v rubriki dogodki:
.. / / / 14.05.2000

Jethro Tull v Ljubljani

Pa smo jih dočakali, legende Jethro Tull namreč. Po petindvajsetih letih so zopet zasedli oder ljubljanske Hale Tivoli v četrtek, 11. maja. Še pred njihovim koncertom nas je osupnila predskupina Sfiltrom, ki so publiki postrgli z repertoarjem avtorskih komadov. Svojevrsten zvok in seksi pevka so dodobra razgreli publiko, in sploh je bil po dolgem času v Tivoliju za predskupino izbran bend, ki so mu poslušalci "headlinerjev" z lahka prisluhnili.

Ian Anderson, ter kitarist Martin Barre. Kakorkoli, bend na svoje koncerte še vedno privablja množice oboževalcev in tudi v Ljubljani se jih je zbralo približno 3500.

V uri in tričetrt dolgem programu so Jethro Tull poleg klasik kot so Nothing Is Easy, Thick As A Brick, My God, Passion Jig, Locomotive Breath zaigrali tudi tri skladbe z novega albuma J-Tull Dot Com. Morda malce bodejo v oči trije štikli z Andersonove nove solo plošče The Secret Language Of Birds. Zadevo sicer razumem in tudi skladbe so mi osebno bile všeč, vendar verjamem, da je večina vseeno prišla poslušat glasbo Jethro Tullov in ne promoviranja neke solo plošče... Zadeva ki je presenetila vse, in jo je potrebno poudariti, je Andersonova odrska vitalnost, ki jo lahko primerjamo z radoživostjo dvajsetletnika (op. a.: Anderson je star preko petsdeset). Jethro Tull kljub skromnim kulisam niso pozabili na odrske popestritve, kot je bil v orjaškega zajca preoblečen roadie, pa podajanje napihnjenih balonov s publiko, ki se je ob koncu koncerta sprevrglo v splošno hlastanje za balonom, ki ga je pred tem v rokah držal Anderson. Za konec so nam Tulli postregli z venčkom odlomkov iz njihovih najpopularnejših pesmi Aqualung, Living In the Past, Balloons, Cheerio.

Pri skupini Jethro Tull je od samega začetka skupine osrednjo vlogo igral Anderson in tako je tudi danes. Skupaj s kitaristom Barrejem je Anderson peljal skupino do pekla in nazaj. Jethro Tull ostajajo zvesti svojemu prepoznavnemu slogu, zato jim starejši feni ostajajo zvesti. Vsi ti so bili brez dvoma s koncertom zadovoljni, še bolj razveseljujoče pa je dejstvo, da je na koncertu bila polovica publike mlajša od trideset let. Torej: Jethro Tull, še na mnogo let!

Foto: Jaka Plahutnik

Jure Plahutnik - avatar

Jure Plahutnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 28.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 16 člankov.