v rubriki dogodki:
.. / / / 26.07.2011 07:35

Trnfest že dvajsetič v KUD-u France Prešeren

Med 26. julijem in 28. avgustom bo v okviru KUD France Prešeren potekal 20. tradicionalni festival Trnfest 11 in znova popestril poletno dogajanje slovenske prestolnice. Pet tednov oz. 34 dni in večerov brezplačnega dogajanja ponuja program za mlado in staro, za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij in tudi za najmlajše.

Dogajanje bo med 25. in 28. avgustom znova popestrila Emonska promenada, v okviru Trnfesta pa bo letos šesto leto zapored potekal tudi fotografski natečaj TrnFoto 11. Festival lahko obiskovalci podprejo z nakupom značk, majic, vžigalnikov in letos prvič tudi avtorskih zapestnic.

Festival bo letos v 34 dneh in večerih znova ponudil tako koncerte kot gledališke in plesne predstave, ustvarjalne delavnice, otroški program, DJ nastope, razstave in filmske projekcije, kar pisani gruči skupaj okoli 55.000 domačih in tujih obiskovalcev že tradicionalno zagotavlja brezplačno.

Vsi dogodki festivala, vključno z otvoritvenim koncertom, bodo potekali v KUD France Prešeren. Tako se »središče Ljubljane avgusta simbolično znova seli v Trnovo«.

Koncertni program Trnfesta

Program Trnfesta 11 tako obeta domače in tuje nastopajoče, med katerimi lahko med glasbenimi izvajalci izpostavimo slovenske zasedbe Leon Matek (27. 7.), Žoambo Žoet Workestrao (5. 8.), Broken Lock (6. 8.), Jan Kus ‘Amna’ (SI in NL - 8. 8.) in The Tide (10. 8.).

Festival pa bo gostil tudi številne mednarodne zasedbe kot so The Inspector Cluzo (F) ob otvoritvi festivala (26. 7.), Mark Foggo's Skasters (UK - 30. 7.), Drum'n'zez (SP - 31. 7.), Lapins Superstar (F - 1. 8.), Sekou Kouyate Experience (GN/SI - 2. 8.), Les Skalopes (F) in Hog Hoggidy Hog (JAR - oba 7. 8.), Rada & Ternovnik (RU - 12. 8.), The Secret (IT) in Thombs (USA - oba 19. 8.), Ethno in Transit (CHL, SI, IT, AT, UK, EST, SWE - 21. 8.), Fishbone (USA - 24. 8.) in za zaključek festivala Bambi Molesters (HR - 28. 8.).

Gledališki program Trnfesta

Gledališki program je letos znova v znamenju produkcije KUD France Prešeren z otvoritveno predstavo StandAp komedije (26. 7.), večerom StandAp komikov Vida Valiča in Ivana Šariča (3. 8.), Kudovo dražbo umetniških predmetov in koncertom improviziranih popevk (9. 8.), impro gledališčem Tutti frutti (21. 8.) in še enim večerom StandAp komedije z mlado generacijo komikov (23. 8.).

Tudi letos se bo ekipa Kudovih Improligašev podala na Impro maraton, tokrat 26-urni, ki se bo pričel 14. 8. na velikem odru Trnfesta, se neprekinjeno nadaljeval v dvorani vso noč in ves dan do večera, ko se bo spet preselil na veliki oder in zaključil z Grand finalom.

Programu za otroke bodo tradicionalno posvečeni četrtki, konec avgusta pa se bo program Trnfesta znova povezal še z Emonsko promenado (prav tako v organizaciji KUD France Prešeren).

Filmski program Trnfesta

Med četrtkovimi filmskimi projekcijami bodo predstavljeni izbor kratkih filmov in animacij študentov in diplomantov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart (28. 7.), slovenski animirani film in dokumentarni filmI študentov AGRFT (4. 8.), igrani filmi študentov AGRFT (11. 8.), animirani filmi Animateke (18. 8.) in dokumentarni športni film v produkciji FilmIT (25. 8.).

V okviru Trnfesta bosta že tradicionalno potekala tudi festival neuveljavljenih skupin Reverse Engineering (13., 19. in 20. 8.) in Skateboard tekmovanje (20. 8.).

