v rubriki dogodki:
.. / / / 16.03.2010 00:46

YU GO! - TBF, Sopot, Stekli psi v Kinu Šiška

Prvi pomladni YUGO! večer bo zaznamovala živopisana fuzija hip-hopa, rocka, funka, soula, duba in reggaeja – v polni formi in z novim zagonom bo nastopila splitska atrakcija TBF, svoj prvenec bodo izlajale prekmurske hip-hop crossover zverine Stekli psi, novi album pa bo predstavil tudi mednarodno vse bolj prodorni banjaluški dub/etno/d'n'b bend Sopot.

TBF (The Beat Fleet)

Zasedba TBF se je prvič zbrala leta 1990, pravo podobo pa je dobila tri leta kasneje, ko je začela pod budnim očesom producenta Lukyja delovati v triu Mladen, Luka in Saša. Po dolgotrajnem nastajanju prve plošče in nekaj uspešnih videospotih je leta 1997 izšel njihov legendarni prvenec »Ping pong: Umjetnost zdravog đira«, na katerem so zaradi razhajanja s stereotipno rapersko formo svoj hip-hop poimenovali kar ping-pong.

Po uspehu prvih dveh skladb z drugega albuma »Odjeb je lansiran« ter diskotečne »Genije«, se je zvok zasedbe malce spremenil. Album »Uskladimo toplomjere« je skupini na Hrvaškem odprl vrata vseh pomembnejših klubskih, pa tudi dvoranskih prizorišč. Okrepljeno sodelovanje z gledališčem, trije zabavni videospoti za album ter 5 nagrad »Crni mačak« so dali skupini nov zalet, s pomočjo katerega je leta 2003 nastal njihov tretji, anti-potrošniški album »Maxon Universal«.

Vsakodnevno ulično zajebancijo, problem narkomanije, socialno noto vsakdana, kritiko politične korupcije in pokvarjenosti, umrle družbene vrednote ter komentarje hrvaške realnosti so z mešanico različnih glasbenih žanrov, temelječih na polpevskih in polhip-hoperskih vokalih ter fuziji rocka, soula, rocka, funka in hiphopa pri svojem zadnjem, bolj akustičnem albumu, »Galerija Tutnplok«, ki je luč sveta ugledala konec lanskega leta, zamenjali z bolj ironično in bolj temno realnostjo.

TBF bodo v pomladnih mesecih letošnjega leta izdali svoj novi, prvi 'izštekani' album, za katerega je bil material posnet na njihovem unplugged koncertu v zagrebški Močvari v mesecu novembru preteklo leto. Album bo prinašal vsem dobro poznan material splitske šesterice v novi, drugačni ustvarjalni dimenziji.

www.myspace.com/thebeatfleet

SOPOT

Sopot v svojem raznovrstnem izrazu spaja etno, dub, dubstep, indie, drum'n'bass in reggae vse te žanre pa povezuje z balkanskimi etno motivi in sempli tradicionalnih inštrumentov, napevov in govorov. Na odrskem nastopu band izžareva neverjetno dozo plesnih ritmov in mistično hipnotične atmosfere. Sopot je do sedaj izdal dva albuma (DUBalkan in Equilibrium), trenutno pa pripravljajo tretjega. Sopot so Petar Topalović - vokal, sempler, efekti, Milan Aćimović - klaviature, vokal, Saša Predojević - bobni, tolkala in Đurica Štula – kitara, bas.

Glasba za predstavo Kamniti balon – moji spomini

Aprila 2009 je skupina Sopot začela z delom za glasbo za muzikal Kamniti balon – moji spomini. Glasbo so snemali v Sopot studiu, tudi za končni zvok in produkcijo so poskrbeli člani skupine sami, zato lahko rečemo, da so šle vse faze nastajanja dotične glasbe skozi roke članov skupine. Delo je obrodilo sadove. In na 26. srečanju gledališč Bosne in Hercegovine je strokovna komisija podelila skupini nagrado za najboljšo gledališko glasbo.

www.myspace.com/sopotproject

STEKLI PSI

Če bi iskali idealno rapersko peterko Prekmurja, bi bil zagotovo najlažji izbor murskosoboški kvintet Stekli psi. V zadnjih treh letih ta super kolektiv razgraja po severovzhodu Slovenije in brez konkurence kraljuje na prestolu za zdaj se maloštevilne prekmurske raperske scene.

Stekli psi so idejni otrok obeh MC-jev, Dule in Pape, ki sta v starih prostorih MIKK-a prirejala tematske delavnice/DJ-večere »Hip-hop praksa« in se udeleževala neskončnih jam sessionov. Prav jam sessioni in konstantno druženje v MIKK-u, so botrovali k širitvi dueta v organski kolektiv, se pravi boben, bas in kitara, ki so suvereno zamenjali posnete beate. Za instrumente so tako sedli ljudje, ki jim rap glasba nikakor ni bila primarna duhovna hrana, izhajajo namreč iz voda metala, noise rocka, post rocka in garažnega rocka. Ravno ta žanrska pestrost instrumentalistov in odprte glave obeh raperjev, so zagotovilo za prepotrebno originalnost v morju žanrske raznolikosti hip-hop podlag.

Njihova eklektična glasbena mineštra ni ostala neopažena niti izven meja regije. Povabila na nastope na Trnje festu, Baraka festu (stonerski festival), Mladininem odru na Lentu, Menzi pri koritu na Metelkovi … Raperska klientela pa jih je dodobra spoznala na gostovanju pri Jizahu v glasbenem maratonu »Rap ubija noč« pod okriljem Radia Študent, kjer so dokazali, da Prekmurje ni daleč od centra, po avtocesti je pa samo dobra ura in pol vožnje.

V novo leto Stekli psi startajo konkretno, saj je konec januarja izšel pri domači založbi God Bless This Mess records njihov dolgo pričakovani prvenec »Koga briga!«. Plošča je nastajala lani, v prostorih beltinške Ambasade SKM na placu za vaje, pod producentsko palico Pluega.

Raperska jezikovna bariera je presežena z neverjetnim flow-om, brezkompromisno aktivistično drzo z angažiranimi teksti o političnih igricah v kapitalizmu, pripadnosti okolju in regiji in o zagovarjanju izvornih postulatov hip-hopa brez blink-blink verižic ter ostalih bedarij. To so glavne teme ob nagruvanih-heavy-bas-rhodes glasbenih podlagah.

www.myspace.com/steklipsi

Za Kino Šiška

Jani Ugrin - avatar

Jani Ugrin / janiugrin.com

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 10.02.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 38 člankov.

TBF (The Beat Fleet) - thumbnail

TBF (The Beat Fleet)