v rubriki dogodki:
.. / / / 14.06.2001

Emo - več kot beseda s tremi črkami

Danes se lahko že z gotovostjo trdi, da je emo ali post-hardcore glasba eden zadnjih vročih trendov znotraj neodvisne glasbene industrije. Ta glasbena zvrst je napravila znotraj glasbene scene nov razkol, kajti vse od njenega začetka v devetdesetih letih, so potekali vroče debate med ljubitelji in nasprotniki te novodobne oblike izražanja čustev. Za nekatere je ta glasba predstavljala navadno jokanje, stokanje in resignacijo pred življenjskimi problemi, medtem ko je za druge to življenjski stil in nekaj več kot glasba. S klikanjem po glasbenih programih, pa lahko vidimo, da se tovrstna glasba prebija v sam vrh.

Ena vidnejših predstavnikov tovrstne glasbe je ameriška skupina iz Lawrence, Kansasa, The Appleseed Cast, ki je minuli petek 8.6. zasanjala italijansko obmorsko mesto Lignano Pineta. V živahno turistično mesto smo se odpravili že dopoldne, tako da smo se lahko okopali v Jadranskem morju in tako združili prijetno s še bolj prijetnim, t.j. glasbo. Štiričlanska skupina že par let deluje prod okriljem založbe Deep Elm Records - ene najbolj garaških delavnic tovrstne glasbe ... izdala že dva albuma in prispevala nekaj pesmi za njihove famozne kompilacije Emo Diaries. Zadnji podvig plodne skupine je dvojni album z nekaj manj kot 120 minut glasbe. Z evropsko turnejo je tako skupina krstila izid plošče Low Level Owl: Volume 1, nadaljevanje bo izšlo v mesecu septembru.

Vsaka njihova plošča je potovanje v neznano onostranstvo čustvenega sveta, v katerega se večkrat bojimo vstopiti. Vsaka pesem je zmes zapletenih kitarskih umetnin in odlično tempiranega ritmičnega bobnanja, vsak izdelek je poln eksperimentiranja z raznimi kitarskimi efekti, vmešavanjem saksofona, klavirja, orgel in posebnih učinkov. Besedila pa so kot nežne rane, ki te opominjajo na življenjske sladkosti in bolečine. Glasba skupine The Appleseed Cast prosi za globljo povezavo s poslušalcem in mu razžalosti srce.

V prvi plošči The End of Ring Wars raziskujejo temno stran tragične izgube ljubljene osebe in boja, ki ga mora človek prestati, da se postavi nazaj na noge. Drugi, sedaj že legendarnem, izdelek Mare Vitalis (po latinsko morje ... življenje) je zlovešč, energičen in magnetno privlačen kot morje, ter opisuje spoprijemanje s tem virom življenja in smrti. Med poslušanjem melodičnih in zasanjanih ritmov si lahko dobesedno predstavljaš starega, izčrpanega mornarja, kako sedi na dotrajanem pomolu, nerazumljivo momlja in strmi v svetlo nočno nebo. V podobnem stilu nadaljujejo na novem izdelku Low Level Owl: Volume 1, kjer fantje v šestdesetih minutah prikažejo živahno vendar nežno, intimno vendar agresivno, dinamično in kompleksno zbirko pesmi ... vsaka pa nam razkrije tisoč brezčasnih navdihov.

Vstop na koncert v lignanskem klubu Drugstore je bil, na presenečanje vseh obiskovalcev, prost. Izredno prijeten klub je sprejel kar zavidljivo množico ljudi za tovrsten koncert (onstran luže so takšni koncert bolj številčno obiskani). Predskupina Sometree iz Nemčije se drži še bolj osnovnih prijemov post-hardcora in publike več ali manj ni očarala, mogoče tudi zaradi tega, ker so vsi nestrpno čakali The Appleseed Cast. Glavna skupina je povsem navdušila občinstvo, ko je odprla prijeten večer z uspešnico iz prejšnjega albuma. Do konca večera so se tako izmenjevale pesmi z albuma Mare Vitalis in uspešnice z novega albuma. Vse do konca koncerta je po vsaki pesmi sledil bučen aplavz, kajti nastop je bil presenetljivo dober, z odličnimi kitarskimi vložki in izvrstno spremljavo za bobni. Fantje so ustvarili izjemno atmosfero in uspešno speljali koncert do konca. Po vročem koncertnem večeru se je prav prileglo obvezno osvežujoče nočno kopanje. Škoda, da nam ni uspelo pripeljati skupine k nam v Slovenijo, kajti tovrstnih večerov pri nas dobesedno primanjkuje.

Gregor Zajc

8813 - thumbnail

8813