v rubriki dogodki:
.. / / / 24.03.2005

Trifail project 3

V Gala halo na Metelkovi se v petek, 8. aprila, po enoletnem premoru vrača Trifail Project 3, predstavitveni festival alternativne mladinske kulturne produkcije, ki v Trbovljah nastaja pod okriljem društva za kulturno in umetniško produkcijo THC (Trbovlje Hard Core).

"THC crew" je začel rasti že konec osemdesetih, ko so se takrat še osnovnošolci začeli zbirati zaradi skupnega interesa, rolkanja, ki se je kasneje razvilo v močno skate subkulturo. Prva leta je na rob potisnjene dečke z deskami spremljala rap glasba (NWA, 2 Live Crew, Public Enemy...), v začetku devedestih pa je rap zamenjal hardcore-punk. Leta 1993 tako nastane tudi prva skupina Not The Same, ki se je od skromnih začetkov preigravanja šlagerjev skupine Niet, kasneje z močnimi vplivi Bad Religion in ostalih Epitaph bendov, razvila v eno najatraktivnejših punkrock zasedb v Sloveniji. Ob Not The Same so se seveda razvijale tudi številne druge punk zasedbe (COR, Request Denied, VVZ, Over and Out, Red Five Point Star?).

Društvo THC je od ustanovitve leta 1997 in že prej skrbelo za edine mladinske dogodke v Trbovljah. V nesojeni dvorani Doma "svobode", kot dobesedno piše na fasadi zgradbe so se pričeli organizirati koncerti, na mestnih igriščih in okoliških hribih pa so se zvrstili številni skate in snowboard kontesti. Kljub vztrajnemu prizadevanju društvu nikoli ni uspelo pridobiti primernih klubskih prostorov, prostorov za potrebe "športne" aktivnosti in prostorov za vaje številnih bendov. Posledično se je do konca devedesetih močna scena zdesetkala. Občina Trbovlje je leta 2002 nepričakovano ustanovila Mladinski center Trbovlje, ki je na srečo našel posluh in še delujoči ekipi društva THC zaupal vodenje koncertnega programa. Tako so se po nekaj sušnih letih v Domu "svobode" (mladinski center namreč nima klubskega prostora) do nedavnega zopet začeli prirejati koncerti. V Trbovljah namreč ni posluha za mlade in stari za krmilom edine primerne koncertne dvorane v Trbovljah so se zaradi (uradni izgovor, vsem pa je jasno, da je glavni vzrok pasivno delovanje "kulturnega" društva, ki se počuti ogrožene pred zelo aktivno in kvalitetno mladinsko kulturno produkcijo) nekaj prask velike škode na objektu odločili ukiniti koncerte za mladino. V dvorani se bodo namreč od sedaj lahko prirejali le starim primerni sedeči koncerti.

3. Trifail project bo tako posvečen boju za rešitev mladinske prostorske (klubske) problematike v Trbovljah. V Trbovljah množično umira gospodarstvo, umirajo ljudje, duši pa se tudi mladinska kultura, ki jo stari neprestano stiskajo za vrat.

Pretekla festivala sta ostala v spominu predvsem po poslovilnem nastopu Not The Same, premiernega nastopa odlične, a ne dolgo obstoječe zasedbe Sun Ate Mars in Red Five Point Star, ska ansambla, ki še vedno deluje in je tik pred izdajo prvenca. Poleg naštetih in ostalih glasbenih skupin je Matej Ocepek, sicer bobnar skupine NTS predstavil svoj filmski prvenec Pritisk, v klubu Mizzart pa je svoja slikarska dela razstavil Benjamin Kreže.

Letos bo festival še bolj razgiban in svež. V klubu Gromka se bo s tretjo predstavo "Prebijanje", plesno gibalnim performansem, predstavil mlad kolektiv Dejmo no (več na www.dejmono.mct.si), v Gala hali pa se bosta zvrstili alternativni rock zasedbi We Can't Sleep At Night in Icarus Down. Večer bo zaključil vedno bolj prodoren multiinstrumentalist Mr. Red Exp (www.red-exp.com) s projektom White Room.

Na kratko o bendih:

Icarus Down sestavljajo "glasbeniki" s kar nekaj koncertne kilometrine. Tako v njej najdemo člane bivših Not The Same, Sun Ate Mars in še delujočih the Stroj. Glasba skupine Icarus Down, z melodično čistim vokalom, ter plavajočo lebdečo podlago, poleti visoko in navsezadnje, tako kot mitološki Ikar, nepričakovano pade v globine kričečega ter destruktivno obarvanega morja zvoka. Kot je za sivo Zasavje in iz njega izhajajoče bende značilno, je celotna slika glasbe rahlo temačna, melanholična, precej čustveno nabita in polna nepreizkušenih glasbenih formul in obrazcev. Skupina je na slovenski sceni dokaj svež in zaenkrat malokrat videni "artikel".

We can't sleep at night so prav gotovo odkritje leta. Gre namreč za najmlajšo zasedbo na sceni, katere člani se šele bližajo polnoletnosti in s koncerti nimajo prav nobenih izkušenj, a je zaradi tega poslušanje njihovih skladb prav prijetno presenečenje. Pred mesecem dni so na domačih tleh uprizorili svoj prvi koncert, nastop pa je bil tako prepričljiv in suveren, kot, da so na odru rojeni. V Sloveniji niso redkost skupine, ki takšnega nastopa in širine v glasbenem ustvarjanju ne premorejo niti po več letih delovanja. Glasba We can't sleep at night je tekoča, poslušljiva in zrela zmes vseh možnih variacij rock 'n' rolla. Vsekakor priporočljiv ogled in posluh!

 - thumbnail