v rubriki dogodki:
.. / / / 28.05.2003

Če bi Dali za mnenje spraševal naročnika ali Magdalena 2003.

Spet je maj in z njim Magdalena. Letos jo je Maribor gostil že petič. Kot vsako leto tudi tokrat rekordno število prijav in rekordno število držav. Festival je postal mednaroden v vseh ozirih. Po predavanjih, ki so seveda v angleščini, se po avli Narodnega doma zlivajo nemščina, hrvaščina, bosanščina in slovenščina, ki jih začini francoski špargljo-kuhar, zvečer v Pekarni pa se jim pridružijo še srbščina, poljščina in makedonščina. Luštno.

Pred sobotno razglasitvijo zmagovalcev smo imeli dva dni priložnost poslušati domače in tuje predavatelje, ki so nam, eni bolj, drugi manj posrečeno, osvetlili naše (bodoče) delovno področje. Dylan Ingham in Didi Sutisna iz agencije Blueberry in Strawberry Frog, ki sta oglaševalce označila za dinozavre in svetlo prihodnost napovedala žabam, sta predstavila svojevrsten pristop k oglaševanju, ki temelji na iskanju poceni, a pozornost pritegajočih rešitvah. Tako so na primer na Nizozemskem v sklopu oglaševalske akcije IKEE po celi državi zakupili parkirne prostore v velikosti enega avtomobila in na njih za 24 ur postavili mini dnevno sobo.

Lazar Džamić je razmišljal o shockvertisingu, tj. šokiranju v oglaševanju, Frederic Beigbeder, avtor kontroverznega romana 99 Francs, ki je v slovenščini pravkar izšel z naslovom 2999 tolarjev, pa se je, sicer malce utrujen po naporni noči, v ciničnem duhu še najbolj osredotočil na težave, ki jih imajo oglaševalci s spolnostjo.

Morda stanje na oglaševalski sceni najbolje odraža stavek Renate Saleci: "Ljudje smo pač bitja, ki trpimo za pomanjkanjem občutka obvladovanja sveta okoli sebe. In zato kupimo šampon. In avtomobil."

Letošnji zmagovalni oglas "Vsi smo mi malo muslimani", tihi favorit naše delegacije, je delo Dejana Miletića, Jaše Gabrijana in Marka Kadića. Mesto prve spremljevalke si je priboril TV oglas "Rare species", ki tematizira vojne grozote in povojno trpljenje nedolžnih ljudi v Bosni in Hercegovini, druga spremljevalka pa je baročno futuristična spletna stran Ulola.com. Stran si je vredno ogledati, vsi ostali zlati in srebrni modrci pa so dosegljivi na www.magdalena.org.

Magdalena je po petih letih svojega obstoja definitivno prerasla otroštvo in zaključila muhasto adolescentno obdobje. Razvila je svoj specifičen karakter. Ostaja sproščena častilka kreativne in posebne komunikacije mladih ter dopušča drugačnost, aktivizem, uporništvo in inspiracijo. V tem duhu, daleč stran od kritičnega očesa naročnika, zdaj čakamo trenutek, ko bo našla svojega Salvadorja. Morda že čez leto dni.

Magdalena 2003 - thumbnail

Magdalena 2003