v rubriki dogodki:
.. / / / 17.11.2013 17:20

Come to the dark side – we have cookies

Tako nekako bi lahko povzel večer druženja v Gala Hali. Spet en skupek lepega števila znanih ljudi in novega podmladka, ki dokazujejo, ne glede na to, ali se poznamo ali ne, da temna stran resnično ponuja dobro zabavo in raznorazne cukrčke, ki privabijo le najbolj zahtevne sladkosnede.

Tako smo se 11. 11. 2013 družili ob zvokih podtalniških band: nemških postmetalskih prvakov The Ocean, norveških avantagarde jazzistov Shining, poljskih postrockerjev Tides From Nebula in francoskih tehničarjev Hacride.

Ogrevalno bando Hacride smo zaradi neodložljivih obveznosti žal spustili, a prišli pravočasno na plavajoče Tides From Nebula, ki so predstavljali letošnji izdelek, Eternal Movement. Postrock kot postrock: zasanjano plimovanje glasbe in emocij ter pretežno shoegazerski nastop, ki ga lahko opravičimo z mentalnim prenosom misli preko glasbenih valov. Instrumentalni my ass, fantje govorijo romane, le prisluhniti jim je treba znati. Soliden ambient, ki nas je zavil v prijetno otopelost...

... ki so jo na najbolj nesramen način (po principu stare jeklene budilke na kladivce – če s kovinsko mislimo tetanusno zarjavelo, z budilko požarni zvonec v velikosti vatikanskih zvonov in s kladivcem fucking Thorovo kladivo) prebudili avantgardni Shining, ki so se predstavili z novim albumom One One One. Veliko sem prebral o tem, da so vredni ogleda, in po poslušanju njihovega prvega albuma Blackjazz sem si tudi sam mislil: »to morm pa prov vidt, kako da fak ti norci misljo to u živo odigrat!« Definitivno vrhunec večera. Kaos, ki ga izvajajo, deluje kot groteskni umobolniški nastop psihopatov, ki so jim po dolgih mesecih v samici s povezanimi rokami končno osvobodili in jim v srbeče roke porinili glasbene inštrumente: »zdaj pa igrajte norci!« Vendar gre za kontrolirani kaos, točno premišljen nastop, ki balansira na tanki niti med umetniškim izražanjem in bizarnostjo. Vsekakor odličen nastop, ki je pustil trenutke odprtih ust in zapuščenega piva v rokah, ker so možgani v strahu pred pregorevanjem preprosto izklopili vse motorične funkcije.

Sledile so morske zvezde večera The Ocean. Stari morski mački postmetal/sludge scene so k sreči vajeni bolj divjih voda, sicer bi kar težko uspešno zapluli po nevihti, ki so jo povzročili predhodniki. S premišljeno kombinacijo mirnih delov in razburkanih šusov so nas poslali na plovbo po morjih domače diskografije in dokazali, da se v glasbi vse vrti okoli nihanja. Banda je predstavila svoj najnovejši izdelek Pelagial, sicer pa je na površje priplaval tudi marsikateri starejši biser. Več kot soliden nastop, ki pa vseeno ni mogel sprati pekočega pookusa, ki so ga pustili predhodniki in jasno je bilo, da bi Shining lahko brez težav prevzeli vlogo headlinerjev na turneji.

Dihurčka sta tako speljala še en uspešen koncert in dokazala, da predstavljata elito alternativne metal ponudbe v Sloveniji in si vedno znova zaslužita poklon avtorja te reportaže. Fenomenalen občutek za glasbene trende in vzhajajoče zvezde pomeni, da imamo lokalci čast prisluhniti koncertom band tik pred prebojem ali na višku svoje kariere. Nehvaležno opravilo, saj ti isti bendi, ki v tujini polnijo dvorane s kapaciteto do 10.000 ljudi, tu iz klopce na nabrežju privlečejo le slabih 100 (večinoma pa manj) podtalcev, ki se otepajo dodatnega € kot anoreksične manekenke piškotov. A kaj, ko so ti tako dobri... Dirty Skunks, hvala ker postrežeta z njimi!

Jernej Vrečar - avatar

Jernej Vrečar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 08.04.2013 na ŽVPL-u skupaj objavil 26 člankov.

Hacride - thumbnail

Hacride

Foto: Damjan Cilenšek / Vini