v rubriki dogodki:
.. / / / 28.09.2000

Švedski napad no.2 Liberator, Orto klub, petek 22. 9.

Petkovi obiskovalci Orto bara so se bržkone spraševali, kaj se dogaja nadstropje više, saj je bil strop (oz. s stališča obiskovalcev koncerta Liberator, ki se je dogajal nadstropje više, tla) tik pred tem, da se udre.

Orto bar oz. njegova koncertna podružnica Orto klub, je v minulem tednu k nam pripeljal dvojni Švedski paket. Če smo si prejšnji ponedeljek lahko ogledali melodično punkerske No Fun At All, je bil petek rezerviran za ska obarvane ritme. Na odru so se znašli Liberator, ki so skupaj s Chickenpox tvorili začetek ska sekcije pri založbi Burning Heart Records.

Skupina s svojim delovanjem prične leta 1994, ko se v glavnem bolj zabavajo s preigravanjem priredb bolj znanih ska bendov tipa Madness, Specials ... Ko naokrog pošiljajo svoje demo posnetke, pride do njihovega prvega sodelovanja z založbo Burning Heart Records. Pojavijo se na kompilacijskem CD-ju One Step Ahead, skupaj z drugimi obetavnimi švedskmi ska bendi. Kasneje pri njih izdajo tudi svoje nadaljnje plošče. Prvo, This is?, leta 1996 (leto prej že izdajo EP Freedom Fighters). Worldwide Delivery je postavljen v leto 1998. Sredi letošnjega leta pa izide še njihova tretja in trenutno zadnja plošča Too Much Of Everything. Vmes pa seveda še kup malih plošč in sodelovanj na glasbenih in video kompilacijah.

Liberator so že dve leti nazaj v ljubljanski K4 s svojim nastopom pustili odličen vtis, tako da niti ni bilo presenečenje, da je bila dvorana Orto kluba nabito polna. S svojim nastopom so tokat začeli nekaj po deseti uri. V skupini je prišlo do nekaj sprememb. Zadnji pridobitvi sta njihova nova člana bobnar Matias Pedersen in klaviaturist Robert Engstrand. Njihov zaščitni znak pevec Robert pa je, čeprav še vedno precej okrogel, od zadnjič opazno izgubil nekaj kilogramov. No ja, kakorkoli že, teža nikakor ni bila ovira, da je simpatični frontman začel z uro in pol prvovrstne skajevske veselice. Pri tem skupina deluje na odru kot celota (posledica visoke koncertne kilometrine), za sabo pa kaj kmalu potegne publiko, ki zna primerno nagraditi kvaliteto. Slišali smo lahko vse od njihovega starejšega repertoarja (s hiti tipa Kick De Bucket) pa do predstavitve nove plošče, kjer se skajevski ritmi že nekoliko bolj spogledujejo z rockom ali popom. V bisu so se poslovili nekoliko pred dvanajsto uro, tla so prestala tudi to preizkušnjo, mi pa čakamo na njihov ponovni obisk.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.