TrnFoto 11

Obiskovalci, tako amaterski kot profesionalni fotografi, lahko ponovno sodelujejo na fotografskem natečaju TrnFoto 11. Tema natečaja ostaja sam festival - dogajanje na odru, med obiskovalci, v zaodrju, na odru …

Amaterski in profesionalni fotografi lahko vsak dan do 12. ure pošljejo do tri fotografije z dogajanja prejšnjega dne/večera na festivalu na e-naslov trnfoto@kud-fp.si, strokovna žirija pa bo izbrane sproti razstavljala v klubski sobi KUD France Prešeren. Tako se v prvem nadstropju v KUD France Prešeren sčasoma ustvari imeniten vizualni pregled vsakodnevnega dogajanja na Trnfestu.

Ob koncu festivala bodo med vsemi prispelimi fotografijami izbrali in nagradili avtorje treh najboljših fotografij. Celoten razpis je dosegljiv na www.kud-fp.si.

Emonska promenada

Emonska promenada, tokrat že 11. mednarodni ulični festival, ki bo [prav tako pod okriljem KUD France Prešeren] potekal med 25. in 28. avgustom [med 18. in 21. uro] in vsebinsko dopolnjuje Trnfest, pa se bo znova odvijala na trnovskem mostu in na Emonski ulici.

Obe prizorišči se v času promenade spremenita v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče, polno umetnikov z vsega sveta, tako mali kot veliki pa se lahko preizkusijo v artističnih spretnostih in družabnih igrah. Tokrat bo poudarek na poulični glasbi in akrobatiki ter Kinobalonu. Več o programu promenade najdete na www.kud-fp.si.

55.000 obiskovalcev v 34 dneh

Organizator KUD France Prešeren v času festivala pričakuje okoli 55.000 obiskovalcev, kar velja za optimalen obisk glede na kapacitete prostora in glede na to, da je KUD France Prešeren lociran v osrčju spalnega naselja. Ravno zato se bo vsakodnevno dogajanje na dvorišču KUD France Prešeren znova zaključilo ob 22. uri in se nato preselilo v dvorano, navadno z DJ programom ali gledališko predstavo.

V primeru dežja se bo program z zamikom 30 minut odvijal v dvorani.

Poleg koruze tudi hrana (in dobrote TrnFrks)

Tudi letos bo dišalo po pečeni koruzi, ki velja za zaščitni znak festivala, letos pa k ponudbi hrane, ki bo na prizorišču na voljo kar vso noč, dodajamo še ponudbo Frks s sveže zvitimi dobrotami TrnFrks. Te dni do 23. julija na Facebooku poteka tudi natečaj, kjer zanj iščemo recept.

Podpri Trnfest!

Tudi letos lahko obiskovalci festival znova podprejo tudi z nakupom priponk, majic, po novem pa tudi vžigalnikov in avtorskih usnjenih Trn zapestnic. Tako že samo z nakupom Trnfestove priponke v vrednosti ene osvežilne pijače finančno podprejo festival, ki jim že vrsto let prijetno popestri poletne večere. Organizatorji upajo na čim večji odziv in za promocijo prijazne geste podpore prosijo tudi medije širom Slovenije.

KUD France Prešeren se za razumevanje za živahnejše večerno dogajanje v okviru festivala zahvaljuje materinskemu domu in vsem okoliškim prebivalcem, vse obiskovalce pa naproša, da svoje avtomobile, kolesa in pasje prijatelje zaradi stiske s prostorom pustijo doma.

Trnfest 11 so omogočili Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Turizem Ljubljana, Urad za mladino Ministrstva za šolstvo in šport, generalni sponzor pa je Mobitel. Festival so podprli tudi Ameriška ambasada v Ljubljani, Frks, Comshop, Foculus, Hiša otrok in umetnosti, Akustika Primožič, Venge, Društvo za promocijo glasbe (DPG), M Servis, 100, Amidas, FotoFormat, Collegium Graphicum in Ljudmila. Posebna zahvala gre Alpini, ElPagri in emil-fernandez.si. Medijska pokrovitelja festivala sta Radio Antena in Radio Študent.

Več informacij dobite na www.kud-fp.si.

-- za KUD France Prešeren

Uredništvo ŽVPL - avatar

Uredništvo ŽVPL

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 09.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 79 člankov.

Že dvajseti Trnfest v ljubljanskem KUD-u France Prešeren - thumbnail

Že dvajseti Trnfest v ljubljanskem KUD-u France Prešeren