasbe, bikoborbe in pirotehnike, bodo predstavili 29. junija ob 22.00 na Trubarjevi v Ljubljani in 1. julija na festivalu Lent v Mariboru. Od domačih mojstrov ulične obrti je treba vsekakor omeniti Gledališče Ane Monro, skupino Grejpfrut, Teater Gromki, The Stroj, Združeno ŠILA gledališče, Dejmo stisnt teater, Bridka Bebiča in še mnoge druge.

Da dopolnimo sliko o številčnosti in pestri zastopanosti skupin, pa še ta podatek: letošnji nastopajoči prihajajo iz Ljubljane, Vrhnike, Žirovnice, Radovljice, Kamnika, Novega Mesta, Maribora, Murske Sobote, Laškega in Sežane. Tudi letos bo ogled vseh prireditev Ane Desetnice brezplačen!

Kataloge in brezplačne programske lističe lahko gledalci dobijo v poslovalnicah TIC-a v Ljubljani, v letošnjem tiskovnem središču v gostilni Pri Mačku in na številnih info točkah in lokacijah po Ljubljani.

Od 25.6. do konca festivala 2.7., si bo v tiskovnem središču mogoče ogledati tudi fotografsko razstavo uličnih gledališč avtorja Boštjana Dome. Na razstavi bo mogoče videti izbor njegovih zadnjih fotografij. Boštjan Doma, je bil fotograf, z vsem srcem zapisan gledališču in akciji, dogajanju nasploh. Njegova pot se je tragično končala na cesti leta 1998.
Na festival tudi letos opozarjajo porisani jumbo panoji, avtorska dela mlajših slovenskih umetnikov, ki si jih lahko ogledate na 5 ljubljanskih lokacijah. V času festivala bodo na posameznih prizoriščih postavljena tudi dobro vidna obeležja, tokrat veliki poslikani leseni koluti, ki bodo mimoidoče opozarjali na festivalska dogajanja. Avtor zamisli letošnjih obeležij je Drago Milinović - Djerdjo.

Festival je finančno podprla MOL Ljubljana (oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost ter oddelek za turizem), glavni sponzor festivala je Mobitel d.d. pri izvedbi posameznih dogodkov pa so pomagali tudi Britanski Svet, Francoski institut Charles Nodier in Zavod za odprto družbo Slovenije.

Za festival Ana Desetnica

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.