v rubriki dogodki:
.. / / / 26.03.2010 20:59

SOF 2010, drugi dan oglaševalskega festivala

Drugi dan 19. SOF-a se je začel z dobro obiskanim predavanjem, Pristop Talkshow, ki ga je vodil mladi up slovenskih kreativcev Aljoša Bagola, končal pa z nepozabno Mobitelovo zabavo!

Trije D-ji

Družba: kreativno usmerjena
Dogajanje: pestro
Direndaj: velik, obarvan rdeče

Priznati moram, da sem prejšnjo noč zažural v pravem pomenu besede, tako da sem prva predavanja zamudil. Kaj naj rečem, pišem za žurerski vodnik in temu primerno se tudi obnašam :)

Kljub moji zamudi pa je četrtek dan, ki je na SOF-u najbolj obiskan. Razloga za to sta dva, in sicer prvi je, da so na ta dan skoncentrirana najboljša predavanja in drugi je seveda dolgo pričakovani "četrtkov žur", ki zagotovo ne bo hitro utonil v pozabo.

Preden nadaljujem o zabavi, bi rad povedal še kakšno besedo o samem programu. Kot rečeno sem prvi del predavanj zaradi neprespane noči zamudil, sem pa zato drugi del spremljal toliko bolj pozorno. Zakaj? Prvič zaradi slabe vesti :) drugič pa zato, ker je bil ta sklop predavanj bolj digitalno obarvan, kar mi leži.

Porast interaktivnih revij

Takoj po kosilu smo imeli priložnost poslušati Russell Clarka, ki je napovedal porast interaktivnih revij. Med drugim je povedal tudi, da prednost takšnih revij leži v tem, da so zaradi nizke cene in velikih možnostih interakcije z uporabnikom (video, zvok, slike ...) veliko bolj primerne za recesijske čase, v katerih se trenutno nahajamo.

Glavni razlog, zakaj ni več takšnih revij pri nas in tudi drugod po svetu, pa je predvsem v vsebini takih revij, ki naj bi bila izredno slaba in zato le-te tudi nimajo potenciala za dosego širšega občinstva. Dve slovenski interaktivni reviji, ki ju poznam, sta Mamut in Egoist, vendar mislim, da nobena ni ravno zaživela.

Program se je nadaljeval z Urošem Goričanom, programskim direktorjem Planet9, ki nam je pokazal nekaj dobrih primerov prakse iz internetnega in mobilnega oglaševanja tako pri nas kot po svetu. Naj omenim primer BMW-ja, ki je z akcijo pošiljanja MMS-ov kupcem svojih vozil, v katerih jih je opomnil na zamenjavo zimskih pnevmatik, dosegel neverjeten uspeh, saj je kar 30% prejemnikov sporočila obiskalo salone BMW in kupilo nove zimske pnevmatike. Po njihovih podatkih so s to akcijo, ki jih je stala 200.000 dolarjev, zaslužili okrog 45 milijonov dolarjev. Bravo BMW :)

Titani slovenskega medijskega prostora

Izpostavil bi še predavanje oz. okroglo mizo, ki jo je vodila Vesna Marđonović, v kateri so se pogovarjali titani slovenskega medijskega prostora. Oder so tresli Pavel Vrabec, generalni direktor Pro Plusa, Manja Grgič, direktorica TV3, predsednik uprave Dela, g. Jurij Giacomelli, Marko Kolbl, direktor Europlakata in Branko Pavlin, predsednik uprave Dnevnika.

V gostujoči zasedbi smo pogrešali predstavnike nacionalnih medijev, o katerih pa je bilo veliko govora in tudi malce vroče krvi zaradi državnega denarja, ki ga dobivajo. Medijski velikani so nam zatovili, da bodo kljub porastu spletnega oglaševanja ostali vodilni v oglaševalskem svetu in da ne mislijo še tako hitro vreči puške v koruzo.

Podelitev prav nič ekskluzivna

Zaključek četrtkovega programa je predstavljala podelitev srebrnih in zlatih priznanj, ki jih je, moram reči, bilo zelo veliko. Po moji oceni celo malce preveč. Nagrajenci so prihajali in odhajali z odra kot za stavo, pri čemer je občinstvu komajda uspelo ploskati vsakemu nagrajencu. S tem malce izpuhti vsa slava in ekskluzivnost takšne podelitve.

Po koncu predavanj sem si privoščil še sprehod in večerjo v Piranu, kjer sem jedel izvrstne kalamare na žaru in ugotovil, da je Tartinijev trg ponoči primeren tudi za igranje hokeja :)

Mobitelova zabava - naj zabava na SOF-u

No pa smo tukaj: četrtkova zabava pod pokroviteljstvom Mobitela. Kot sem že napovedal je bila zabava res nestrpno pričakovana in zaželena. Da je bila ta zabava res osrednji dogodek SOF-a in oglaševalskega dogajanja v Sloveniji, priča tudi to, da so ljudje prihajali iz Ljubljane in iz drugih mest samo na zabavo, potem pa naslednji dan zjutraj že odhajali domov.

Zabava je bila resnično na nivoju: odlična glasba, ob kateri se je dalo zaplesati, veliko promocijskih daril, seksi plesalci, zastonj pijača ... S komerkoli sem se danes pogovarjal, se včerajšnje zabave spominja v samih presežkih. Petkova zaključna prireditev se bo morala zares izkazati, če jo bo hotela zasenčiti. Nočem sicer ničesar izdati, vendar mislim, da ima organizator v rokavu še skritega aduta.

Twitter lonček

Za konec naj vas še spomnim, da nagradna igra za TV3 lonček še zmerom poteka. Vse kar morate storiti je, da naredite twitter reply na @makonja s pripisom HOČEM TV3 LONČEK ZA KAVO! Pa nasvidenje do jutri.

Mak Kordić - avatar

Mak Kordić

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 25.03.2010 na ŽVPL-u skupaj objavil 5 člankov.

SOF 2010, drugi dan - thumbnail

SOF 2010, drugi dan

Foto: Mak Kordić