v rubriki dogodki:
.. / / / 05.08.2014 10:22

12. Seasplash festival navdušil obiskovalce

Med 17. In 21.7. se je že tretjič na edinstveni lokaciji, trdnjavi Punta Christo v bližini kraja Štinjan, s pogledom na pulski zaliv in Nacionalni park Brijoni, odvil 12. Seasplash. Ta ista trdnjava je prizorišče tudi bolj znanega Outlook festivala, ki velja za največji evropski festival bass glasbe.

Letošnji festival nam je ponudil pet prizorišč in sicer FilmSplash Zone, kjer so v petek in soboto predvajali dokumentarna filma Bob Marley in nov dokumetarni film Journey to Jah, ki sledi življenjski zgodi znanima reggae umetnikoma Alborosiju in Gentlemanu.

Na festivalski plaži smo med 14-22h poslušali glasbo BeachSplasha, kjer so za glasbo skrbeli zadarski Botza Sound System, Bass Matters Sound in BarabaDUB Sound Kolektiv ter mnogi drugi. BeachSplash je najmlajše prizorišče na festivalu.

Znotraj trdnjave so delovala tri prizorišča in sicer DubSplash, ElectroSplash in glavni oder MainSplash. Na DubSplashu so prevladovali različni soundsystemi ob spremljavi MCjev. Poudarila bi nastop Egolessa, ki je nastopil tudi na SeaSplash prepartyju v CH0, dobra izbira glasbe ob spremljavi harmonike in MCja ter slovenske Roots in Session, katerih nastop je bil sicer planiran za Asian Dub Foundation na glavnem odru, vendar zaradi tehničnih težav prestavljen na DubSplash. Njuni reggae hiti so prav lepo prebili »monotonost« dub-a.

Kot na DubSplashu smo tudi na ElectroSplashu poslušali domače in tuje DJje kot so Dub Diggerz, Monodread, Arboretum Kolektiv, Tricky B, Bebetto in drugi.

Na glanem odru ali MainSplashu so v četrtek nastopili Brain Damage in Vibronics. Tokrat so franscoski Brain Damage in angleški Vibronics, ki veljajo za veterane dub scene prišli in nastopili v mešani izvedbi in predstavili material iz novega albuma Empire Soldiers. Za njimi so nastopili Gentleman's Dub Club, ki smo jih na SeaSplashu poslušali že pred štirimi leti. Ska reggae atrakcija, ki je lansko leto izdala svojo prvo ploščo FourTYFour.

V petek so prvi nastopili hrvaški Waitapu z njihovim heavy dubom, sledili so reggae dub Makako Jump, ki jih lahko vidimo praktično na vseh reggae festivalih v bližini. Sledili so hrvaški Brain Holidays in srbska zasedba Gipsy Mafia feat. Brača Blekvutrić.

V soboto nam je MainSplash najprej postregel z kranjsko zasedbo Raggalution, ki je predstavila svoj prvi album Mask of Liberty. Za njimi so sledili Bamwise , hrvaška dub reggae zasedba. Vrhunec sobotnega večera je nedvomno bil nastop beograjske hip hop atrakcije Bad Copy, ki so z svojimi besedili in energičnim nastopom dvignili na noge tudi najbolj utrujene obiskovalce festivala. Med komadi Esi mi dobar, Dzastin Biberi in Metalac je poplesavalo celo prizorišče. Sobotno noč je zaključil srbski DJ Rahmanee.

In v nedeljo smo končno dočakali Asian Dub Foundation, ki so bili stari znanci slovenski odrov. Leta 2003 smo jih lahko poslušali v Križankah, pred tem v legendarnem klubu K4. Njihovo glasba je kombinacija drum and bass, duba, punk ritmov in drugih zvokov. Veljajo za enega boljših live bendov, vendar moram priznati, da njihova energija ni več takšna kot je bila pred leti, ko so nastopili v Sloveniji in smo skakali na hite iz plošč RAFI in Rafis Revenge ter Enemy of the Enemy. Prišli so predstavljati nov album The signal and the noise, ki ga je produciral angleški producent Adrian Sherwood. Ekipi se je pridružil nov član t.i. flutboxer Nathan Lee. Slišali smo tudi stare pesmi kot so Flyover in Fortress Europe.

Ponovno lahko rečem, da jim je uspel še en SeaSplash festival. Ljubiteljem reggae, dub glasbe ter drugih elektronskih zvokov zelo priporočam obisk festivala. Poskrbljeno je za dobro glasbo, kampiranje je vključeno v ceno festivalske vstopnice, morje, sonce in vročino. Seasplash! Se vidimo 2015!

Ana Žekar - avatar

Ana Žekar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 14.07.2014 na ŽVPL-u skupaj objavil 5 člankov.

Brain Damage Meets Vibronics (Foto: Aleš Jazbec / Dublab) - thumbnail

Brain Damage Meets Vibronics (Foto: Aleš Jazbec / Dublab)